01:37
05-05-2017

Gratis workshop ‘De architect spreekt’

Op 9 mei 2017 organiseert De Derde Long een vijfde workshop en laat deze keer vooral de architect aan het woord. Bruno Poelman (Jaspers-Eyers) spreekt over het prestigieuze Barco One Campus, Glenn Sestig over nieuwbouw, interieur & renovatie en Leo Van Broeck sluit de dag af met een duidelijke boodschap: ‘Het versplinterde landschap is onbetaalbaar’.

Bruno Poelman en Guy Eeckhout
Barco One Campus
Bruno PoelmanGuy EeckhoutEen gesprek met Bruno Poelman (projectarchitect Jaspers-Eyers) en Guy Eeckhout (EHS & Facility Director Barco). Een constant streven naar innovatie en de flexibiliteit om permanent zijn activiteit aan te passen aan de veranderende markt: dat zijn al meer dan 80 jaar de sleutels tot het succes van Barco en vormt meteen ook de grondslag voor de gloednieuwe Barco One Campus. One Campus is niet zomaar een nieuw gebouw, maar staat ook voor een volledig nieuwe manier van werken. Barco is ervan overtuigd dat mensen het best presteren en geïnspireerd zijn wanneer er ruimte is voor ontmoetingen en flexibiliteit. Daarom bouwde Barco een open infrastructuur, met verschillende werkplekken, zoals sociale hubs, home en interactiezones, ‘bubbles’… Medewerkers kunnen kiezen waar ze werken en vergaderen. Door deze slimme, flexibele werkplek te combineren met faciliteiten zoals een goed restaurant en koffiebar, de levering van onlinebestellingen, groene ruimtes, enz. hoopt Barco zijn toekomst verder vorm te geven.

Glenn Sestig
Zijn internationaal geprezen projecten
Glenn SestigBelgisch toparchitect Glenn Sestig studeerde aan het Antwerpse Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henri Van De Velde. In 2002 was de gesofisticeerde inrichting van de Gentse danstempel Culture Club een game changer voor Sestig. Intussen wordt zijn ‘rigoureus raffinement’ geprezen in internationale architectuurbladen en monografieën. Sinds 2008 is Glenn Sestig meer en meer actief in residentiële projecten. Hij is trouwens géén ‘interieurarchitect’. “Mijn bureau heeft, ten onrechte, die reputatie, want we doen eigenlijk alles, ook volledige nieuwbouw. En sowieso: als we alleen de binnenkant doen, dan doen we ook dat vanuit een complete architecturale visie.”

Recente projecten zijn onder meer Kvadrat/Raf Simons, Fortis, Coccodrillo, Obumex, one50kouter, studio Deewee (2manyDJs).

Leo Van Broeck
Het versplinterde landschap is onbetaalbaar
‘Het versplinterde landschap is onbetaalbaar’. Op 1 september 2016 nam architect Leo Van Broeck de functie van Vlaams Bouwmeester op. De missie van het bouwmeesterschap is duidelijk: het bevorderen van de architectuurkwaliteit van de gebouwde omgeving, opgevat als een synthese van kwaliteiten op het vlak van stedenbouwkundige omgeving, gebruik en beleving, beeldwaarde, bouwtechniek, energie- en kostenbeheer… Leo Van Broeck houdt er een heldere visie op na. “Vlaanderen is een splinterbom van versnipperde suburbane woningbouw. Dat zorgt ervoor dat hier per bebouwde vierkante kilometer heel weinig mensen wonen en dat we een van de laagste percentages beschermd groen hebben van Europa. We moeten evolueren naar leefbare steden en dorpen, minder ruimtegebruik en meer beschermde natuur”, stelt Leo Van Broeck. Hij maakt zich sterk dat er betaalbare en betere alternatieven zijn voor de huidige ruimtelijke ordening.

Voor wie?
Architecten, studiebureaus, aannemers, bouwheren en bouwteams

Schrijf hier in >

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Wereld Veiligheidsdagcrisiscentrum Aalst