Platform voor de bouw
Nieuws

“Het is dringend tijd om onze duurzame toekomst te verzekeren”

project_kennedypark_tienen_13-kopieren

3 april 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De klimaatproblematiek staat vandaag hoog op de maatschappelijke agenda. Voor trial & error is al lang geen tijd en ruimte meer. Remeha heeft gelukkig een duidelijke visie op wat kan en moet gedaan worden. De verwarmingsfabrikant heeft meer dan tachtig jaar ervaring en zet al jarenlang in op de energietransitie en verduurzaming via toegespitste R&D. “Vermits een derde van alle uitstoot afkomstig is van het verwarmen en koelen van gebouwen, moet de HVAC-sector zijn steentje bijdragen. En daarbij nemen wij graag het voortouw!”

“Het debat over de weg vooruit wordt nogal snel verengd tot een discussie over duurzame en fossiele technologieën. Volgens ons is dat naast de kwestie: het hangt ervan af of de gebruikte energie al dan niet duurzaam is. Een elektrische warmtepomp is enkel duurzaam als ze aangedreven wordt door groene stroom”, klinkt het bij Remeha. “Betekent dit dat we moeten wachten tot de volgende grote technologische doorbraak? Zeker niet! Elke stap die we nu al kunnen zetten richting een duurzame toekomst, moeten we zetten! Wetende dat een verwarmingsinstallatie een gemiddelde levensduur van twintig jaar heeft en dat we tegen 2050 CO2-neutraal moeten zijn, zullen we de nieuwste duurzame installaties al tegen 2030 moeten plaatsen. We mogen dus niet meer in theoretische plannen blijven hangen, maar moeten focussen op praktische oplossingen, gebaseerd op de technologieën die vandaag voorhanden zijn.”

Oude verwarmingsketels vervangen door hedendaagse gascondensatieketels is een van de cruciale stappen op weg naar een duurzame toekomst.

 

Meerdere wegen naar duurzame toekomst

Om onze duurzame toekomst te kunnen verzekeren, hebben we nood aan een mix van technieken die gebruikmaken van hernieuwbare en groene energiebronnen. “Afhankelijk van het type project, de locatie, specifieke omstandigheden, enzovoort bestaan er allerlei verschillende mogelijkheden”, weet Remeha. “Een voor de hand liggende oplossing is het vervangen van een oude verwarmingsketel door een nieuwe condensatieketel, waarmee België in totaal 2 miljoen ton CO2 zou kunnen besparen. We hebben de voorbije dertig jaar slechts de helft van het bestaande ketelpark kunnen vervangen (2 miljoen op een totaal van 4 miljoen), dus op dat vlak is er nog heel wat potentieel. In het streven naar CO2-neutrale totaalsystemen bestaan er echter nog heel wat duurzamere alternatieven. Groene stroom is een mooie stap vooruit, maar met windmolenparken en zonnepanelen kunnen we de volledige vraag niet dekken. Ook gas zullen we dus moeten verduurzamen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van waterstofgas. Thermische zonnepanelen en zonneboilers voor de productie van sanitair warm water, warmtenetten met satellietstations die restwarmte van industriële installaties recupereren, WKK-systemen die tegelijk warmte en elektriciteit produceren en warmtepompen die warmte onttrekken aan de ondergrond of de lucht zijn eveneens veelbelovende toepassingen. Kortom: er zijn meerdere wegen naar een duurzame toekomst. Maar het is tijd om te handelen!”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details