Platform voor de bouw
Goedgevuld programma sprekers omkadert thema ‘Healthy Materials’
Het unieke standenconcept van ARCHITECT@WORK. (Beeld: Laura Thiesbrummel)

Goedgevuld programma sprekers omkadert thema ‘Healthy Materials’

ARCHITECT@WORK Kortrijk telt af naar hernieuwd face-to-facecontact

Nadat de Veiligheidsraad bekendmaakte dat beurzen vanaf 30 juli – eindelijk – opnieuw groen licht kregen, werd er meteen vaart gezet achter de editie van ARCHITECT@WORK in eigen land. Op 21 en 22 oktober staat ARCHITECT@WORK Kortrijk op het programma. Het wordt al de tiende editie in de thuisstad. Naast diverse inhoudelijke details ligt momenteel ook een flink deel van het omkaderende programma in zijn finale plooi.

Een lezing van Herman Konings trapt het seminarprogramma op donderdag 21 oktober op gang.

ARCHITECT@WORK is druk bezig met de invulling van de laatste inhoudelijke details, maar er liggen al heel wat zaken vast voor deze historische editie. Het hoofdthema is ‘Healthy Materials’, waarbij de focus niet enkel op het materiaal en de productie ervan ligt, maar ook op alle processen die een product doorloopt. Van de ontwikkeling tot en met het recyclen en de impact op mens en milieu. De beurs zal een relevant overzicht geven van deze hedendaagse ‘mega-trend’, gericht op zowel de (interieur)architect als de voorschrijver.

De organisatie meldt verder dat ze een uitgebreid seminarprogramma rond dit thema aan het uitwerken is en dat de samenwerking met NAV, AiNB, Orde van Architecten en de diverse mediapartners inmiddels bevestigd is. Bovendien zal er ook volledig ‘hybride’ georganiseerd worden, zodat bezoekers zowel live als virtueel aanwezig kunnen zijn. Alle seminars zullen online te volgen zijn en alle getoonde producten zullen uitgebreid raadpleegbaar zijn via het internet. Bezoekers kunnen ook op voorhand meetings inplannen met de exposanten.

Aandacht voor internationale architectuur kan uiteraard ook niet ontbreken. (Beeld: Joost Demuynck)

Boeiend seminarprogramma

Een lezing van Herman Konings trapt het seminarprogramma op donderdag 21 oktober op gang, meer bepaald om 11 uur. Om 14 uur volgt een seminar met Tom Dixon en om 16 uur is het de beurt aan Orde van Architecten – Vlaamse Raad, met ‘Zorgen voor gezonde materialen: is onze toekomst healthy materialized?’ In deze laatste lezing wordt de vraag gesteld hoe we van massa-productie naar massareproductie kunnen evolu-eren. Daarnaast wordt er ingezoomd op de impact van de levensduur van materialen op het individu, de omgeving en de maatschappij en wordt het momenteel populaire circulair bouwen ontleed. Is dit een hype of net ‘the way of the future’? Is de isolatie van vandaag het asbest van morgen? Is ons financieel model aan heroriëntatie toe? En wat is het gevaar van greenwashing? Hierbij komen onder meer bio in de bouw en het gebruik van tools als TOTEM of MOSARD aan bod. De dag wordt afgesloten om 18 uur met ‘In de bres voor ons modernistisch erfgoed’, een initiatief ‘powered by architectura.be’. ‘s Anderendaags, op vrijdag 22 oktober, opent NAV de debatten met een zeer actuele lezing: ‘Klimaatrobuust ontwerpen tegen droogte en overstromingen’.

Ideale katalysator

“De aanmeldingen lopen heel vlot binnen, en dat al sinds de aankondiging van de Veiligheidsraad”, lacht Nathalie Sandra. “Dat verrast ons niet. We wisten al van A@W-edities die in 2020 wél konden doorgaan (Kopenhagen, Parijs, Rotterdam, Wenen en Berlijn) hoe hard bedrijven en bezoekers snakken naar live contact. Ook ARCHITECT@WORK Kortrijk zal 100 % volgens de regels van de kunst verlopen. Tijdens de buitenlandse organisaties bewezen we dat ons concept zich naadloos laat aanpassen aan de wetgeving in elk land. Dat zullen we in onze eigen hallen bevestigen.”

ARCHITECT@WORK vormt na een veel te lange digitale periode een ideale gelegenheid om weer optimaal te netwerken en zaken te doen. Als totaalevenement en eerste grote ontmoetingsmoment voor de sector zal het ongetwijfeld een ideale katalysator vormen. “Het hele team kijkt er alleszins naar uit om weer face-to-facecontact te hebben. Het was en is broodnodig!”

ARCHITECT@WORK Brussel

Eveneens te noteren in de agenda: de editie in Kortrijk wordt in de nabije toekomst niet de enige afspraak op de Belgische kalender. Na diverse keren noodgedwongen uitstel vindt op 1 en 2 juni 2022 ook de allereerste editie van ARCHITECT@WORK Brussel plaats, meer bepaald op de prestigieuze site van ‘Tour & Taxis’. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details