Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Het kantoorgebouw van de toekomst

De inplanting van het gebouw houdt onder meer rekening met de luchthaventrein…

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Marc Detiffe

20 oktober 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Een dynamische werkomgeving waar hoog comfort en maximale interactie tussen de medewerkers hand in hand gaan. Dat is de nieuwe thuisbasis van audit-, fiscaal en advieskantoor PwC in Diegem. Al springen vooral de moderne uitstraling en de keuze voor glas als hoofdmateriaal in het oog. “We hebben deze uitzonderlijke locatie optimaal benut.”

… en de toekomstige fietsostrade.

De ligging van de site was tegelijk een grote opportuniteit en een fikse uitdaging. Voor architect Dieter Wuyts werd het een puzzel van formaat. De aanvliegroutes van de luchthaven en de skybox van het Van der Valkhotel die zijn zichtbaarheid moest bewaren: stuk voor stuk waren het factoren om rekening mee te houden. Net als de fietsostrade en de toekomstige luchthaventram met een halte aan het gebouw. “Het leidde tot de onregelmatige opbouw van het ontwerp, wat de uitstraling versterkt”, legt de architect uit. “Gaandeweg begonnen we volumes uit te snijden en elders toe te voegen. Steeds met het oog op een uitermate flexibel
gebouw met een slimme structuur, opbouw en positionering van de vaste kernen.”

Voortraject met diverse ontwerpen

Om 30.000 vierkante meter aan kantoorruimte te creëren, die aan alle randvoorwaarden voldoet, overwoog Dieter Wuyts verschillende ontwerpen. Een daarvan was een vlindervorm, met twee parallelle blokken. Die inspireerde het concept van het uiteindelijke gebouw. “De twee vleugels staan nu parallel op elkaar”, aldus de architect. “Vanuit de sokkel gaat het ontwerp over in een torengebouw. Doordat het terrein achteraan zo’n tien meter afhelt, ligt de begane grond eigenlijk lager dan de straat. Ook dat verschil moesten we opvangen door de inplanting en structuur van het gebouw.”

Organische vormen en groen creëren rust op de site.

Het PwC-gebouw heeft een hoge densiteit. Daar komt assar architects aan tegemoet door de keuze voor grote glaspartijen en het groene karakter van de buitenruimtes. De uitkragingen en insnedes in het gebouw geven elke verdieping een eigen buitenruimte. Bij de keuze van het groen moest de ontwerper rekening houden met een lijst van toegelaten bomen, die weinig vogels aantrekken. Zo blijft het risico op een birdstrike bij de overvliegende vliegtuigen minimaal. Ook de akoestiek en de energiehuishouding werden streng bewaakt tijdens de ontwerpfase. Het vele glas draagt bij aan de lichtrijke, comfortabele werkplek, maar brengt natuurlijk ook extra risico’s met zich mee. Voor het energetisch comfort opteerde assar architects voor heel goede beglazing en een BEO-veld met 150 diepteboringen.      

Zorgvuldig geïntegreerde ledlijnen maken dat het gebouw ook ‘s nachts een echte eyecatcher is.

Grondige voorbereiding en strakke planning

Eens het ontwerp klaar was, schoof Dieter Wuyts het dossier door naar zijn collega-architect Guy Van der Kuylen. Hij coördineerde, samen met bouwheer Ghelamco Invest, de volledige uitvoering van de ruwbouw. “Ook hier speelde de bijzonderheid van de site een grote rol”, weet Guy Van der Kuylen. “We moesten rekening houden met de verschillende bestaande nutsleidingen
tijdens de graafwerken voor de vier ondergrondse verdiepingen. Om de planning te volgen, stemden we alle fases optimaal op elkaar af. De ruwbouw was nog bezig, terwijl op onderliggende niveaus al beglazing werd geplaatst. We moesten vooraf perfect weten hoe de afwerking zou zijn. Onder meer de specifieke gevelopbouw,met diagonale kruisen, moest perfect op één lijn
zitten. Tegelijk moesten we uitsparingen voor de ledverlichting voorzien in de gevelcassettes, net zoals het systeem voor de gevelreiniging.”

Op de werf waren bepaalde momenten tot 300 mensen tegelijk aan de slag. Gestroomlijnde communicatie en goede afspraken zijn dan uiteraard cruciaal. Zeker als er nog aanpassingen of wijzigingen gebeuren tijdens de uitvoering. Guy Van der Kuylen: “Bij projecten van deze grootorde hoort dat erbij, maar dan is het wel een groot voordeel om zowel ontwerp als uitvoering in eigen huis te coördineren. Dat is een van onze sterktes.”    

Interalu – Klimaatplafonds

Interalu is een Belgisch familiebedrijf dat gespecialiseerd is in metalen plafonds en vooral ook klimaatplafonds. Met een ervaring van meer dan vijftig jaar heeft Interalu alle expertise in huis om al in een vroege conceptfase samen met de klant naar een geschikte plafondoplossing te zoeken. Zo ook voor PwC. “Samen met de eindklant hebben we naar de wensen en noden voor het nieuwe gebouw gekeken en hebben we plafondsystemen op maat van het project voorgesteld. Telkens met akoestisch en thermisch comfort in gedachten en met aandacht voor de architectuur en het design.” PwC koos voor een zwart SAPPceiling®-plafond, doorlopend in de vergaderzalen en met eilanden op andere plekken. Een uitgesproken design dat perfect past binnen de industriële look van de inrichting. “Het resultaat? Een plafond in functie van akoestiek en vermogen, waar de klant erg enthousiast over is en dat binnen zijn budget past. Een win-winsituatie dus. Dat maakt ons trots”, aldus CEO Anthony Schrauwen. 

Boon Edam – Toegangsdeuren

Wie architecturaal voluit voor lichtrijke glasgevels gaat, vraagt dezelfde hoogwaardige afwerking van zijn toegangsdeuren. Voor het nieuwe PwC-gebouw in Diegem was Boon Edam de gedroomde partner. Als wereldspeler in het segment voor hoogwaardige draaideuren met ondertussen bijna 150 jaar ervaring op de teller staat het bedrijf gekend voor techniek en esthetiek. Ook in dit project stonden de behoeften van de klant centraal bij de keuze voor het type draaideuren. “Essentiële eigenschappen zoals de capaciteit en de klimatisatie speelden een rol, maar ook het quasi profielloze design en het moderne ontwerp in glas”, legt salesverantwoordelijke Filip Chody uit. “Omwille van de capaciteit, de symmetrie in het ontwerp en het behouden van de doorgang bij het jaarlijks onderhoud, plaatsten we uiteindelijk twee draaideuren naast elkaar.” Al in de jaren negentig ontwikkelde Boon Edam als eerste een volledig glazen draaideur. Die jarenlange ervaring en een voortdurend streven naar materialen en technologie van de beste kwaliteit mondden uit in een lange levensduur van de toegangsdeuren. Ook in projecten met intensief gebruik, waar de oplossingen van Boon Edam zich vooral toe lenen. “Onze draaideuren gaan gemakkelijk tot dertig jaar en zelfs langer mee. Ons eigen installatieteam, projectteam en servicetechniekers plaatsen de toegangsdeuren en houden ze in topconditie.”

Megaton/Structo Prefab Systems trotse leverancier prefab beton struktuur

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Ghelamco Invest nv (Ieper)
  • Architect assar architects (Brussel – Antwerpen – Luik – Parijs – Luxemburg)
  • Hoofdaannemer(s) Aertssen-Verheyden-Soiltech – BAM Interbuild (ruwbouw)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details