Platform voor de bouw
Nieuws

Handvormvariant voor circulair droogstapelsysteem

ClickBrick-Pure—een-droogstapelsysteem—un-système-de-superp
Met behulp van rvs-clips worden de gevelstenen via de groeven aan elkaar gekoppeld.

Tekst | Wienerberger

Beeld | Wienerberger

5 januari 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Met de introductie van ClickBrick tilde Wienerberger zijn keramische gevelstenen naar een hoger circulair niveau. Onlangs werd daar een esthetische dimensie aan toegevoegd: Clickbrick Pure, een handvormvariant op de bestaande strengperssteen ClickBrick Cube. Wij vroegen tekst en uitleg aan product manager Armelle Windels: “De nieuwe versie heeft de typische grillige, karaktervolle textuur van een handvormgevelsteen.” 

Product manager Armelle Windels.

Vanwaar het idee om ClickBrick Pure te lanceren?

Armelle Windels: “We zagen het als een logische stap in de verdere uitbouw van ons circulair droogstapelsysteem. Bovendien was de markt ook vragende partij voor een handvormvariant om het traditionelere gevelbeeld van klassiek metselwerk te benaderen. Dat maakt het systeem toegankelijker voor een ruimer toepassingsgebied. Los van het esthetische aspect is er geen verschil ten opzichte van ClickBrick Cube. Ook de handvormgevelstenen in het droogstapel-systeem zijn vlak geslepen en voorzien van groeven. Met behulp van rvs-clips worden de gevelstenen via de groeven aan elkaar gekoppeld.”

De handvormvariant van het droogstapelsysteem is 210 mm lang en na kalibratie 62,5 mm hoog.

Vergt ClickBrick Pure een andere ontwerpbenadering? 

“Neen, ontwerpen met ClickBrick Pure is sterk vergelijkbaar met het traditionele ontwerpproces. De handvormvariant van het droogstapelsysteem is 210 mm lang en na kalibratie 62,5 mm hoog. Hij is geschikt voor een vrij metselverband en beschikbaar in zeven kleuren. Dankzij de schijnvoegen ontstaat er een vertrouwd, traditioneel baksteengevelbeeld.” 

Welke meerwaarde biedt het ClickBrick-concept voor aannemers? 

“Het is de eerste keer misschien wel wat wennen om zonder mortelspecie of lijm te werken, maar het maakt een wereld van verschil. Het systeem kan in alle omstandigheden worden toegepast en biedt zo een rendementsvoordeel ten opzichte van traditioneel metselen. ClickBrick laat namelijk toe om bij koud en heet weer te werken, terwijl dat met lijm of mortel niet mogelijk is. Daarnaast genereert het geen werfafval en moeten er geen materialen meer gekuist worden. Bovendien begeleiden we aannemers al van bij de projectvoorbereiding. Door te becijferen welke stenen in welke aantallen nodig zijn, vermijden we grote overschotten. Verder maken we plaatsingsplannen en geven we dilatatieadvies. Vervolgens worden de palletten in onze fabrieken voorbereid. De aannemer moet op de werf enkel nog de gevelstenen van de pallet nemen en volgens het plan stapelen. Mengen is niet meer nodig. We begeleiden aannemers ook bij de opstart van een nieuwe werf.”

Colruyt verwerkte de Menton-variant van ClickBrick Pure in de gevels van zijn nieuwe supermarkt in Zoersel.

Is ClickBrick Pure inmiddels al toegepast in ons land?

“Jazeker! Colruyt Group beet de spits af door de Menton-variant in augustus te verwerken in zijn nieuwe supermarkt in Zoersel. Bouwonderneming Jehoul mocht zo als eerste aan de slag met ons systeem. Het kon rekenen op onze deskundige begeleiding – van voorbereiding tot en met werfopstart – en zette verschillende ploegen in om de klus in drie weken tijd te klaren, tijdens de warmste periode van het jaar nota bene! De eerste bevindingen zijn zeer positief. De ClickBrick Pure gevel is verzorgd uitgevoerd en sluit mooi aan bij het klassieke metselwerk in het plaatselijke straatbeeld. Dat de constructie in de toekomst heel gemakkelijk gedemonteerd kan worden, bijvoorbeeld in het kader van een renovatie of op het einde van haar levensduur, is een belangrijke troef.”

Dankzij de schijnvoegen ontstaat er een vertrouwd, traditioneel baksteengevelbeeld.

Zitten er na die geslaagde eerste realisatie in Zoersel al andere projecten in de pijplijn? 

“Absoluut. Dit jaar starten nog twee andere pilootprojecten met ClickBrick Pure: een eengezinswoning met geïntegreerde zorgwoning in Gent en een nieuw universiteitsgebouw voor de KU Leuven. We kijken ernaar uit!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details