Intussen herbergt dit langgerekte nieuwbouwcomplex veertig gloednieuwe assistentiewoningen van 45 m², die ingeplant zijn boven op een ruime ondergrondse parking. Dankzij verbindingen in de vorm van beglaasde passerelles vormen beide gebouwen een drie-eenheid met het aanpalende woonzorgcentrum Zonnig Huis, dat zich op zijn beurt mag verheugen op een nieuw dementieterras.
De bouw van Centrum Van Koekenbeek was anno 1994 een ware mijlpaal voor de Halse ouderenzorg. Een kwarteeuw later is de vraag naar sociale assistentiewoningen nog steeds groter dan het aanbod, en dus kwam Residentie Huiskensveld als geroepen. Het aantal wooneenheden op de site is met de klap verdubbeld (van 41 naar 80). De nieuwbouw is via passerelles verbonden met Centrum Van Koekenbeek en woonzorgcentrum Zonnig Huis, zodat de bewoners gebruik kunnen maken van dezelfde faciliteiten (animatie, kapper, pedicure, eetruimte …). Bovendien werd er ook een ondergrondse parking gerealiseerd, die plaats biedt aan 68 wagens. Residentie Huiskenveld – de naam is een verwijzing naar de vroegere benaming van de site – is ontworpen door het Nederlandse bureau Gortemaker Algra Feenstra. De uitvoering werd in goede banen geleid door het Lennikse Licence to Build.
Ruwbouw, afwerking, technieken en omgevingsaanleg: Antwerpse Bouw-werken (onderdeel van de Eiffage Groep) stond in voor het volledige plaatje. “Eind februari 2019 zijn we gestart op een braakliggend terrein dat we nog deels moesten ontbossen”, vertelt werfleider Freek Amys. “Vervolgens hebben we een bouwput van circa 2000 m² gegraven, wat gepaard ging met 7000 m³ grondverzet. Omdat de uitvoeringstermijn behoorlijk krap was, hebben we op het kelderniveau maximaal gebruikgemaakt van prefabbetonelementen.
De bovenbouw telt vier bouwlagen, waarvan de vloeroppervlakte gradueel verkleint naar boven toe – van 823 m² op het gelijkvloers naar 613 m² op de derde verdieping, zodat er op elk niveau een groen dakterras kon worden ingericht. Ook de beglazingsgraad van de centrale gang neemt toe naarmate het gebouw aan hoogte wint. De centrale liftkern is opgetrokken in volle prefabbetonwanden en de draagmuren bestaan uit silicaatwanden met fijnplamuur. Ze zijn overkapt met een predallenvloer, die ter hoogte van de dakterrassen overvloeit in holle welfsels. De plafonds van de centrale gangen zijn afgewerkt met een speciale houtstructuur die afkomstig is uit Portugal. De buitenschil bestaat uit een samenspel van gordijngevels (inclusief aluminium plooiwerk om de geïntegreerde zonweringskasten te verbergen), gevelmetselwerk met dunbedmortel, raampartijen met gepoederlakt aluminium schrijnwerk (twee per woning) en uitpandige prefabterrassen met zichtbeton aan de bovenzijde, houtbekleding aan de onderzijde en een gelakte stalen balustrade die bekleed is met geanodiseerde aluminium beplating. We hebben ook de omgevingsaanleg voor onze rekening genomen, waarbij we verschillende types beplanting en verharding geplaatst hebben en 200 lm keermuren van 1,5 tot 5 meter hoog gerealiseerd hebben – uitgevoerd in licht wandreceptbeton en bekist met speciale grootwandpanelen om een strakker resultaat te verkrijgen.”
Dé bouwkundige blikvangers van Residentie Huiskensveld zijn zonder twijfel de beglaasde passerelles die de nieuwbouw verbinden met woonzorgcentrum Zonnig Huis en Centrum Van Koekenbeek (een bestaand assistentiewoningencomplex). “In het ontwerp was quasi geen detaillering voorzien, dus we hebben de staalconstructies zelf op punt moeten stellen op het vlak van verbindingen, uitzettingen enzovoort. Geen sinecure, ook al omdat ze qua lengte variëren van 15 tot 17 meter en omdat we ze op vrij korte termijn moesten opbouwen”, legt Freek Amys uit. “Nadat we de staalconstructies gedeeltelijk voorgemonteerd aangeleverd kregen vanuit het atelier, hebben we het boven- en ondervlak en de afdekking in steeldeck geassembleerd op de werf. Vervolgens hebben we de passerelles, die op kolommen en ankers rusten, integraal op hun plaats gehesen. Een spannende onderneming, maar alles paste wonderwel. Tot slot hebben we ze aan weerszijden uitgerust met een gordijngevelsysteem met geïntegreerde zonwering en hebben we de dakvlakken geïsoleerd. Eveneens bijzonder is dat de passerelles – ondanks de dunne vloeropbouw – voorzien zijn van vloerverwarming, net als het gebouw zelf.”
Residentie Huiskensveld werd op 10 december 2020 opgeleverd. “Achteraf bekeken zijn de werken prima verlopen, al heeft corona toch wel wat roet in het eten gestrooid”, geeft Freek Amys aan. “Aanvankelijk hadden we onze zaakjes goed op orde – onder meer dankzij onze uitstekende leanplanning – maar tijdens de ‘lockdown’ hebben we de werf tijdelijk moeten stilleggen. Nadien hebben we de werkzaamheden beetje per beetje hervat, al was dat door de opgelegde maatregelen natuurlijk niet aan hetzelfde tempo als voorheen. Ook qua leveringen was er sprake van de nodige moeilijkheden en vertragingen. Het was dus geen sinecure om de ‘schwung’ er opnieuw in te krijgen, maar al bij al hebben we de schade kunnen beperken. Het was bovendien geen klein project, want aanvullend realiseren we ook nog een nieuw dementieterras voor woonzorgcentrum Zonnig Huis (in opdracht van het OCMW). Dit zal bestaan uit een kineruimte op het gelijkvloers en een terras op de eerste verdieping, inclusief twee zitbanken in architectonisch beton, een luifel en een konijnenkot. Het dementieterras zal klaar zijn in april 2021.”
Voor de inrichting van de assistentiewoningen van Residentie Huiskensveld was heel wat maatwerk nodig. Daarom werd beslist om Drafab uit Poperinge in te schakelen. Met drie generaties vakkennis in hout en een up-to-date machinepark is dit bedrijf dan ook de geknipte partner om dergelijke opdrachten tot een goed einde te brengen. “Een nauwkeurige afwerkingsgraad en sluitende kwaliteitsgaranties: dat is waarmee wij het verschil maken”, aldus zaakvoerder Dries De Backer. “In dit project namen we de volledige binnenafwerking van de veertig assistentiewoningen voor onze rekening. Elke flat werd weliswaar vrij identiek ingericht: een inbouwkast in de inkom, een volledige keuken en inbouwkasten in zowel de slaap- als de badkamer. Ook de afwerking van de gemeenschappelijke delen behoorde tot ons takenpakket. Daar installeerden we een groot lot inbouwmaatmeubilair en zitbanken. Deze moesten worden ingebouwd in nissen, met aan beide zijden een houten lambrisering. Dat bracht de nodige uitdagingen met zich mee, want de vele ongelijkmatige vormen moesten volledig in verstek worden uitgevoerd.”
Bouwheer Stad Halle
Architect Gortemaker Algra Feenstra (Rotterdam, Nederland) & Licence to Build (Lennik)
Hoofdaannemer(s) Antwerpse Bouwwerken (Antwerpen)