Platform voor de bouw
“Het BENOR-merk biedt een cruciale kwaliteitsgarantie”
In maart van dit jaar reikte certificeringsorganisme BE-CERT de eerste BENOR-certificaten voor hydraulische bindmiddelen voor de wegenbouw uit.

“Het BENOR-merk biedt een cruciale kwaliteitsgarantie”

Wij vroegen BE-CERT-directeur Caroline Ladang om een woordje uitleg en polsten bij drie ervaringsdeskundigen waarom ze voor het BENOR-merk gekozen hebben en wat de meerwaarde is voor hun onderneming. 

“Hydraulische bindmiddelen voor de wegenbouw hebben als voordeel ten opzichte van cement en kalk dat ze specifieker en met meer flexibiliteit op de eigenschappen van de te behandelen gronden kunnen worden afgestemd. De beoogde duurzame mechanische eigenschappen zijn essentieel voor de stabiliteit, dus het is evident dat de kwaliteitsgaranties van een even hoog niveau dienen te zijn”, vertelt Caroline Ladang, directeur van BE-CERT. “Hydraulische bindmiddelen voor de wegenbouw beantwoorden aan de Europese normen NBN EN 13282-1 en NBN EN 13282-2, waarvan de eerste geharmoniseerd is. Daaraan is een CE-markering van het AVCP niveau 2+ gekoppeld. Dat betekent enkel een productiecontrole (FPC), zonder externe controle op het product, terwijl het externe toezicht op de productkwaliteit net een van de grote pluspunten van de BENOR-certificatie is. Overheden én producenten waren dan ook vragende partij om hydraulische bindmiddelen voor de wegenbouw onder te brengen in de BENOR-certificatie en zo voor een kwaliteitsgarantie te zorgen. Op dit ogenblik hebben al drie producenten het certificatietraject doorlopen en zijn er vijf producten beschikbaar onder het BENOR-merk. Deze zijn makkelijk terug te vinden op ons Extranet: https://extranet.be-cert.be.”


Holcim (België) N.V

ir. Steven Schaerlaekens
Technical Support Manager

“Holcim kiest voor zijn cementproducten en bindmiddelen voluit voor het BENOR-merk, dat in de bouwsector erkend is als een échte kwaliteitsgarantie. Ook voor publieke werken kan de aannemer nu volop inzetten op de duurzame techniek van de grondbehandeling in situ voor het uitvoeren van ophogingen, aanvullingen en onderfunderingen. Een van de vereisten van het Standaardbestek 250 is immers dat het gebruikte bindmiddel over het BENOR-kwaliteitsmerk beschikt. Holcim heeft dan ook actief bijgedragen aan het tot stand komen van deze certificatie. Voor ons product ‘Dorosol C’ – en weldra ook voor andere producten uit ons gamma – is dit een waardevolle troef! 


CBR Cementbedrijven N.V.

ir. Sacha Druart
Standards & Certifications Manager

“In termen van mechanische prestaties en duurzaamheid vereisen de toepassingen van hydraulische bindmiddelen voor de wegenbouw evenveel aandacht als elke andere toepassing van standaardcement. Het is dan ook logisch dat hetzelfde hoge kwaliteitsniveau gehanteerd wordt bij hun productie. Het kwaliteitsmerk BENOR is bij uitstek het kader waarin deze kwaliteitsgarantie tot stand komt. Dat motiveert onze productiewerknemers en kwaliteitsingenieurs om dezelfde hoge standaarden als voor cement te handhaven en te voldoen aan de verwachtingen van onze klanten die vertrouwen hebben in het BENOR-merk. CBR is een voortrekker op het vlak van circulaire economie. De uitbreiding van ons productgamma met deze bindmiddelen stelt ons in staat om alternatieve grondstoffen op te waarderen. Zo wordt onze eco-logische voetafdruk aanzienlijk kleiner zonder dat het invloed heeft op de kwaliteit van onze eindproducten. Op dit moment zijn STAB-20, CB-R60 en CB-R88 onze hydraulische bindmiddelen met BENOR-certificaat.”


Cemminerals

Dirk De Leus
CEO Cemminerals

“Het is duidelijk dat het BENOR-kwaliteitsmerk veel krachtiger is dan de CE-markering van niveau 2+, dus wij gaan ervan uit dat de overheden en voorschrijvers deze kwaliteitsgaranties consequent zullen eisen. Wij zijn dan ook bereid om de nodige inspanningen en investeringen te doen om onze klanten dergelijke kwaliteitsproducten te kunnen leveren. Sinds kort beschikt Cemminerals zowel over de CE-markering als over het BENOR-certificaat voor ‘Liacemm’, ons hydraulisch bindmiddel voor de wegenbouw. Het product wordt gebruikt voor grondstabilisatie en bij (onder)funderingen. We verwachten dat Liacemm nu meer en meer zal worden voorgeschreven bij openbare werken. Wij hopen uiteraard ons marktaandeel te kunnen behouden en indien mogelijk zelfs uit te breiden. Bijkomend voordeel is dat we onze klanten op deze manier een nog vollediger portfolio van beschikbare producten kunnen aanbieden. Tailormade!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details