Het Stadsgebouw Gent
02:17
07-02-2019

Het Stadsgebouw | Gent

Met plezier naar school

Het initiatief om de Oude Dokken in Gent nieuw leven in te blazen, begint stilaan concrete vormen aan te nemen. Onder meer dankzij ‘Het Stadsgebouw’, een passiefcomplex dat volop in aanbouw is. Met zijn grote groene buitenkamer verrijkt deze school annex kinderdagverblijf de wijk op een erg fijne manier. Het is dan ook geen alledaags complex – niet qua uitzicht en zeker niet qua uitvoering.

Het Stadsgebouw GentDe wanden van het basisgebouw zijn voornamelijk opgetrokken in zichtbeton. (Beeld: www.yvanglavie.com)

Vlak bij de Dampoort, tot aan de spoorlijn Gent-Eeklo, vormden de teloorgegane Oude Dokken lang een desolate plek in het bruisende Gentse stadsbeeld. Onder impuls van het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf (sogent) is echter stilaan een ommekeer merkbaar. Via een reconversie tot woongebied wordt de site immers nieuw leven ingeblazen. Ook onderwijs mag uiteraard niet ontbreken. Vandaar het initiatief om een complex te bouwen dat een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang, een basisschool én een wijksporthal huisvest. “De architecten kwamen met een revolutionair ontwerp op de proppen,” vertelt Karen Vermeiren, project manager bij aannemer BAM Contractors. “Naast het basisgebouw omvat het complex immers ook een grote groene buitenkamer: een staalstructuur van ongeveer dezelfde grootte waarin verschillende speelplaatsen gestapeld zijn. Daar zullen een open sportkooi, zitkuil, zandbak, doolhof, klimrekken, glijbanen en zelfs een hellende moestuin worden ingericht.” De staalstructuur van de buitenkamer wordt overspannen met een metalen gaas, zodat een groene begroeiing mogelijk is. Op verschillende plaatsen zullen grote ramen worden uitgesneden, zodat de relatie met de omgeving verzekerd blijft en het zicht op het water, het plein en het park behouden blijft.

Het Stadsgebouw GentHet complex zal plaats bieden aan een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang, een basisschool en een wijksporthal. (Beeld: www.yvanglavie.com)

Compact basisgebouw
Het basisgebouw dient zich aan als een compacte kubus met vijf bouwlagen, grote glaspartijen en aluminium schrijnwerk. “De wanden zijn voornamelijk opgetrokken in zichtbeton”, vertelt Karen Vermeiren. “Maar er is ook sprake van gipskarton en akoestisch metselwerk met op maat gemaakte, geperforeerde, geglazuurde stenen. Het dak is – net als bij de buitenkamer – een stalen structuur die grotendeels als groendak zal worden ingericht. Omwille van de akoestiek werd er gekozen voor een zwevende vloeropbouw met gepolijst beton. De plafonds zullen afgewerkt worden met akoestisch pleisterwerk. Midden in het gebouw bevindt zich een grote centrale trap voor de school. Deze bestaat uit prefabbeton en krijgt een vloerafwerking in PU.” 

Duurzaamheid troef
De ambities op het vlak van duurzaamheid liggen erg hoog bij de reconversie van de Oude Dokken. Vandaar dat Het Stadsgebouw is opgevat als een passiefcomplex. “De warmtevraag wordt ingevuld met het ZAWENT-systeem: een waterzuivering die aan een warmtenet wordt gekoppeld”, aldus Karen Vermeiren. “Op die manier zullen het gebouw en de aanpalende nieuwe woonwijk verwarmd worden met afvalwater, keukenafval en industriële restwarmte.”

Het Stadsgebouw GentHet basisgebouw dient zich aan als een compacte kubus met vijf bouwlagen, grote glaspartijen en aluminium schrijnwerk.

Multidisciplinaire aanpak loont
BAM Contractors staat in voor de volledige realisatie van dit project. “Als multidisciplinair en duurzaam bouwbedrijf zijn we de ideale partner om deze opdracht tot een goed einde te brengen”, legt Karen Vermeiren uit. “We zijn immers veel meer dan een aannemer. We bestuderen welke uitvoeringstechnieken het meest geschikt zijn. We kunnen totaalrealisaties garanderen omdat we experts in een brede waaier van vakdomeinen in huis hebben, wat in dit project trouwens een absolute must is. Daarnaast zetten we al geruime tijd in op nieuwe technieken zoals BIM en Lean Planning. Gezien de vele technische hoogstandjes in het ontwerp is dat bij deze realisatie zeker geen overbodige luxe. Dit project is er zeker één met de nodige uitdagingen, maar dat maakt het dubbel zo interessant. Bovendien past het perfect in onze missie ‘Together we create space’. We kiezen bewust voor duurzame, innovatieve projecten met maatschappelijk belang. Zoals een schoolgebouw waar leraars en kinderen met plezier naartoe gaan, terwijl het de buurt meteen ook een toegevoegde waarde biedt op visueel vlak.”

Tekst Els Jonckheere    |    Beeld BAM Contractors
Uitgelichte afbeelding: 
Gezien de ligging aan het water zullen de gebruikers van ‘Het Stadsgebouw’ van een mooi uitzicht kunnen genieten.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
sogent (Gent)

Architect
Xaveer De Geyter Architects (Brussel)

Hoofdaannemer(s)
BAM Contractors (Brussel)

Bouwen aan Vlaanderen partners

De BoogkeersSapa