Platform voor de bouw
Het ontwerp van een nieuw Joods Museum van België gaat van start

Het ontwerp van een nieuw Joods Museum van België gaat van start

Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, analyseerde samen met het museum, diens voorzitter Philippe Blondin en de Brusselse Bouwmeester de kandidaat-projecten. De vereniging Tab Architects, Barozzi Veiga en Barbara Van der Wee wonnen de studieopdracht.

Beeld ©Tab Architects – Barozzi Veiga

Het laureaat-project streeft 3 doelstellingen na: een architectuur die geïntegreerd is in de omgeving, coherent is met de historische context en de meest efficiënte indeling biedt voor het museum.

De nu krap opgedeelde ruimtes zullen geherstructureerd worden over 6 verdiepingen om een scenografie die interesse en emotie opwekt mogelijk te maken en om de circulatie van bezoekers te verbeteren. Verder worden de nodige aanpassingen gedaan om te beantwoorden aan de huidige normen inzake brandveiligheid en om de veiligheid te verhogen.

Op de gelijkvloers opent het gebouw zich naar de buitenwereld met drie grote vitrines, een knipoog naar diens verleden als winkel, die voorbijgangers een uitnodigende blik gunnen in het museum. Er komt een ruime foyer met onthaal en museumshop, een patio met daarachter het café en een overdekte verbinding met het achterliggende gebouw. Hieronder komt een ruime zaal van 360 m² voor de tijdelijke tentoonstellingen.

De permanente tentoonstelling wordt verspreid over de eerste tot vierde verdieping. De binneninrichting wordt sober gehouden met voldoende flexibiliteit voor de scenografie. De bewaring van archieven, historische objecten, boeken en kunstwerken zal verbeterd worden, met name dankzij een geoptimaliseerde verlichting, temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimtes.

Het nieuwe volume slaagt erin tegelijk verder te bouwen in de geest van de bestaande architectuur als zich te onderscheiden door de strakke uitwerking. Het bevat een polyvalente zaal voor 250 personen en biedt met zijn loggia en terras een prachtig zicht op het Brusselse panorama. Het is ook zichtbaar vanaf de straat en wekt zo de interesse van voorbijgangers voor de vele activiteiten van het museum.

Het nieuwe museum wordt ook duurzaam met een doorgedreven energie-efficiëntie, een goed binnenklimaat en aangenaam comfort. Groendaken, duurzaam materiaalgebruik en onderhoudsvriendelijkheid worden in het ontwerp geïntegreerd.

Het geselecteerde ontwerpteam is een samenwerking tussen 3 architectenbureaus. Tab Architects, recentelijk geselecteerd als jonge beloftevolle ontwerper door de Gentse Stadsbouwmeester, heeft de ambitie om met hun projecten iets toe te voegen of terug te geven aan de stad. Barozzi Veiga, een internationaal gerenommeerd bureau uit Barcelona, heeft veel ervaring met het ontwerpen van musea. Barbara Van der Wee vervolledigt het team als expert in restauratie, herbestemming en actualisering van waardevolle historische gebouwen.

De financiering van het renovatieproject wordt verdeeld tussen Beliris, de Federatie Wallonië-Brussel en het Joods Museum van België.

Dit architectuurproject past in de visie van het museum om zich open te stellen als een culturele, artistieke, levende en dynamische plek die kennis en begrip van de joodse geschiedenis, religie en culturen bevordert door middel van tentoonstellingen die gericht zijn op het delen, ontdekken en toegankelijk maken voor alle doelgroepen.

CITATEN

Philippe Blondin, voorzitter van het Joods Museum van België

“De reconstructie van het Joods Museum van België is een drieledige uitdaging. De architecten wensen hun stempel te drukken op het Brusselse stedelijke weefsel met een origineel project dat hun reputatie hoog houdt. De scenograaf wil in deze setting een museologie opnemen die voldoet aan de verwachtingen van een nieuwsgierig publiek. Het museum zelf heeft noden op vlak van het beheer van bezoekersstromen, veiligheid en de uitvoering van haar missie, die universeel is.

De drie belanghebbenden zullen nauw met elkaar samenwerken, op basis van vertrouwen, goede informatie en wederzijds respect.”

Karine Lalieux, Minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een beperking, Armoedebestrijding en Beliris

“Het is ons een genoegen om dit ambitieuze renovatieproject voor het Joods Museum van België te ondersteunen. Een project met oog voor de noden van het museum, en met respect voor het Brusselse erfgoed en de omgeving. Het museum vervult een belangrijke sociale rol door de organisatie van haar activiteiten voor een gevarieerd publiek, des te belangrijker in een multiculturele samenleving. Dankzij dit project zal het museum nog meer open staat naar de buitenwereld en haar rol van ontmoetingsplek versterken.”

Kristiaan Borret, Brussels Bouwmeester

“Het nieuwe beeld dat aan het museum wordt gegeven is geïnspireerd op de bestaande architectuur en roept tegelijkertijd de indruk van verre architecturen op: het object is tegelijkertijd sterk en mysterieus aanwezig. Het daagt uit, wekt nieuwsgierigheid op en nodigt uit tot ontdekking, wat bijzonder geschikt is voor een museum van de beschaving. De dialoog tussen de bestaande en de nieuwe interventie is nooit eenduidig.”

DE 3 ARCHITECTENBUREAUS

Tab Architects is een Gents architectenbureau, opgericht in 2016. Beide zaakvoerders, Tom Debaere en Bert Bultereys, hebben elk meer dan 10 jaar ervaring bij gerenommeerde architecten. In 2019 werden ze geselecteerd als jonge beloftevolle ontwerper door de Gentse Stadsbouwmeester. De gemeenschappelijke noemer tussen hun projecten is niet zozeer de schaal of het programma, maar de aanwezigheid van een uitdagende, ‘veeleisende’ context. Hun projecten hebben telkens de ambitie om een betekenis op te nemen in hun omgeving, iets toe te voegen of terug te geven aan de stad. Tab Architects creëert context-gerelateerde ruimtes met een pure identiteit. De signatuur van een ‘vanzelfsprekende aanwezigheid.’

Voor dit project sloegen ze de handen in elkaar met Barozzi Veiga, een internationaal gerenommeerd bureau uit Barcelona, opgericht in 2004 door Fabrizio Barozzi en Alberto Veiga. Het portfolio van Barozzi Veiga bestaat voornamelijk uit openbare gebouwen en hun werk is vooral toegespitst op het ontwerp van musea. Het bureau heeft talrijke architectuurwedstrijden gewonnen. Recentelijk nog werd het ontwerp van hun hand voor het Museum voor Schone Kunsten in Lausanne ingehuldigd.

Barbara Van der Wee vervolledigt het team als expert in restauratie, herbestemming en actualisering van waardevolle historische gebouwen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details