Platform voor de bouw
Groendak als uitbreiding van de personal space

Groendak als uitbreiding van de personal space

Zoveel mogelijk in ons kot blijven, is niet voor iedereen even eenvoudig. Sommigen zijn gezegend met een ruime woning met tuin of terras, anderen lopen in een kleinere woning zonder stukje groen al snel de muren op. Maar ook wie midden in de stad woont en geen ruimte heeft voor een eigen tuin kan op het dak een streepje groen aan de woning toevoegen. Een groendak vol planten levert de natuur niet enkel tal van voordelen, het is een welkome uitbreiding van de personal space in deze tijden. Of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, een groendak is steeds een goede oplossing met oneindig veel voordelen. BMI Belgium merkt dan ook dat particulieren tijdens de lockdownperiode steeds meer interesse tonen in groendaken.

Een groendak is een meerlagige dakconstructie waarbij de toplaag bedekt is met beplanting. Groendaken bestaan in alle maten en vormen, maar ze worden doorgaans in twee categorieën opgedeeld. Een extensief groendak bestaat uit een dunne laag aardsubstraat, afgewerkt met sedumplantjes en mossen en is niet bedoeld om te bewandelen. Een intensief groendak wordt met een dikkere laag teelaarde opgebouwd waarop er een breder scala aan planten en zelfs bomen kan groeien. Op intensieve daken kan een heuse daktuin aangelegd worden.

“Particulieren in stedelijke gebieden tonen alsmaar meer interesse in groendaken, vanwege de waterbuffering en het ecologische aspect. Maar tijdens de coronaperiode zoeken mensen ook naar allerlei mogelijkheden om een eigen stukje natuur in huis te halen en de woning waar mogelijk uit te breiden. We krijgen vandaag dan ook heel wat extra aanvragen”, zegt Peter Gielis, Account Manager bij BMI Belgium.

Van een beter binnenklimaat tot luchtzuivering

Groendaken bieden naast de uitbreiding van de eigen leefruimte, nog tal van extra voordelen. Ze optimaliseren het binnenklimaat door de woning koel te houden in de zomer en beter te isoleren in de winter. Daarnaast vermindert de temperatuur op het dak van 80°C naar 25°C à 35°C en verlengt het groendak zo aanzienlijk de levensduur van de dakbedekking. Maar begroeide daken brengen vooral een stukje natuur terug waar groen voor bebouwing heeft moeten wijken. Het filtert er stof en schadelijke stoffen uit de lucht en bevordert de stedelijke waterhuishouding. Verdamping van het opgevangen regenwater via de planten reguleert namelijk de luchtvochtigheid en temperatuur, voorkomt overstromingsgevaar en ontlast de riolen.

Gering gewicht en snelle plaatsing

De grootste voorwaarde voor een groendak is dat de dakconstructie sterk genoeg moet zijn om het gewicht te dragen. Groendaken zijn mogelijk op zowel platte als hellende daken met een hellingsgraad tot maximum 30° graden.

“Bij een extensief groendak ligt het totale gewicht tussen de 45 à 55 kg/m². Bij een intensief groendak hangt dit af van de gewenste beplanting en dikte van de laag teelaarde. De meeste particulieren zullen eerder extensieve groendaken plaatsen.”, aldus Peter Gielis.

Een extensief groendak kan bovendien vrij snel geplaatst worden. BMI Belgium rekent hiervoor ongeveer 15 minuten per m².  De aanleg van een intensief groendak moet met de tuinaanlegger besproken worden. Een groendak wordt idealiter in de lente, zomer of herfst aangelegd, zolang het niet vriest.

Een bijenhotel of beestentoren?

Een groendak hoeft zich niet te beperken tot sedumplantjes en bomen en struiken. Als extraatje, kan er bijvoorbeeld een heus bijenhotel geplaatst worden. Bijen trekken namelijk steeds vaker naar de stad omdat de diversiteit aan planten er groter wordt, terwijl de landbouw op het platteland net voor minder plantenrijkdom zorgt. Wie meer van het gezelschap van vlinders geniet, kan een roze hemelsleutel planten. Een intensief groendak kan eenvoudig erg natuurvriendelijk ingericht worden met nestjes, voederkastjes, een vijver, of een beestentoren.

Richtprijs meerkost extensief groendak, zonder de afdichting: €30 à €60/m² (excl. BTW)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details