Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Groen wonen langs Herentalse stadsrand

De-Heern-14
De Heern biedt veel afwisseling, zowel in het gevelbeeld als qua bouwhoogte.

Tekst | Koen Mortelmans

Beeld | Sophie Truyens

26 januari 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

De Heern in Herentals is een van de interessantste stedenbouwkundige projecten van de voorbije jaren. Hoewel het is opgetrokken langs de stadsring, kozen de initiatiefnemers toch niet voor hoogbouw, die tegenwoordig bijna vanzelfsprekend is op zulke locaties. De site herbergt een variëteit aan woningtypes en is omringd door het nodige groen.

De naam ‘De Heern’ verwijst naar de haagbeuk, die vroeger heern werd genoemd en die ook zijn naam gaf aan de stad Herentals. De Heern is opgevat als een woonerf met 84 koopappartementen en zes praktijkruimtes voor beoefenaars van een vrij beroep, verdeeld over vier gebouwen die samen goed zijn voor elf traphallen. De appartementen zijn qua omvang zo verschillend – ze hebben een, twee of drie slaapkamers – dat ze zowel alleenstaanden als koppels en jonge gezinnen kunnen bekoren.
Ze beschikken elk over een tuin of een terras. Het groen is autovrij, want de parkeergelegenheden bevinden zich in twee ondergrondse parkeergarages. Een voetgangerspassage doorheen het woonerf versterkt het ruimtelijk weefsel en verbindt de gemeenschappelijke buitenruimtes met de openbare functies.

Variabele bouwhoogte

POLO Architects en Landinzicht maakten van de lokale mogelijkheden gebruik om deze zone om te vormen tot een levendige, groene woonomgeving, waar de hoge densiteit van stedelijk wonen wordt gekoppeld aan een open landschap. De bouwhoogte varieert van drie bovengrondse niveaus aan de kant van de binnenstad tot acht niveaus langs de ring. De blikvanger in het groen is een wadi, die ook een praktische functie heeft, met name als buffer- en infiltratiebekken voor overtollig regenwater.

Er is eveneens veel aandacht besteed aan de esthetiek. Zo bestaat het gevelmetselwerk uit een mix van recuperatiebaksteen en gechipperde witte gevelsteen. Een deel van de gevels is gemetseld als open en gesloten claustra. Muurkappen en dorpels zijn uitgevoerd in aluminium plooiwerk. In de beton-partijen die zichtbaar bleven, is titaniumdioxide verwerkt als toeslagstof.
Dit levert niet alleen een heldere witte kleur op, maar stoot ook organische vervuiling af.

De zichtbare betonpartijen zijn behandeld met titaniumdioxide.

Uitstekende ligging

De uitstekende ligging maakt van De Heern eigenlijk een buitenkansje. De binnenstad ligt op wandel- en fietsafstand. Langs de ring zelf bevinden zich niet alleen diverse commerciële en dienstverlenende zaken, maar wordt ook toegang geboden tot drie opritten van de E313 en – mocht de snelweg fileproblemen ondervinden – tot de hoofdwegen naar Geel en Lier. Verder is er het fietspad langs het kanaal, dat nu al een klassieker is voor pendelaars met of zonder elektrische fiets.  

Om De Heern te kunnen bouwen, werden twee oude rijhuizen gesloopt. De rest van de zone was onbebouwd akkerland. De nieuwe appartementen zijn bijna-energieneutrale (BEN) woongelegenheden. Hun uitstekende duurzaamheidsscore is onder meer te danken aan PV-panelen, lucht-waterwarmtepompen en vloerverwarming.

Bouwteam

Het bouwproject is uitgevoerd in bouwteam. “In het tijdig zoeken naar de beste oplossingen, samen met de architect en de bouwpromotor, kwam de sterkte van Vanhout volop tot uiting”, stelt projectleider Michiel Wielockx. “Een goed voorbeeld daarvan is de engineering om vooraf de vereiste betonvolumes nauwkeurig te ontwerpen en te berekenen. In De Heern is voor meer dan 500.000 euro prefabbeton geplaatst. Het kwam er onder meer op aan om de ideale vorm van de platen en hun individuele ophanging uit te dokteren, evenals een optimale combinatie met andere bouwmaterialen, zoals het gevelmetselwerk en het buitenschrijnwerk.”    

HEBO – Thermische onderbrekingen

HEBO (Bree) werd door Vanhout gecontacteerd voor de levering van de thermische onderbrekingen voor De Heern. “Wij zijn de exclusieve verdeler van de thermische onder-brekingen van de firma H BAU uit Duitsland. Aangezien we al jaren een prima samenwerking hebben, voert H BAU voor ons ook het volledige studiewerk uit”, klinkt het bij HEBO. “Na de aanvraag van Vanhout hadden we al binnen de vijf werkdagen de volledige uitwerking van de elementen en de offerte klaar. Na controle door de verschillende betrokken partijen zijn er enkele kleine aanpassingen gebeurd, maar ook deze werden binnen de vijf werkdagen verwerkt door H BAU. Dankzij deze goede service en de correcte prijs hebben we een akkoord kunnen maken met Vanhout. Alle bestellingen werden apart verpakt per gebouw en per verdieping, met duidelijke vermelding op de palletten. Op alle thermische onderbrekingen waren elke type en typenummer nog eens extra vermeld. Goede afspraken maken goede vrienden! Wij staan met de firma HEBO voor een persoonlijke aanpak. Alle bestellingen en offerteaanvragen worden op maat behandeld en alle leveringen worden besproken met onze klanten. Iedereen weet op voorhand wat ze mogen verwachten en wanneer. Voor alle verbruiksproducten in de bouw bieden wij een onberispelijke service.”

Vossal – Aluminium schrijnwerk

Vossal (Beerse) stond bij de realisatie van De Heern in voor de productie en plaatsing van het aluminium schrijnwerk. “Voor de ramen en deuren gebruikten we het Masterline 8-systeem van Reynaers Aluminium en voor de schuiframen het CP 155-LS-systeem”, verklaart zaakvoerder Hans Eysermans. “De brandwerende gehelen voerden we uit met Reynaers’ CS 77-FP.”

Vossal kwam in 1978 tot stand. Intussen telt de firma een zestigtal medewerkers, al is het nog altijd een echt familiebedrijf. “Wij leggen ons zowel toe op projecten van deze omvang als op kleinere opdrachten en particuliere woningen. Daarbij houden we alle deelaspecten voor uitvoering in eigen handen. Engineering, tekenwerk en assemblage gebeuren in onze werkplaats en voor de montage op de werf staan onze eigen plaatsingsploegen in. Momenteel werken we aan assistentiewoningen en appartementen van de vzw Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver, een ontwerp van archipelago en Stéphane Beel. Eerder werkten we daar ook mee aan de intussen opgeleverde zorgcampus. Op City Campus in Anderlecht dragen we ons steentje bij aan een mix van studentenwoningen, appartementen en ateliers. In Diest waren we in 2018 al van de partij bij De Tuilerie. Vandaag realiseren we er mee een volgende fase, namelijk 113 appartementen en twaalf huizen”, aldus Eysermans.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer H-Estate (Herentals) en Gands/Triple Living (Antwerpen)
  • Architect POLO Architects (Antwerpen)
  • Hoofdaannemer(s) Vanhout (Geel)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details