Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Herbestemming wordt geslaagd landmark

Birdeye – Landbergh – Gabari kopiëren
Door de keuze voor een getrapt volume integreert het gebouw zich mooi in de omgeving.

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Abscis Architecten

11 juni 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

De verouderde Villa Neerleie maakte er immers plaats voor een indrukwekkend appartementencomplex dat wonen in de stad een nieuwe invulling geeft. Met vier verschillende gevels en een spel van hoogtes creëerden de architecten een gebouw dat perfect past op een site die als scharnierpunt en stadspoort fungeert. 

Aan elke zijde grenst het terrein aan openbaar domein dat telkens een totaal ander uitzicht heeft.

Het Kongoplein is befaamd vanwege de ligging aan een grote rotonde met een mooie fontein. De site vormt niet alleen het eindpunt van een belangrijke invalsweg naar het stadscentrum. Ze slaat ook de brug tussen het Schipdonkkanaal en de rest van Deinze. “Aan elke zijde grenst het terrein aan openbaar domein dat telkens een totaal ander uitzicht heeft”, vertelt Arthur Van Cauwenberghe, partner bij Abscis Architecten. “Het was dan ook een intrigerende opdracht om het plaatje visueel te laten kloppen. We kozen voor een getrapt volume om in te spelen op de nabijgelegen context. Aan de rotonde telt het complex vijf niveaus, die telkens met een bouwlaag worden afgebouwd tot één enkel gelijkvloers ter hoogte van het Kongoplein. Dit was ook de ideale formule om een intieme binnentuin te creëren en via deze weg nog meer natuurlijke lichtinval in de appartementen te genereren.”   

De betonstructuur is afgewerkt met grote natuursteenplaten in een lichte tint en brons geanodiseerd aluminium schrijnwerk.

Vier verschillende gevels

Behalve qua hoogte variëren de gevels ook qua uitzicht. Aan de zijde van de rotonde werden twee commerciële ruimtes ingericht. De oostgevel kreeg een geslotener karakter om de inkijk in de aanpalende tuinen te beperken. “Aan de kant van het kanaal bestaat de gevel volledig uit grote terrassen”, aldus Arthur Van Cauwenberghe. “Op die manier kunnen de bewoners volop van het mooie panorama genieten. Om de privacy te waarborgen, zijn alle terrassen van elkaar gescheiden door een vaste constructie met buitenberging. Al deze ontwerpkeuzes lopen vloeiend in elkaar over dankzij de gekozen materialen. Aan de buitenkant werd de betonstructuur afgewerkt met grote natuursteenplaten in een lichte tint en brons geanodiseerd aluminiumschrijnwerk. De gevels van de binnentuin hebben een plint in natuursteen en zijn verder afgewerkt met gladde witte bepleistering.” 

De gevels van de binnentuin hebben een plint in natuursteen en zijn verder afgewerkt met gladde witte bepleistering.

Geen gasaansluiting nodig

Residentie Villa Neerleie heeft een benutbare oppervlakte van 4.165 m² en omvat 27 appartementen, twee handelsruimtes, twee fietsbergingen en een ondergrondse parking voor 29 wagens. Met een E-peil van maximaal 20 mag het zich een uitgesproken BEN-gebouw noemen. “Het ontwerp leent zich uitstekend tot het binnentrekken van daglicht”, vertelt Arthur Van Cauwenberghe. “Dankzij gerichte passieve warmtewinsten en beperkte warmteverliezen via de buitenschil en ventilatie kan de geringe resterende warmtevraag voor sanitair warm water en verwarming fossielvrij worden opgewekt met behulp van individuele lucht-luchtwarmtepompen. Deze worden bovendien grotendeels gevoed door de PV-panelen op het dak.”

Aan de kant van het kanaal bestaat de gevel volledig uit grote terrassen.

Geslaagd BIM-testproject

Residentie Villa Neerleie is een project dat Vandenbussche uit Aalter met trots aan zijn referentielijst toevoegt. “We hebben nogmaals kunnen bewijzen dat we ook in moeilijke omstandigheden een complex gebouw vakkundig en kwalitatief kunnen realiseren”, vertelt Koen Van Impe, directeur projecten van het klasse 8-aannemersbedrijf. “Het was een grote uitdaging om te werken op een site die volledig door de openbare weg is omringd en geen enkele
opslagmogelijkheid bood. Daarom hebben we veel tijd gestoken in coördinatie en transportplanning. Ook omdat er in Residentie Villa Neerleie veel verschillende materialen zijn gebruikt. De combinatie van de verschillende gevelmaterialen vereiste een verhoogde aandacht voor de vochtkeringen. Dat dit voor Vandenbussche bovendien een pilootproject was om BIM te gebruiken, maakte de situatie er niet eenvoudiger op. Toch was Residentie Villa Neerleie net daarom een erg interessante leerschool. Onze ervaringen met BIM vielen trouwens dermate goed mee dat we deze oplossing intussen al op meer dan 40 % van onze werven toepassen.”    

Aan de zijde van de rotonde werden twee commerciële ruimtes ingericht.

Ramen Dedecker – Buitenschrijnwerk, vouwluiken, vlakke gevelbekleding en dagkanten

Residentie Villa Neerleie kreeg flink wat extra cachet dankzij het fraaie aluminium schrijnwerk van Ramen Dedecker. Het bedrijf uit Hooglede kijkt dan ook met veel voldoening terug op dit project. “Het is een bijzonder mooi referentieproject geworden”, vertelt zaakvoerder Nicolas Dedecker. “We konden er demonstreren waarvoor onze firma staat: kwalitatief, innovatief en functioneel maatwerk dat gebouwen een esthetische meerwaarde oplevert. Dat we niet terugdeinzen voor een uitdaging, was in dit project een grote troef. Zo werden de vouwluiken ontwikkeld als zonwering. Deze werden bekleed met steen om de gevel visueel te laten doorlopen wanneer de luiken dicht zijn. We moesten dus een innovatief concept uitdokteren, met speciaal beslag om het gewicht te kunnen dragen. Verder produceerden en plaatsen we alle ramen en buitendeuren, die samen een oppervlakte van bijna 1.000 m² beslaan. Traditiegetrouw werkten we hiervoor met het kwalitatieve profielmerk Schüco. Tot slot realiseerden we ook alle vlakke gevelbekleding en dagkanten in bronskleurig aluminium.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Arean (Gent)
Architect Abscis Architecten (Gent)
Hoofdaannemer(s) Vandenbussche NV (Aalter)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details