Platform voor de bouw
“Groendaken zijn essentieel in de strijd  tegen klimaatopwarming”

“Groendaken zijn essentieel in de strijd tegen klimaatopwarming”

Dankzij de inzet van Anuna De Wever, Kyra Gantois en de duizenden andere ‘Bosbrossers’ staat de klimaatproblematiek deze dagen volop in de belangstelling. Dat de politiek (eindelijk) interesse toont, is een rechtstreeks gevolg van hun acties. Zo verklaarde Koen Van den Heuvel, de nieuwe Vlaams minister van Landbouw, Natuur en Omgeving, onlangs dat de vergroening van woonbuurten een belangrijk agendapunt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. “En uiteraard kunnen groendaken daar aanzienlijk toe bijdragen”, klinkt het bij groendakspecialist ZinCo.

ZinCo pioniert al zestig jaar op het vlak van groendaken. Als advies- en studiebureau en leverancier van complete daktuinsystemen is het Duitse bedrijf met hoofdzetel nabij Stuttgart aanwezig in 42 landen. Wereldwijd worden er jaarlijks meer dan 1.500.000 m² ZinCo-groendaken geplaatst. Het bedrijf heeft dan ook recht van spreken en breekt een lans voor de aanleg van groendaken in de strijd tegen de klimaatopwarming. “In Vlaanderen wordt de positieve klimaatimpact van groendaken nog steeds onderschat. Bovendien zorgen ze voor een verfraaiing van het stadsbeeld. Waarom saaie, weinig doeltreffende sedumdaken als het met een beetje creativiteit en zin voor avontuur nog iets spectaculairder kan? De stad Gent geeft alvast het goede voorbeeld door hogere subsidies toe te kennen aan extensieve groendaken, die de biodiversiteit bevorderen. Ons extensieve ‘bijen- en vlinderdak’ sluit hier perfect bij aan”, klinkt het bij ZinCo.

Museum Boijmans, Rotterdam

Een spectaculaire verfraaiing van het stadsbeeld dankzij een volledig berkenbos op het dak: aan ambitie geen gebrek in Museum Boijmans in Rotterdam, dat momenteel volop in aanbouw is. Het dak wordt tevens uitgerust met een restaurant, terrassen en wandelpaden. Om het plaatje compleet te maken, wordt op het dak van het restaurant ook nog een sedumbeplanting met geïntegreerde zonnepanelen aangebracht.

Palma Aquarium, Mallorca

Een subtropische jungle op het dak? Het kan! Het Palma Aquarium in Mallorca pakt uit met een spectaculaire daktuin met subtropische beplantingen, watervallen, vijvers en rotspartijen. De vochtigheidsgraad wordt kunstmatig aangepast om een ideaal microklimaat voor de planten te creëren. Voor de ZinCo-botanisten was dit project een hele uitdaging. Gezien de nabijheid van de zee, moeten de planten aan wind en zoute zeelucht kunnen weerstaan. Een bijkomend probleem waren de agressieve wortelstelsels van de voorziene planten, waarvoor een speciale, project-gebonden systeemopbouw ontwikkeld is (Floradrain FD60).

“Groendaken zijn essentieel in de strijd  tegen klimaatopwarming”

In plaats van dit 17 meter hoge viaduct in het centrum van Seoul af te breken, groeide het via de aanleg van een groendak uit tot een unieke hotspot voor wandelaars.

 

Skygarden Seoullo 7017, Seoul

Deze snelweg in het centrum van Seoul werd ooit aangelegd om twee delen van één stadswijk met elkaar te verbinden. In plaats van het 17 meter hoge viaduct af te breken, groeide het via de aanleg van een groendak uit tot een unieke hotspot voor wandelaars. In totaal beslaat het nieuwe wandelgebied iets minder dan 1 kilometer – goed voor een oppervlakte van 10.480m². Typisch Koreaanse bomen, struiken en planten zorgen voor een groene toets, op basis van een ZinCo-systeemopbouw met Floradrain FD 40. In totaal gaat het om 228 variëteiten en 24.000 planten. De Skygarden werd in 2017 opengesteld voor het grote publiek.

The High Line, New York

Een ander voorbeeld van een creatieve herbestemming van bestaande infrastructuur is The High Line, een oude spoorlijn in het centrum van New York. Tot 1980 verbonden goederentreinen het Meatpacking District met Hudson Yards in hartje Manhattan. In 2009 werd het eerste deel van het park op dit oude treinviaduct in gebruik genomen. De totale lengte bedraagt ondertussen 2,4 kilometer, en de breedte varieert van 9 tot 18 meter. The High Line is op korte tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties van New York. Het beplantingsconcept werd toevertrouwd aan de Nederlandse specialist Piet Oudolf, die opteerde voor een Floradrain FD25-E-systeemopbouw.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details