Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Grote visibiliteit en optimaal ruimtegebruik

IMG_0025 kopiëren
Het gebouw dankt zijn hedendaagse look aan een combinatie van betonpanelen, zwart schrijnwerk en houten accenten.

Tekst | Tekst Stephanie Demasure | Beeld Rogiers

30 december 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Vlak naast de voormalige bedrijfslocatie in Waregem kunnen werknemers en klanten nu terecht in een moderne infrastructuur. “En binnenkort hopen we onze polyvalente evenementenruimte ook volledig te kunnen benutten”, klinkt het ambitieus.

Soms moet een idee een tijdje rijpen om tot het beste resultaat te komen. Dat was ook het geval voor de nieuwbouw van Rogiers. De vraag naar een moderne hoofdzetel dateert al van enkele jaren terug. De bouwheer bekeek namelijk alle pistes. De beste oplossing bleek uiteindelijk vlak bij de deur te liggen. “We konden twee woningen naast onze huidige uitvalsbasis kopen”, licht Michiel Vandaele (Rogiers) toe. “Zo konden we onze site uitbreiden, met het nieuwe bedrijfsgebouw als kers op de taart.”

De polyvalente ruimte op de bovenverdieping biedt tal van mogelijkheden.

Zichtbaar vanaf de straatzijde

Vroeger moest je bij het betreden van de site nog 100 meter wandelen of rijden om de ingang van de showroom te bereiken. Daardoor was – zelfs bij de lokale bevolking – vaak niet geweten wie Rogiers is en wat het doet. “We waren niet zichtbaar. De realisatie van onze nieuwbouw was de ideale gelegenheid om onze kantoren en showroom letterlijk en figuurlijk op de voorgrond te plaatsen. Nu zijn we vanaf de straat duidelijk zichtbaar voor bestaande en potentiële klanten. Die naamsbekendheid is belangrijk om de juiste mensen
aan te trekken, zeker in een regio waar heel wat technische bedrijven in dezelfde vijver vissen.”

Het gebouw dankt zijn hedendaagse look aan een combinatie van betonpanelen, zwart schrijnwerk en houten accenten. Dit was hoofdzakelijk een keuze van de architect, want de wensen van Rogiers zelf hadden vooral betrekking op de functionaliteit en de invulling binnenin. Michiel Vandaele: “We wilden een grote showroom, voldoende ruimte voor kantoren en een polyvalente ruimte voor evenementen. Die laatste is voorlopig niet in gebruik door de coronamaatregelen, maar zal op termijn zeker dienstdoen. Met een mobiele glazen wand sluiten we de polyvalente ruimte fysiek af van de showroom, zij het zonder het visuele contact te verliezen.” 

De showroom is maar liefst 12.500 vierkante meter groot.

Ruimte voor demo’s en opleiding

De grootse showroom, die een oppervlakte van maar liefst 12.500 vierkante meter heeft, biedt Rogiers niet enkel alle vrijheid om machines operationeel op te stellen. De toonzaal is tegelijk een testlabo voor opleidingen, demo’s en testcases voor eigen personeel en externe softwareleveranciers. En ook bij de verdere inrichting werden de werknemers niet vergeten. De werkplaatsen en kantoren zijn afgewerkt met het oog op ergonomie. “Onze mensen zijn onze kracht. We willen hen dus een aangename werkplek bieden, waar ze in optimale omstandigheden kunnen functioneren”, duidt CEO Philippe Rogiers. “Daarbij is onze speciale filterinstallatie een grote troef. Zeker in het licht van deze gezondheids-crisis. De lucht wordt voortdurend gezuiverd en het zuurstofpercentage wordt automatisch gestuurd op basis van het aantal aanwezigen in elke ruimte. Zo garanderen we een gezonde werkomgeving.” 


Participanten aan het woord

CONDECO – Betonnen sandwichpanelen

De nieuwe thuisbasis van Rogiers dankt zijn uitstraling deels aan de egale buitenschil. En dus ook aan uitvoerder CONDECO NV (Diksmuide). Al meer dan dertig jaar is het bedrijf toeleverancier van prefabbetonwanden. Het voert projecten uit in opdracht van aannemers die industriële gebouwen realiseren. “Al voeren we occasioneel ook private of andere projecten uit waar het ‘wat meer’ mag zijn”, benadrukt directeur Miguel Tourlousse. “Voor Rogiers in Waregem werkten we met betonnen sandwichpanelen. Het is geen sinecure
om daarmee een egale buitenschil te creëren, maar we zijn niet aan ons proefstuk toe. We weten dus wat we moeten doen om het beste resultaat te bekomen.” 

Met een basis van wit beton en een toevoeging van exact gedoseerd kleurpigment maakte CONDECO de specifieke kleurtint die de bouwheer gekozen had. De hoge kwaliteitseisen en de toegespitste esthetische wensen bevestigen de evolutie van industrieel beton – van (ruw)bouwproduct naar een materiaal met architecturale meerwaarde. “En met onze zin voor innovatie en hoge afwerkingsgraad zijn we een vertrouwde partner in dat verhaal”, besluit Miguel Tourlousse.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Rogiers (Waregem)

Architect GC Architecten (Meulebeke)

Hoofdaannemer(s) Van de Walle (Aalter)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details