“Dankzij de L-vorm van het complex konden we een mooie, aangename binnentuin inrichten, waar rust en verpozing de voornaamste kernwoorden zijn”, zegt Jolien Schraepen.

02:49
28-10-2019

Hasselt Residentie Alba | Baken met riante binnentuin en indrukwekkende prefabgevel

Stijlvol en kwalitatief wonen en werken aan de rand van het bruisende Hasselt: dat is de baseline waarmee Residentie Alba werd aangekondigd. Woorden die allerminst uit de lucht gegrepen zijn, want het project heeft wel degelijk enkele bijzondere troeven in petto. “De stad had voordien al een heel traject doorlopen met het perceel, dus we wisten vrij snel dat we tot vier bouwlagen mochten gaan en dat we een hoogteaccent mochten voorzien op de hoek”, vertelt Jolien Schraepen, project­architect bij MAMU architects.

“Gezien de locatie hadden we een echt ‘baken’ voor ogen, een eyecatcher die anders is dan alle andere gelijkaardige gebouwen. De bouwheer zat meteen op dezelfde lijn, dus we hoefden niet al te veel meer te sleutelen aan het oorspronkelijke ontwerp. Voor de meeste projectontwikkelaars is een architectonische betongevel geen evidentie, maar Matexi schonk ons meteen alle vertrouwen. Dit resulteerde in een gracieus volume met een unieke identiteit.”

Onder meer dankzij het hoogteaccent op de hoek is Residentie Alba een gracieus volume met een unieke identiteit.

Doordachte inplanting

Residentie Alba biedt plaats aan 52 een-, twee- en drieslaapkamerappartementen, vier kantoren en een ondergrondse parking van circa 4.000 m². Alle ruimtes zijn doordacht ingeplant om het woon- en werkcomfort te optimaliseren. “In plaats van de kantoren integraal onder te brengen op het gelijkvloers, hebben we ze ingericht op de eerste drie verdiepingen en de hoek van de toren, zodat er aan de flanken van het complex ruimte overbleef voor aantrekkelijke gelijkvloerse appartementen. De leefruimtes van de wooneenheden en de terrassen zijn georiënteerd naar de achterzijde. Dankzij de L-vorm van het complex konden we bovendien een mooie, aangename binnentuin inrichten, waar rust en verpozing de voornaamste kernwoorden zijn. Een doorsteek op het gelijkvloers zorgt voor leven en dynamiek in dit binnengebied en maakt dat het echt beschouwd wordt als een gemeenschappelijke ruimte”, zegt Jolien Schraepen.

De geprefabriceerde buitengevel is per niveau integraal aan de betonnen draagstructuur opgehangen en steunt niet af op een aparte fundering.

Complexe gevel met variabel lijnenspel

Dé blikvanger in dit project is zonder twijfel de opvallende voorgevel. De architecten opteerden voor een witte ribstructuur in zichtbeton, die is ingevuld met zwarte EQUITONE [pictura]-panelen en transparante beglazing. “We wilden de gevel niet te ‘leesbaar’ maken, want dat leidt vaak tot een standaardindeling (lees: twee ramen en een terras per appartement). Door het kaderwerk door te trekken over verschillende niveaus, verkregen we een variabel lijnenspel”, legt Jolien Schraepen uit. “De geprefabriceerde buitengevel is per niveau integraal aan de betonnen draagstructuur opgehangen en steunt niet af op een aparte fundering”, vult Kristof Aerts, hoofdprojectleider bij Bouwbedrijf Dethier, aan. “We hebben de balken met ankers naar binnen geschoven en zo verdieping per verdieping verankerd. De kolommen steunen per niveau af op de onderliggende balken. De inpassing van het aluminium buitenschrijnwerk en de waterdichte aansluitingen van de gevelpanelen vroegen ook wel de nodige expertise.”

Het gebruik van BIM kwam de realisatie van de geprefabriceerde buitengevel ten goede, want alles klopt tot op de millimeter.

 

De meerwaarde van BIM

Dat de realisatie van Residentie Alba ondanks de bouwkundige complexiteit uitstekend verlopen is, is onder meer te danken aan de toepassing van de BIM-methodiek. “Door het ontwerp voor de start van de werken in een gedetailleerd 3D-model te gieten, hebben we behoorlijk wat clashes tussen stabiliteit en architectuur kunnen elimineren”, vertelt Kristof Aerts. “We zetten sterk in op BIM omdat we merken dat het tijdens de uitvoering tot een forse reductie van de faalkosten leidt. Ook bij de realisatie van de geprefabriceerde buitengevel van Residentie Alba is dat zeker het geval geweest, want alles klopte tot op de millimeter. We hebben tevens met onderaannemers gewerkt die volledig mee zijn met het BIM-verhaal, waardoor er veel minder controlewerk nodig was. Zo’n complex op amper anderhalf jaar tijd van a tot z optrekken is alleen mogelijk als alles uitstekend georganiseerd is. Missie volbracht, kunnen we stellen.” Ook de architecten gewagen van een meer dan geslaagd project: “Architecturale ambitie aan de dag leggen is één ding, maar ze effectief in de praktijk mogen brengen is een ander paar mouwen”, weet Jolien Schraepen. “Vandaar dat we erg blij zijn dat Matexi er volledig voor gegaan is. Het resultaat is navenant!”    

 


 

De bouwheer van Residentie Alba is Matexi, dat al ruim 74 jaar bestaat en ondertussen is uitgegroeid tot markleider in de vastgoedontwikkeling. “Wij realiseren kwaliteitsvolle en duurzame woningen en appartementen in buurten die inspireren, die gezellig en levendig zijn en waar de wensen en behoeften van onze klanten centraal staan”, zegt projectmanager Kristof Desaer. “Zo ook in het Alba-project, waar we niet alleen een ruime keuze aan appartementen bieden in een mooi en modern gebouw, maar eveneens aandacht hebben besteed aan de identiteit van de buurt en de sociale interactie tussen de bewoners. Dankzij de strategische ligging hebben ze alle nodige voorzieningen bij de hand. De binnentuin is de ideale plek om tot rust te komen, zonder in te boeten aan comfort. Kortom: het is er erg aangenaam leven!” 

 

Tekst: Tekst Tim Janssens
Beeld: Beeld Patrick Van Gelder – MAMU architects

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Kimmenade – Waterdichting ondergrondse parking

Het waterdicht maken van het betonnen parkeerdek boven op de ondergrondse parkeergarage van Residentie Alba vergde veel aandacht. Het Helmondse familiebedrijf Kimmenade werd ingeschakeld om de klus te klaren. “Het dek van de parkeergarage is afgedicht met Novacell, een uniek product”, zegt directeur betonafdichtingen Marco Schippers. “Het gaat om een gespoten wortelwerende bitumen-latexemulsie, die volledig naadloos is en voor een 100 % verkleving aan de ondergrond zorgt. Je kan er in een kort tijdsbestek een hoge productie mee halen. Bovendien is Novacell extreem krachtig dankzij de latex die bij -20 °C nog altijd een mogelijke rek van wel 400% heeft.”

 

Novacell wordt in eigen huis gemaakt. “Dankzij een uniek procedé ontstaat een emulsie die we in een koude samenstelling kunnen verspuiten”, legt Schippers uit. “Vooraleer we ze aanbrengen, moet de ondergrond voldoende schoon en vlak zijn. Een voorbehandeling is dan ook vaak een vereiste. Bij de parkeergarage van Residentie Alba verstevigden we vooral kritische naden met een polyesterdoek dat was ingeweld in Novaplast, eveneens een eigen product. Vervolgens spoten we per fase een bitumineuze primer over de volledige ondergrond. Zo konden we elke dag tot 1.500 m² Novacell aanbrengen, in een laagdikte van 4,5 à 5 mm. Onze producten bieden veiligheid, kwaliteit én een lange levensduur. Bovendien is Kimmenade de enige partij in West-Europa die ze op deze schaal kan toepassen.”


Caroplast – Rookkoepels

Doodsoorzaak nummer één bij brand is niet zozeer het vuur an sich, maar verstikking door de bijhorende rookontwikkeling. Rookkoepels die manueel en/of automatisch opengaan in geval van brand en die het dus mogelijk maken om schadelijke rook af te voeren, zijn dan ook onmisbaar in elk appartementsgebouw. Zo ook in Residentie Alba, waar specialist Caroplast (Zoutleeuw) vijf rookkoepels plaatste in de traphallen. “De rookkoepels beschermen de aanwezigen bij hun evacuatie. Ze zijn elk voorzien van een eigen sturing, noodbatterijen, enzovoort”, legt zaakvoerder Vic Boufflette uit. “Een troef die we ook in dit project optimaal hebben kunnen uitspelen, is dat we gezien de directe aanpak van onze firma steeds een één-op-ééncontact met onze klanten kunnen garanderen. Dit maakt dat we snel op de bal kunnen spelen en dat we meteen aan de slag kunnen met eventuele vragen of problemen op de werf. Desgewenst doen we bovendien alles in eigen beheer: we produceren onze producten, leveren ze, laten ze plaatsen door eigen monteurs en elektriciens, stellen ze op het eind van de rit in dienst en voeren nadien indien nodig ook onderhoud en herstellingen uit. Die garantie dat alles naar behoren functioneert is cruciaal, want in het geval van rookkoepels gaat om veiligheid en mensenlevens. Voorts zijn we eveneens gespecialiseerd in lichtkoepels, lichtstraten, rookluiken, lichtdoorlatende polycarbonaatwanden, dakluiken en VELUX-ramen en toebehoren.”

Lees meer over: Hasselt , Residentie Alba , Woningbouw

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

Matexi (Waregem)

Architect

MAMU architects (Hasselt)

Hoofdaannemer(s)

Bouwbedrijf Dethier (Alken)

vcb-foto-kopieren