Platform voor de bouw
Het bekende Alpenroyal Hotel kiest voor Wicona- oplossingen

Het bekende Alpenroyal Hotel kiest voor Wicona- oplossingen

WICONA heeft een aantal van zijn zeer geavanceerde aluminiumoplossingen geïnstalleerd aan de voorgevel van het wellnesscenter van het vijfsterrenhotel Alpenroyal, gelegen in Selva di Val Gardena in de Dolomieten (Italië). Het bedrijf werkte samen met architectenbureau Perathoner dat heeft gekozen voor een uiterst elegante architecturale bouwstijl. WICONA heeft met zijn WITEC 50 en WICTSYLE 75-oplossingen alle moeilijkheden overwonnen en perfect aan de projectspecificaties voldaan.

Dankzij de ervaring van WICONA in de implementatie van op maat gemaakte systemen die een optimale efficiëntie, perfecte duurzaamheid en optimale prestaties bieden, wisten de managers van het architectenbureau Perathoner meteen dat de oplossingen van dit Duitse merk, de marktleider in aluminium geveloplossingen, het beste bij de huidige situatie pasten.

De verbouwing van een hotel vereist een voortdurende en nauwkeurige analyse van de natuurlijke omgeving zodat het visuele ecosysteem intact blijft. Veel van deze projecten worden namelijk regelmatig geconfronteerd met negatieve adviezen over de uitvoering van de werken omdat de architecten en eigenaren van gebouwen de beperkingen niet goed vooraf vaststellen.

In het geval van het Alpenroyal hotel in Selva di Val Gardena, werd Perathoner, vanwege het feit dat dit complex in de Dolomietenregio ligt (Werelderfgoed van Unesco), gedwongen om na te denken over welke elementen de werkzaamheden zouden kunnen beïnvloeden, om zo tot op maat gemaakte oplossingen te komen die perfect in het landschap passen. Bovendien moesten de projectmanagers ook rekening houden met klimatologische beperkingen. Aangezien het hotel is gevestigd in een gebied met sterke windstoten dat op meer dan 1500 meter hoogte ligt, moesten de Italiaanse architecten goed nadenken over welke bouwsystemen perfect bestand zijn tegen deze klimatologische uitdagingen.

Alpenroyal Hotel

Klant
Het Alpenroyal Grand Hotel opende de deuren in 1956 en is gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving met uitzicht op de Dolomieten, een gebergte dat door de Unesco is erkend als Werelderfgoed.

Het directiebestuur van het hotel had eerder al verbouwingen laten uitvoeren om de gasten van het hotel, net zoals in het wellnesscenter, absoluut comfort te bieden, een plek waar ze zich kunnen onderdompelen in een welgekomen elegantie. Het hotel biedt een breed scala aan diensten: drie sauna’s, twee stoombaden, een fitnessruimte, een Kneipp-Bath en een majestueuze onstpanningsruimte waar gasten heerlijk kunnen relaxen bij de open haard en het adembenemende uitzicht over het natuurlijke decor van de Dolomieten. De managementteams die elkaar in de loop van de jaren hebben opgevolgd, waren er altijd op gericht om het complex aan te passen aan de behoeften van de klanten met de bedoeling om hen optimaal comfort te kunnen bieden.

Problematiek
Tijdens de laatste renovaties van het wellnesscenter en het hotel, kreeg het team dat verantwoordelijk was voor het goede verloop van de werken te kampen met allerlei beperkingen. Vanwege de grote hoogte (1500 meter) waarop het hotel zich bevindt, moesten de technische managers en architecten zich de vraag stellen: hoe kunnen we in de winter omgaan met de zeer lage temperaturen en de regelmatige sterke windstoten van meer dan 100 km/u? Bovendien had de hoteldirectie in de bouwspecificaties aangegeven dat zij de klanten van hun wellnesscenter zoveel mogelijk transparantie wouden bieden zodat zij een unieke ervaring kregen in een omgeving die zowel modern als natuurlijk aanvoelt.

Doelstellingen
Vanuit technisch oogpunt waren er dus twee doelen. Aan de ene kant moest er een doeltreffende thermische isolatie worden gebruikt om het hoofd te bieden aan de sterke wind en de lage temperaturen. Aan de andere kant vroeg het architectenbureau Perathoner, bezorgd om de esthetiek en het design, de technische managers van WICONA om na te denken over een oplossing die perfect in te bouwen was en ook aan de milieunormen zou voldoen, aangezien het hotel zich op een bergketen bevindt die op de Unesco-lijst staat.

Alpenroyal Hotel

Oplossing
We hebben besloten om de oplossing WITEC 50 te gebruiken op de voorgevel, en het WICSTYLE 75 EVO-systeem op de toegangsdeuren van het welnesscenter. Met deze twee oplossingen wisten de technische managers van WICONA zeker dat aan alle vereisten was voldaan. Sterker nog, volgens de DIN EN 13830-norm, garanderen de testresultaten van het WITEC 50-systeem een AE-classificatie met betrekking tot de luchtdoorlatendheid. De WITEC 50-oplossing is volgens dezelfde norm geclassificeerd als RE 1200 met betrekking tot afdichtingen, en is bestand tegen windstoten van 2000/-3000 Pa.
Een ander technisch kenmerk van de WITEC 50-oplossing voor gevels is de sterke akoestische isolatie, wat voor een welnesscenter een fundamenteel onderdeel is om het welzijn en de tevredenheid van de klanten te waarborgen. Dit WICONA-model voor gevels biedt een akoestische isolatie van Rw (C ; Ctr) = 47 (–1; –4) dB. Bovendien heeft de WICTEC 50-vliesgevel de zilveren status behaald volgens de C2C-productnorm.

Voor de toegangsdeuren naar het wellnesscenter van het hotel, stelde WICONA voor om een WICSTYLE 75 evo-systeem te installeren. Hiermee wordt een thermische isolatie behaald van Uf = 1,6 – 1,8 W/(m²K) Uw onder 0,8 W/(m²K). Dit aluminium profiel is op gebied van isolatie een van de meest innovatieve oplossingen van de sector.

Resulaten
Dankzij de ervaring en knowhow van WICONA in lastige projecten met betrekking tot de implementatie van op maat gemaakte systemen die een optimale efficiëntie, perfecte duurzaamheid en optimale prestaties bieden, waren de technische managers van het renovatieproject van het wellnesscenter van het Alpenroyal hotel meteen overtuigd. WICONA heeft zijn knowhow opnieuw bewezen met deze isolerende thermische stegen van gerecycled polyamide die de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. Milieubescherming is dan ook een van de prioriteiten van WICONA. Daarom houdt het bedrijf toezicht op alle productiefasen van zijn oplossingen om effectieve prestaties te garanderen. WICONA creëert, ook in nauwe samenwerking met ontwerpers en bouwers van gevels, persoonlijke oplossingen die altijd beter voldoen aan de eisen van de klant, terwijl ze ook milieuvriendelijk en energiezuinig zijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details