Platform voor de bouw
Hadlow, Kortrijk: stijlvolle vernieuwing in het stadscentrum

Hadlow, Kortrijk: stijlvolle vernieuwing in het stadscentrum

In het bruisende hart van Kortrijk, in de welbekende Rijselsestraat, ontplooide zich een opmerkelijk vernieuwbouwproject: Hadlow. Dit beloofde niet enkel een eigentijdse woonervaring te bieden, maar ook een toekomstig stadsjuweel te worden dankzij de geplande transformatie van het nabijgelegen Sint-Michielsplein tot sfeervol stadspark.   

Jonas Van Poucke, zaakvoerder bij vastgoedontwikkelaar Vitruvi: “Het centrale thema van dit project is de harmonieuze integratie van groen in het levendige stadscentrum. Zeker doordat het Sint-Michielsplein binnenkort zal worden omgevormd tot een stadspark, wat Hadlow extra aantrekkingskracht gaf. De bewoners mogen zich verheugen op een groen uitzicht in het hart van de stad, een zeldzaam voorrecht op een plaats als deze.” 

De appartementen zijn toegankelijk aan beide zijden van het hoekgebouw.

Overvloedige natuurlijke lichtinval

De architectuur van Hadlow is opvallend en springt meteen in het oog. De combinatie van de strakke witte gevel en grote raampartijen garandeert niet alleen een markante aanblik in de straat, maar zorgt ook voor een overvloedige natuurlijke lichtinval. De unieke houten kozijnen voegen karakter en eigenheid toe aan deze residentie. “Het ietwat verouderde gebouw bestond oorspronkelijk uit drie appartementen, een atelier en een winkelruimte Daarnaast bevonden zich op elke verdieping een fotografieruimte en nog enkele bergingen. Een amalgaam van kleinere ruimtes, dus”, licht Jonas Van Poucke toe. “Nu omvat het gebouw zes bouwlagen – de bestaande vijf niveaus plus een extra volume – met in totaal negen hoogwaardige appartementen en een commerciële ruimte op de begane grond.”

De eerste verdieping van Hadlow was vooral populair bij het oudere publiek vanwege het maximale contact met de straat en de beleving van het stadscentrum.

Sterke bestaande structuur 

Jonas Van Poucke: “We merkten al snel dat het gebouw een vrij sterke structuur had. Logisch ook, want het werd oorspronkelijk ontworpen door een stabiliteitsingenieur. We hebben die bestaande structuur helemaal behouden, wat vanuit duurzaamheidsoogpunt een goede zaak was. De betonnen structuur werd omhuld met isolatie, wat resulteert in verticale en horizontale stroken met brede tussenliggende gevelopeningen. De gevel ontwikkelt zich tussen de kolommen en vloerplaten met een strak en rustig raster, dat geaccentueerd wordt door de houten raamkaders. Bovendien werd het gebouw uitgebreid met een teruggetrokken topverdieping.”

De architectonische lijn van de buitengevel vindt haar weg naar het interieur van de appartementen.

Uniforme uitstraling

Het moderne gebouw kreeg een lichtkleurige vlakke sierpleister met houtaccenten. Deze laatste manifesteren zich in de raamkaders, de topverdieping en de dieper gelegen terrassen. Hierdoor wordt de uniforme uitstraling van de gevel benadrukt, waarbij de gevelopeningen gepaard gaan met expressieve borstweringen. Jonas Van Poucke: “De architectonische lijn van de buitengevel vindt haar weg naar het interieur van de appartementen. Daar hebben we gezorgd voor doordachte indelingen, wat resulteert in een optimaal leefcomfort. De afwerking en materiaalkeuze zijn met zorg gekozen, wat bijdraagt aan de gestroomlijnde uitstraling van de appartementen.”

De houtaccenten manifesteren zich in de raamkaders, de topverdieping en de dieper gelegen terrassen.

Groot succes

De appartementen zijn toegankelijk aan beide zijden van het hoekgebouw, waarbij de bestaande inkomzone langs de Rijselsestraat behouden blijft en er een nieuwe inkom wordt gecreëerd langs de Jan Persijnstraat. Het gelijkvloers omvat tevens een ruime commerciële ruimte met een aparte ingang en een technische berging. Een leuk extraatje is dat wie op zoek was naar parkeermogelijkheden de optie had tot aankoop van autostaanplaatsen in een naburige residentie. 

Zo kunnen bewoners hun voertuig veilig en gemakkelijk parkeren op een steenworp afstand van hun nieuwe thuis. “Er was overduidelijk nood aan woningen in dit segment en op deze plaats. Want we moeten zeggen dat we bijna elke ruimte in geen tijd verkocht hebben. De eerste verdieping hadden we zelfs twintig keer kunnen verkopen, zoveel vraag was er. Deze was vooral populair bij het oudere publiek vanwege het maximale contact met de straat en de beleving van het stadscentrum. We mogen dus gerust van een succesvolle onderneming spreken”, besluit Jonas Van Poucke.    

Het gebouw werd uitgebreid met een teruggetrokken topverdieping.

BuroRR – stabiliteitsstudie

In het Hadlow-project stond BuroRR uit Geluwe in voor de stabiliteitsstudie. “In dit project wenste de bouwheer een extra bouwlaag om de rentabiliteit van het totale project te verhogen”, vertelt Wim Rommens, zaakvoerder bij BuroRR. “Voorafgaand aan de studie analyseerden we de bestaande plannen en toetsten we ze af aan de situatie ter plaatse. De vraag naar de extra bouwlaag dwong ons om omgekeerd te werken. Op basis van de fundering en de bestaande bovenbouw in beton onderzochten we hoe we de bovenbouw konden bouwen. Daarbij was niet enkel het materiaalgebruik (hout), van belang, maar ook hoe dat penthouse op de bestaande structuur kon afsteunen. Omdat het bestaande dak geen grote punt- of lijnlasten aankon, ontwierpen we een staalstructuur om die lichte bovenbouw te dragen. Die vormt de vloer van het penthouse en steunt op strategische punten op de bestaande betonbouw. In de onderste bestaande bouwlagen werden op enkele plaatsen nog openingen gecreëerd. Net als voor de bovenbouw zorgden we hier voor detaillering die tegelijk juist én praktisch uitvoerbaar was. Dit project is voor ons bureau een mooi voorbeeld van een van onze motto’s: het juiste materiaal op de juiste plaats.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Vitruvi (Kortrijk)
  • Architect a154 architecten (Gent)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details