Platform voor de bouw
Harmonieus woonproject op voormalige militaire schietstand
“Den Tir is een front, maar nooit een harde grens”, vindt architect Hein Verbeke.

Harmonieus woonproject op voormalige militaire schietstand

Den Tir is een residentieel project in twee fases op de terreinen van de oude militaire schietstand langs de Baron Ruzettelaan en de Oude Kortrijkstraat in Assebroek (Brugge). Alle betrokken partijen creëerden samen een nieuwe woonomgeving die in harmonie is met de omliggende wijken.

Architecten Groep III en aannemer Cosimco riepen een CBO (Constructieve Benadering Overheidsopdrachten) in het leven voor de realisatie van Den Tir in de Brugse stadsrand. Concreet ontwerpen en bouwen zij sociale woningen, die ze vervolgens verkopen aan de sociale huisvestingsmaatschappij. Architect Hein Verbeke van Groep III: “Defensie verkocht de terreinen aan de stad Brugge,
die er op haar beurt een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor uittekende. Aan de voorzijde werden sociale woningen voorzien, aan de achterzijde een avontuurlijk speelpark. Dit park werd als eerste gerealiseerd en vervolgens kwamen wij als CBO aan zet. We ontwierpen 48 appartementen en merkten al snel dat het terrein meer mogelijkheden bood. Daarom zochten we verder naar een partner die de tweede fase voor zijn rekening kon nemen.”

Rode baksteen en witte lintelen kenmerken de eerste fase van woonproject Den Tir.

Nieuwe dynamiek

De interactie met de omgeving staat centraal in het ontwerp. “We wilden niet zomaar appartementen realiseren, maar een totaalvisie in de praktijk brengen en Assebroek een nieuwe dynamiek geven”, zegt Hein Verbeke. “Daarom integreerden we beleving aan de hand van een openbaar plein met parkeerplaatsen, horeca, groen, een waterloop en verschillende faciliteiten. Om de privacy van de appartementen op het gelijkvloers te garanderen, plaatsten we ze 80 centimeter hoger en voorzagen we een groenzone.
Zo vermijden we rechtstreekse inkijk. De wooneenheden getuigen verder van een goede volumetrie, waarbij we als het ware een grote hap namen uit het gebouw om een doorsteek naar het plein te maken. Hierdoor moesten we twee appartementen schrappen, maar zo zetten we wel in op voldoende openheid en efficiëntie. Het gebouw is een front, maar geen harde grens.” Ook de inspiratie voor de materialen haalde het architectenbureau uit de omgeving van de site, met rode baksteen, wit schrijnwerk en witte lintelen.

Voor fase 2 van Den Tir kwam NERO Architecten aan boord. Het Gentse bureau realiseerde 36 woningen en appartementen die aansloten bij het ontwerp van de eerste fase. “We hielden rekening met de oude context van de site en de omliggende woonwijken”, zegt architecte Lien Claeys. “Waar fase 1 vorm kreeg in twee lange gebouwen, ontwierpen wij vijf gegroepeerde woningen met visuele doorsteken om het geheel luchtig en dynamisch te houden. Het gemeenschappelijke binnenpark schept een gemoedelijke open ruimte, waar alle gebouwen naar georiënteerd zijn. De tuin-aan-tuinconstructies garanderen op hun beurt de privacy van de bewoners. We hielden ook rekening met de duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid van de gebouwen, vooral via een combinatie van sterke isolatie en traditionele technieken zoals een gasketel, zonneboilers voor de woningen en zonnepanelen voor de appartementen.”      

Het binnenplein geeft de site een nieuwe dynamiek.

Verbindende factoren

Cosimco, onderdeel van Willemen Groep, stond als hoofdaannemer in voor de uitvoering van beide fases van het project. “Het ging om een standaard residentieel project. De uitdaging schuilde in de kelders, die verbonden waren met een doorgang”, zegt Brecht Van De Kerckhove, projectleider bij Cosimco. “In de stabiliteitsstudie en -technieken werd die connectie en de waterkering al meteen voorzien. In fase 1 van het project ging het om een betonstructuur, in fase 2 werkten we een structuur uit met ingewerkte staalprofielen, zodat het blok als het ware op de structuur zweeft en zo een doorgang naar het centrale plein creëert.”

Inmiddels is de omgevingsaanleg, die beide fases van het project verbindt, volop aan de gang. Het Gentse bureau OMGEVING stond in voor het ontwerp. “Daarvoor hanteerden we verschillende uitgangspunten, zoals de brug tussen de privéwoningen en het publieke domein van het buurtpark”, zegt landschapsarchitecte Sofie Baert. “Ook de architectuur schiep al meteen duidelijke contouren en creëerde als het ware een vloer die van gevel tot gevel liep. We maakten een ontwerp met veel groenzones, inclusief heesters en bomen die de seizoensbeleving kracht bijzetten en toch voldoende rustpunten bieden. Het is een multifunctioneel en leesbaar plein geworden, waar de zwakke weggebruiker koning is.”    

Stabitec – Stabiliteitsstudie en EPB

Het bouwkundige studiebureau Stabitec uit Gent is gespecialiseerd in studies voor stabiliteit, technische installaties, EPB en ventilatie. Ze voeren ook veiligheidscoördinatie uit op de werf. Voor Den Tir in Assebroek ging Stabitec aan de slag met de energie-, duurzaamheids- en techniekenstudie. “Die drie elementen hangen sterk samen”, zegt Stefaan De Decker, zaakvoerder en bouwkundig ingenieur. “We investeren actief in het voortraject. Omdat ook de aannemer al van bij de start mee aan tafel zat, konden we meteen de juiste keuzes maken. Zo weten we exact waar technische lokalen moeten komen, hoe de indeling bepaald is in functie van de kokers … Dat resulteert in een optimaal ruimtegebruik voor ieder appartement. Het komt niet alleen het comfort van de gebruikers ten goede, maar ook de prijs en de vooruitgang van de werf. Ook op het vlak van EPB gingen we een stap verder. Bouwheer Vivendo wilde 10 % beter doen dan de toen geldende normen. Dat werd door ons bureau uitvoerig becijferd. Het resultaat is een compacte bouwvorm met een laag energieverlies en een doordacht ontwerp: woningen die klaar zijn voor de toekomst.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Vivendo (Brugge)
  • Architect Architecten Groep III (Brugge) en NERO Architecten (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Cosimco (Kontich)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details