Ecoworks heeft een duidelijk doel: ervoor zorgen dat de natuur meer aandacht krijgt in ons leven. Meer bepaald in de stad en in dichtbebouwde omgevingen. Locaties waar de natuur anders naar de achtergrond dreigt te verdwijnen. De duurzame factor is haast vanzelfsprekend, maar groendaken leveren een gebouw nog heel wat andere voordelen op.
Al veertien jaar is Ecoworks uit Vilvoorde actief in de sector van groendaken, groengevels en zwemvijvers. De klantenportefeuille van het bedrijf is divers. Zo werkte Ecoworks in het verleden onder meer voor de Europese Raad, Colruyt, KBC en Kunstencentrum Vooruit. Bovendien realiseerde het onlangs – met gepaste trots – de binnentuinen voor Gare Maritime op Tour & Taxis.
Ecoworks startte in 2006 met natuurlijke zwembaden. Dat groeide uit tot private en publieke zwemvijvers. Vervolgens kreeg de onderneming de smaak en passie voor een biologische manier van ontwerpen en ecologisch ondernemen te pakken. Ze evolueerde verder naar groendaken, daktuinen en groengevels. “We willen graag de expert-marktleider zijn in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van groendaken, groengevels en zwemvijvers”, zegt zaakvoerder John Kinnen. “Zowel bij particulieren als bij bedrijven en overheden. Samen met een dertigtal medewerkers zetten we ons dagelijks in om de natuur weer een stukje dichter bij de mensen te brengen. We creëren groenbeleving op plaatsen waar dat niet zo vanzelfsprekend is. Onze missie? Groener, hoger en beter.”
De voordelen van groendaken zijn niet min. Denk bijvoorbeeld aan de gunstige impact op het klimaat en de CO2-uitstoot. “Op groendaken in de stad proberen we steeds zo veel mogelijk bloemen, bijen, insecten en kleuren samen te brengen tot een CO2-buffer. De aanwezigheid van bijvoorbeeld sedumplanten houdt fijnstof tegen en vermindert het stikstofgehalte in de lucht”, zegt John Kinnen. “Bovendien houdt een groendak ook langer vocht en koelte vast. Via afvoervertraging ga je wateroverlast tegen en creëer je als het ware een extra isolatielaag. Zo haal je dan weer meer rendement uit zonnepanelen, koelinstallaties
en airconditioning. Dat aangenamer, gezonder klimaat geldt dus zowel binnen als buiten.”
Bij de aanleg van groendaken komt heel wat meer kijken. “Het is de perfecte combinatie van groenaanleg en techniek”, gaat de zaakvoerder verder. “Elke tuin is maatwerk. Onze mensen zijn technisch zeer sterk onderlegd en beheersen ook de stiel van hovenier, zonder daarbij het ecologische aspect uit het oog te verliezen.”
Groendaken verlengen de levensduur van je dak met zestig jaar. Dat is duurzaamheid op een ander niveau. “Zie het als een link tussen architectuur en stedenbouw. Ons doel is om in de stad van 2030 de natuur een hoofdrol te laten spelen – een stad waar we schaars en verstandig met water omspringen”, legt John Kinnen uit.
Een dak wordt dankzij de aanwezigheid van beplanting ook een volwaardige extra ruimte. En die kan heel wat verschillende functies en gedaantes aannemen. Bij een publieke daktuin in het midden van de stad speelt de sociale dimensie bijvoorbeeld een belangrijke rol. Het is een plaats waar mensen verzamelen en gezellig samenzijn. Ook het esthetische aspect is zeker niet onbelangrijk. Achter geveltuinen verstop je een kale gevel, terwijl een daktuin een lelijke plek in het stadslandschap kan opvrolijken. “Je mag het zeker ruimer zien. Zoals een groendak met groenten. Ook dat verenigt mensen in de vorm van een urban farm. Tot slot draagt een groendak bij aan het herstellen van de biodiversiteit. Je kan werken met sedumplanten, maar evengoed met bloemen en kruiden. Hoe dan ook biedt zo’n dak de ideale voedingsbodem en schuilplaats voor insecten, bijen en vlinders. Hoeft het nog gezegd dat een groendak dus veel meer voordelen biedt dan enkel het laten dalen van de CO2-uitstoot?”