Platform voor de bouw
Hedendaagse sociale woningen met authentiek kantje
Dit project combineert hedendaags bouwen met een rustieke uitstraling.

Hedendaagse sociale woningen met authentiek kantje

Van ruwbouw tot afwerking. Voor de uitvoering van de nieuwe, moderne sociale woningen deden bouwheer Eigen Haard en Dehullu Architecten een beroep op Everaert-Cooreman uit het Oost-Vlaamse Overmere, dat de aan-besteding mede dankzij zijn totaalaanpak in de wacht sleepte. Al zit de ruime ervaring in de sociale woningbouw er ongetwijfeld ook voor iets tussen. Circa 70 % van de aannemersportefeuille bestaat uit overheidsopdrachten.

Moderne woningbouw

Hoe je hedendaags bouwen en rustieke uitstraling met elkaar combineert? Dit sociale woonproject geeft het goede voorbeeld. Zo werd er gekozen voor een klassiek getrommelde gevelsteen van Vande Moortel. “Een steen die perfect aansluit bij een pastorijstijl. Maar weliswaar modern gebouwd, met een dunne voeg”, vertelt Ulrik Van den Bulcke, projectleider bij Everaert-Cooreman. Deze welgemikte keuze zet meteen de toon voor het volledige project. De grote lichtpartijen en de ruime natuurlijke lichtinval staan garant voor hedendaags wooncomfort. Net als de open keuken, die niet evident is in sociale woningbouw.

In de nieuwe verkaveling is er ruimte voor ontspanning en een rustgevende sfeer.

Als hoofdaannemer voerde Everaert-Cooreman zelf het prefabbeton uit en coördineerde het ook alle bouwpartners. De jarenlange ervaring met grote, complexe projecten leverde een sterk netwerk van onderaannemers op. “Vertrouwde partners die dezelfde kwaliteit nastreven”, zegt Ulrik. “We voerden elk aspect van het bouwproces uit in een constructief samen-werkingsverband, van de grondwerken tot de binnenafwerking en de buitenaanleg.” De site met een totale oppervlakte van ruim 5.700 vierkante meter is ook voorzien van een aangename strook groen, een wadi en een uitgewassen betonpad. Elke woning kreeg bovendien een voortuin, afgezet met hagen. Dat geeft de site een natuurlijk uitzicht, met ruimte voor ontspanning en een rustgevende vibe.   

De aannemer leidde het volledige bouwproces in goede banen, van ruwbouw tot afwerking en buitenaanleg.

Finetunen van plannen voor uitvoering

In totaal zijn er 34 sociale woningen gerealiseerd in Zwevegem, waaronder vijf met drie slaapkamers, twee met vier slaapkamers en nog eens twee woningen die aangepast zijn aan de noden van personen met een beperking. De overige units hebben drie slaapkamers. 

“Voor ons was het vertrouwd terrein. De nieuwe verkaveling was makkelijk toegankelijk en de samenwerking met de architect verliep erg vlot”, weet Ulrik Van den Bulcke. “De plannen van Dehullu Architecten vormden een stevige houvast. Zoals bij zowat elk project worden in de uitvoeringsfase nog enkele kleine wijzigingen doorgevoerd. We trachten steeds de laatste details te finetunen waar we vooral letten op duurzaamheid, veiligheid, het praktisch gebruik voor de toekomstige bewoners of waar mogelijk een optimalisatie naar een efficiënter bouwproces. In dit project bijvoorbeeld weken de niveaus van de grond en de reeds uitgevoerde wegenis af van het oorspronkelijke concept. Om dat op te vangen wijzigden we de hellingsgraden en funderingen waar nodig. En dan waren er nog enkele andere zaken zoals extra borstweringen op de eerste verdieping en een glasfolie om de privacy te bevorderen. Altijd met het oog op het beste eindresultaat, uiteraard.”   


Participanten aan het woord

Raes G. Schrijnwerken – Schrijnwerk en brandwerende compartimentering

Raes G. Schrijnwerken is al jarenlang een trouwe partner van Everaert-Cooreman. Het familiebedrijf uit Wervik bestaat al sinds 1999 en wordt geleid door Giovanni Raes en Davinia Galloo. Samen met een ervaren team van plaatsers spitsen ze zich toe op binnen- en buitenschrijnwerk voor de projectmarkt. “We zijn zowel actief in grote privéprojecten (winkels, hotels, appartementen …) als in de utiliteitsbouw en sociale huisvesting. Onze specialisaties zijn branddeuren en metaalkozijnen”, licht Davinia Galloo toe. “Daarnaast plaatsen we ook binnendeuren, gyproc en gevelbekledingen.” 

In dit project stond Raes G. Schrijnwerken in voor het plaatsen van de binnendeuren, de trapleuningen, het uitbekleden van de ramen, gordijnplanken en brandwerende compartimentering door middel van lichte wanden. “Een standaardklus die we met de nodige zorg en aandacht voor details aangepakt hebben”, zegt Giovanni Raes. “Een perfecte afwerking, een stipte opvolging en grondige vak-kennis zijn de pijlers van ons familiebedrijf.”


LD Service – Glazen valbeveiliging

LD Service in Zulte is specialist in maatwerkconstructies in staal en inox. Het bedrijf produceert de bouwelementen in het eigen atelier en installeert ze vervolgens met een eigen montageteam op de werf. Zo ook voor dit woonproject in Zwevegem. “Daar verzorgden we de glazen valbeveiligingen”, licht projectleider Ruben Boudt toe. “We plaatsten de glasprofielen op maat in de passende RAL-kleur. Daarna monteerden we de glazen platen. De keuze viel op klaar, gelaagd glas met een dikte van twaalf millimeter.” Om het risico op snijwonden de vermijden werden de glazen platen rondom geslepen. Bovenop de montage van de glazen balustrades werkte LD Service een aantal ramen af met zandstraalfolie, om de inkijk te belemmeren. Zodat de gebruikers van de nieuwe woningen van maximale privacy genieten.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Eigen Haard (Zwevegem)

Architect Dehullu Architecten (Harelbeke)

Hoofdaannemer(s) Everaert-Cooreman (Overmere)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details