Platform voor de bouw
Nieuws

Helft bouwbedrijven kampt met legere orderboeken dan normaal

Een tweede lockdown zou dramatisch zijn voor onze economie, ook al zou de bouw dankzij het afgesloten protocol onder alle sociale partners wel aan de slag kunnen blijven.

Naamloos-1

20 oktober 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Een tweede lockdown zou dramatisch zijn voor onze economie, ook al zou de bouw dankzij het afgesloten protocol onder alle sociale partners wel aan de slag kunnen blijven. Toch zou het de situatie in de bouw nog verergeren, terwijl die vandaag de dag nog steeds somber is. 47% van de bouwbedrijven heeft een orderboek dat quasi leeg is of leger dan normaal, zo blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw tijdens de tweede week van oktober.

Nu het aantal covid-19-besmettingen razendsnel toeneemt, wakkert ook de vrees voor een tweede lockdown, zoals in maart en april van dit jaar, aan. De bouwsector zou dan wel aan de slag kunnen blijven dankzij het protocol dat werkgevers en vakbonden afsloten en dat onder meer voorziet in veiligheidsmaatregelen, zoals het toepassen van de anderhalve meter afstand in de mate van het mogelijke, de verplichte mondmaskerdracht wanneer de anderhalve meter afstand niet gerespecteerd kan worden, veilig transport van en naar de werven, bij binnenwerken bij voorkeur werken zonder dat de bewoners in dezelfde ruimte vertoeven en dergelijke meer.

Toch zou een tweede lockdown, al dan niet in een lightvariant, een nieuwe, stevige dreun geven aan de economie en dus ook aan de bouw. En dat terwijl onze sector helemaal nog niet hersteld is van deze crisis. Uit een enquête van de Confederatie Bouw, waaraan 198 bedrijven hebben deelgenomen, blijkt dat momenteel 47% van de bouwbedrijven lagere tot veel lagere orderboeken heeft dan normaal. Een ander negatief signaal is dat 30% van de bouwondernemingen verwacht het met minder personeel te zullen doen tegen het einde van het jaar. Het spreekt voor zich dat dit aantal verder zal toenemen mocht er opnieuw sprake zijn van een lockdown.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “In het federaal regeerakkoord is er sprake van de veralgemening van de 6% btw op sloop en heropbouw. Die maatregel moet er snel komen, want nu vertonen heel wat potentiële kopers-verbouwers uitstelgedrag. Op zich logisch, want het verschil tussen 21 en 6% btw weegt door op het finale prijskaartje.” Verder dringt de Confederatie Bouw ook aan op een relanceplan met de bouw als centrale actor en volgende concrete maatregelen: de tijdelijke verlaging van btw op nieuwbouw naar 6%, het fiscaal stimuleren van energievriendelijke investeringen, het opdrijven van investeringen in infrastructuur,

De Confederatie Bouw verdedigt de belangen van meer dan 16.500 ondernemingen uit de bouwsector: zelfstandigen, kmo’s en grote ondernemingen uit alle takken van de bouw. De Confederatie is aanwezig op lokaal, gewestelijk, nationaal en Europees niveau.  Ze is initiatiefnemer van grote evenementen zoals het BouwForum en Open Wervendag.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%