Platform voor de bouw
Het dak als geheim wapen tegen wateroverlast
Hoe meer retentie van water op een dak, hoe beter de planten er gedijen.

Het dak als geheim wapen tegen wateroverlast

Met de systemen van Optigrün realiseert het West-Vlaamse bedrijf met depot in Oost-Vlaanderen retentiedaken, die het regenwater bufferen en gradueel lozen wanneer de rioleringen niet onder druk staan. Natuurlijk blijft NATUROOF ook het aanspreekpunt voor andere types groendaken.

Een dak biedt heel wat mogelijkheden. Uiteraard maakt het een gebouw in de eerste plaats wind- en waterdicht. Het daarbij houden, zou echter ‘waste of space’ zijn. Een goed ontworpen en vakkundig uitgevoerd groendak is een ont-moetingsplek, een oase van rust, een streepje groen, al dan niet in de drukke stad. NATUROOF geeft deze functionele buitenruimte vorm. Met de Duitse kwaliteit van Optigrün en eigen creativiteit en expertise. 

Voor platte en hellende daken

Het scala van groendaken is breed. Naast een sedum- of natuurdak zijn er varianten zoals het solargroendak. De uitgekiende vegetatie van dat type groendak remt de temperatuurstijging in de zomer af doordat de beplanting water verdampt. Hoge temperaturen leiden – ironisch genoeg – tot een rendementsverlies van zonnepanelen. Solargroendaken garanderen dus een hogere energieproductie en een mooier uitzicht. “Ook op hellende daken is een groendak trouwens mogelijk. We passen de invulling dan uiteraard aan, voor daken die onder hellingen van 5 tot 45 graden geïnstalleerd zijn. Ook echte daktuinen behoren tot de mogelijkheden.”

Al zijn er natuurlijk een aantal voorwaarden voor de realisatie van een extensief groendak. Zo moet de dakstructuur 100 kilogram gewicht per vierkante meter aankunnen. Er moet sprake zijn van een wortelwerende dakdichting. Bovendien is het water van een groendak moeilijker te recupereren, dus ook daar moet je rekening mee houden. 

Dak als waterbuffer

Regenwater opvangen voor gebruik binnenshuis is dus niet evident met een groendak. Het dak wordt wel steeds vaker gebruikt voor zijn buffer-capaciteit. De zogenaamde retentiedaken zijn volgens Simon Casier van NATUROOF de toekomst. “Tijdens periodes van hevige regenval zijn de rioleringen steeds vaker verzadigd. Buffervaten en -bekkens slaan het water tijdelijk op, maar het is niet in elk project mogelijk om dit soort systemen te implementeren, bijvoorbeeld door ruimtegebrek. Dan installeren wij systemen op het dak die instaan voor de noodzakelijke buffering.”

Een retentiedak van NATUROOF werkt met een stuurbaar controlepunt. Het dak houdt het water
dus vast tot de eigenaar of gebruiker van het gebouw aangeeft dat er geloosd mag worden. Het toont hoe NATUROOF meegroeit met de hedendaagse trends en mogelijkheden. Die groei weerspiegelt zich ook in het bedrijfsgebouw, met de uitgebreide kantoren en de nieuwe groengevel tegen het opslaggebouw, makkelijk vindbaar door de lichtreclame ter hoogte van afrit 6 van de E403 in Roeselare. Een illustratieve case en tegelijk een aangename werkomgeving voor het team.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?