Platform voor de bouw
Nieuws

Het ambassadeursproject van de More Than Building-campagne kent een overweldigend succes bij de scholen

ADEB-VBA_0012

23 mei 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De bouwsector staat voor een groot tekort aan arbeidskrachten: er staan momenteel bijna 20.000 vacatures open, over tien jaar zijn dat er tweemaal zoveel. Dat is vooral te wijten aan de vooroordelen tegenover de sector en een gebrek aan waardering voor technische opleidingen. Tegen die achtergrond werkte VBA, dat de 65 grootste Belgische bouwaannemers bundelt, een grootschalig project uit om de leerlingen van het algemeen en het technisch onderwijs vanaf het tweede middelbaar op te zoeken.

Een tiental middelbare en hogescholen gingen enthousiast in op het voorstel. Jongeren van HELMo Gramme (Luik), Institut Sainte Marie (Jambes), CLW Castor (Vilvoorde), Collège Saint Augustin (Gerpinnes), KTA Zavelenberg (St-Agatha-Berchem) en de Séminaires de Floreffe, om er slechts een paar te vernoemen, maakten kennis met de wereld van de grote bouwaannemers. De verschillende ambassadeurs praatten met passie over hun vak en over de zeer uiteenlopende profielen die in de sector aan de slag gaan: engineering, studies, HR, financiën, communicatie, marketing, architectuur en natuurlijk ook de ambachtelijke beroepen. Er dienen zich in de praktijk onafgebroken leer- en doorgroeimogelijkheden aan, en dan vergeten we nog de grote werkzekerheid, de veelzijdigheid aan dagelijkse opdrachten en het goede gevoel mee te bouwen aan de wereld van morgen.

Dankzij de steun van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) werden enkele geavanceerde technologische snufjes voorgesteld, zoals drones, robots, virtual reality en exoskeletten. Die bieden drie voordelen: het werk op de werf wordt een stuk minder zwaar, de sector wordt toegankelijk voor nieuwe profielen en er kunnen meer vrouwen worden aangetrokken.

Het project wordt vervolgd vanaf augustus met een focus op 3 doelgroepen:

  • De ouders van leerlingen: via de ouderverenigingen en opendeurdagen, waar ze de spelers uit de bouwsector kunnen ontmoeten.
  • De technische scholen, door aandacht te schenken aan leerlingen met aangetast zelfvertrouwen en hen projecten met toekomstperspectief aan te reiken
  • De aso-scholen in het algemeen, en de leerlingen van het tweede middelbaar in het bijzonder, die een soms bijzonder moeilijke keuze moeten maken
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details