Platform voor de bouw
Hartverwarmend project met hulp van buurtbewoners en school
Er werd één volledig nieuw volume ingeplant, ter vervanging van de versnipperde bestaande schoolgebouwen.

Hartverwarmend project met hulp van buurtbewoners en school

De Sint-Jozefsschool langs de Meenseweg in Ieper onderging onlangs een ware metamorfose. De houdbaarheidsdatum van ‘Blok C’ was dan ook al een eindje overschreden en bovendien deed het steeds toenemende leerlingenaantal het gebouw uit zijn voegen barsten. Om de historisch gegroeide ruimtelijke versnippering op de site tegen te gaan, werd er geopteerd voor de realisatie van een fraai nieuwbouwvolume. 

Er is gekozen voor een vormgeving en materialisatie met een zekere expressie.

Het gebouw aan de kant van de Meenseweg werd voorzien van een volledig vernieuwd dak, goten, een afvoer en loodbekleding en enkele muren werden hersteld en verstevigd. Voor de twee andere gebouwen drong zich een nieuw pand op dat voldoet aan de huidige normen inzake veiligheid, isolatiewaarde en ventilatie. Er werd een bouwteam samengesteld en een beroep gedaan op Alheembouw en Architecten Groep III.

Naast de negentien klaslokalen omvat het nieuwe gebouw drie zorglokalen, een slaapruimte, een lerarenkamer, een sportzaal en een eetzaal.

Groen, licht en luchtig karakter

Omer Vermandele, projectverantwoordelijke bij Architecten Groep III: “Het masterplan vertrok vanuit een duidelijke visie. We hebben één volledig nieuw volume ingeplant, ter vervanging van de versnipperde bestaande schoolgebouwen. Rond het gebouw werd een nieuwe omgevingsaanleg gerealiseerd. Zo kregen de kleuterklassen op het gelijkvloers telkens een terrasje. Het hellende terrein werd aangewend om een amfitheater te creëren. Een nieuwe luifel, die tevens een overdekte speelplaats herbergt, vormt de verbinding tussen het bestaande gebouw aan de Meenseweg en de nieuwbouw. Deze luifel wordt op enkele plaatsen doorbroken door beplanting. Op die manier krijgt het geheel een groen, licht en luchtig karakter.

Het gebouw kreeg een robuuste plint in rood architectonisch beton.

Expressieve vormgeving

De nieuwbouw is uitgerust met een robuuste plint in rood architectonisch beton. Deze expressieve structuur geeft het gebouw een duidelijk gezicht, waardoor het meteen herkenbaar is vanaf de Meenseweg. De bovenliggende verdiepen zijn bekleed met een neutralere gevelsteen die de plint volop tot zijn recht laat komen. De raamopeningen werden extra geaccentueerd met behulp van smaragdgroen schrijnwerk. De hoofdinkom bevindt zich in de oksel van het gebouw en werd deels afgeschermd door een voorzetgevel uit wit geperforeerd metaal.

Omer Vermandele: “We kozen voor een vormgeving en materialisatie met een zekere expressie. Zowel in het gevelbeeld als in het interieur wordt het gebouw gekenmerkt door verschillende hoeken, hoogtes en raamopeningen. Dit zorgt voor een schaalverkleining, die het grote volume meer op maat brengt van de leerlingen. Door het typerende volume van de school werden doorzichten gecreëerd, alsook binnen- en buitenhoekjes die op een polyvalente manier gebruikt kunnen worden.”    

Per verdieping is een leerstraat voorzien, waarrond de klassen gegroepeerd zijn.

Gerealiseerd in twaalf maanden tijd

Simon Devos, projectleider bij Alheembouw: “In juli 2021 begonnen we met de grondwerken. De eerstesteenlegging vond plaats in september 2021. Bijna exact een jaar later, net voor de start van het nieuwe schooljaar, leverden we op. Vroeger dan gepland. Naast de negentien klaslokalen omvat het nieuwe gebouw drie zorglokalen, een slaapruimte, een lerarenkamer, een sportzaal en een eetzaal. Per verdieping werd een leerstraat voorzien, waarrond de klassen gegroepeerd zijn. De buitenkant is behalve strak ook ‘speels’ afgewerkt, met vooral de bijzondere positionering van de ramen die meteen in het oog springt.”

“Dit was echt wel een speciaal en vooral hartverwarmend project. Zowel de buurtbewoners als de school – directeur, leerkrachten én leerlingen – werden vanaf de eerste dag zeer nauw betrokken bij dit project. In die mate dat het voor de oplevering, toen duidelijk werd dat we de start van het schooljaar zouden kunnen halen, alle hens aan dek was en iedereen – tijdens de schoolvakantie én het bouwverlof – de handen uit de mouwen stak om dit te helpen realiseren!”    

Het gebouw wordt gekenmerkt door verschillende hoeken, hoogtes en raamopeningen.

Vandenberghe – Elektriciteitswerken

Vandenberghe is een installatiebedrijf dat zich toespitst op HVAC en elektriciteit. Het is al decennialang de vaste partner in vele scholen en schoolgroeperingen in regio Ieper. Zo ook bij de Sint-Jozefsschool, waar Vandenberghe alle elektriciteitswerken voor de nieuwbouw mocht uitvoeren. “Niet enkel door de decennialange samenwerking in schoolrenovatieprojecten, maar ook op het vlak van service zijn wij voor vele scholen de bevoorrechte partner inzake HVAC”, klinkt het. “Vandenberghe is ook heel actief in de residentiële markt, waar we zowel nieuwbouwprojecten als renovaties uitvoeren, met een voorkeur voor totaalaanbieding van de technieken verwarming, ventilatie, koeling en elektriciteit. Heel vaak werken wij in opdracht van bouwcoördinatoren, architecten en interieurarchitecten. Ons werkgebied situeert zich hoofdzakelijk in West-Vlaanderen. We trekken de grens in Waregem en bedienen de kuststreek van De Panne tot Nieuwpoort, alsook de regio Knokke. Gedurende ons 98-jarige bestaan hebben wij veel goede referenties opgebouwd bij zowel professionele als particuliere klanten. Vandenberghe garandeert hen één aanspreekpunt voor al hun technieken, met focus op duurzaamheid, high-level service en kwaliteit.”

Van sloop tot omgevingsaanleg

Op de site van de Sint-Jozefsschool in Ieper maakte het aftandse C-blok plaats voor een nieuwbouw met negentien klaslokalen, drie zorglokalen, een slaapruimte, een lerarenkamer, een sportzaal en een eetzaal. Aannemer Wylagro deed zijn ijzersterke reputatie alle eer aan door de sloop-, grond-, riolerings- en omgevingswerken piekfijn uit te voeren. 

Tekst Kris Vandekerckhove    |    Beeld Alheembouw

Op de plaats van het afgebroken C-blok verrees een nieuwbouw met negentien klaslokalen, drie zorglokalen, een slaapruimte, een lerarenkamer, een sportzaal en een eetzaal.

Wylagro werd in 2000 opgericht door Jeroen Wyseur en was initieel voornamelijk actief in grondwerken. In 2005 nam het bedrijf uit Poperinge het sloopbedrijf van Robert Dedeckere uit Gistel over, waardoor de activiteiten uitgebreid werden met afbraakwerken. Dankzij deze overname haalde Wylagro veertig jaar extra ervaring in huis. Vandaag beschikt het bedrijf over een modern machinepark en een gemotiveerd team dat zich optimaal inzet om alle grond-, graaf- en afbraakwerken tot een goed einde te brengen. Wylagro werkt meestal in opdracht van architecten, bouwpromotors, aannemers, industriële firma’s en particulieren én is voornamelijk actief in West- en Oost-Vlaanderen en Henegouwen.

Het project werd afgerond met de volledige omgevingsaanleg.

Vanaf de eerste mokerslag

Jeroen Wyseur, zaakvoerder bij Wylagro: “We hebben verschillende ploegen, waarbij elke werknemer voor ons onmisbaar is en zijn eigen specifieke kwaliteiten heeft. We hebben die teams zo opgezet dat we ons zeer sterk kunnen profileren voor totaalprojecten. Onze nieuwste troef is dat wij onze kranen nu kunnen laten werken op zeer precieze gps-coördinaten. Hierdoor kunnen wij uiterst accuraat werken. Achteraf halen we er dan naadloos onze opmetingen uit. Dit is niet alleen voor ons, maar ook voor onze klant een grote meerwaarde.”

In Ieper werd Wylagro ingeschakeld om de eerste stappen te zetten voor een ambitieus project van de Sint-Jozefsschool. Het ‘C-blok’ moest afgebroken worden, want op die plaats zou een nieuwbouw verrijzen. Jeroen Wyseur: “Wij werden letterlijk vanaf de eerste mokerslag bij dit project betrokken. Het eerste puntje op de planning was de afbraak van het ‘C-blok’, waarna we de aanleg van de riolering en grondwerken voor onze rekening namen. De kers op de taart was dat we het project konden afronden met de volledige omgevingsaanleg.”

Het speelse aspect van de school bleef bewaard.

Geen geheimen

Jeroen Wyseur: “Wij werken overal in Vlaanderen en zelfs in Wallonië, maar zijn wel blij om zo dicht bij huis zo’n uitgebreid project te mogen realiseren. Tijdens de afbraakwerken nam ik bovendien zelf nog eens de gelegenheid te baat om bij te springen met de kraan. We vinden het namelijk belangrijk dat we de ‘voeling’ met de werkvloer behouden. Want enkel op die manier kun je alles op de voet volgen en meegroeien met alle innovaties op het terrein. Grond- en rioleringswerken hebben voor ons dan ook weinig tot geen geheimen.”

“Bij de omgevingsaanleg brainstormden wij samen met de hoofdaannemer om de werkzaamheden zowel economisch verantwoord als ecologisch optimaal uit te voeren. Daarbij bleef het speelse aspect wel bewaard, omdat het hier toch over een kleuter- en lagere school gaat. We hebben overigens al verschillende scholen op ons palmares staan, telkens met mooie resultaten.”

“Grote of kleine werven: we gaan er altijd 100 % voor”, benadrukt Jeroen Wyseur.

Positieve reacties

“Op 2 oktober ging de openbedrijvendag door in de school. We hebben ze uiteraard ook zelf een bezoekje gebracht. Het doet ons plezier om al die positieve reacties te mogen ontvangen. In elk project steken we toch iets van onszelf. Of het nu grote of kleine werven zijn: we gaan er telkens de volle 100 % voor. Wij proberen hiervan onze sterkte te maken en staan er ook elke dag voor open om ons bij te scholen, zodat we onze klanten van a tot z kunnen bijstaan én probleemoplossend te werk kunnen gaan”, besluit Jeroen Wyseur.   

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer OLV-van-Thuyne (Ieper)
  • Architect Architecten Groep III (Brugge)
  • Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details