Platform voor de bouw
Het succes van 3D-technologie in vergunningsaanvragen
Het nieuwe iconische hoofdgebouw van TVH Equipment heeft een cirkelvormig grondplan met een diameter van 90 meter.

Het succes van 3D-technologie in vergunningsaanvragen

Aan de basis van baanbrekende en inspirerende ontwerpen voor de gebouwen van morgen ligt gebruikelijk een dynamisch en innovatief architectenbureau. Met een passie voor architectuur en een scherp oog voor detail. DEMO Architecten uit Izegem doet net dát. Het getalenteerde en ervaren team brengt visies tot leven en staat aan de wieg van heel wat functionele, esthetische en duurzame gebouwen.

Voor de bedrijfssite van VDL Bus Roeselare en VDL Bus & Coach Belgium werd ingezet op meer natuurlijke lichtinval en minder kunstlicht.

Levi Deryckere, architect-bestuurder bij DEMO Architecten: “Bij DEMO Architecten geloven we in de kracht van samenwerking en open communicatie. We luisteren naar wensen, ideeën en uitdagingen, én we werken samen met de klant om een op maat gemaakt ontwerp te creëren dat, indien mogelijk, de verwachtingen overtreft. Onze filosofie is gebaseerd op creativiteit, functionaliteit, integriteit en toewijding aan kwaliteit. Die kwaliteit wordt ook doorgetrokken naar nauwgezette werfopvolging, waar we graag het verschil mee maken. Er ontsnapt ons geen enkel detail van zowat elke stap van het volledige bouwproject.”

WYSIWYG

“We merken een sterk toegenomen complexiteit in onze bouwdossiers. En dat komt vooral vanwege de overheid”, gaat Levi Deryckere verder. “Het traject van ontwerp tot vergunning is niet zelden een hobbelig pad. De omgevingsvergunning voor elkaar krijgen, werd er de laatste jaren niet simpeler op. Met de nieuwe hemelwaterverordening komt er qua waterhuishouding heel wat op ons af. Er komt wel wat bij kijken om een goed – vergunbaar! – dossier te kunnen voorleggen. Maar wij zetten een aantal jaar geleden al een belangrijke stap om dat toch iets gemakkelijker te maken. In plaats van nog plannen te tekenen, modelleren we het volledig ontwerp digitaal. Vanuit dit digitaal BIM-model halen we dan al onze plannen en snedes.” 

“3D-modellen hebben een aantal duidelijke voordelen. Eerst en vooral is er het WYSIWYG-principe, ‘what you see is what you get’. Je ziet exact hoe het ontwerp er later zal uitzien. En dat kan de klant wel appreciëren. Maar niet alleen de klant, ook de vergunningverlenende overheid trouwens. We merken dat aanvragen voor vergunningen makkelijker te onderhandelen zijn met behulp van 3D-visualisaties. Dergelijk BIM-model wordt door het volledige bouwteam aangevuld en zorgt ervoor dat er tijdens de uitvoering nauwelijks nog fouten worden gemaakt. Op die manier hebben we dit jaar best wel mooie projecten afgeleverd, waarvan er twee boven uitsteken, namelijk het nieuwe gebouw van TVH Equipment in Waregem en dat van VDL Bus Roeselare.”

DEMO Architecten tekende voor VDL Bus Roeselare en VDL Bus & Coach Belgium de bedrijfssite uit, bestaande uit meervoudig samengestelde nieuwe bedrijfsgebouwen en de volledige aanleg van de omgeving.

Nieuwbouw van 360°

“Het nieuwe iconische hoofdgebouw van TVH Equipment heeft een cirkelvormig grondplan met een diameter van 90 meter, bestaande uit een gelijkvloerse werkplaats voor onderhoud en herstellingen van de verkochte en eigen verhuurvloot van handlingmachines. Deze werkplaatsen bestaan uit een dubbelhoge ruimte. Alle werkplaatsen hebben een inrijpoort en zijn aaneensluitend geschakeld rond een centraal magazijn, in combinatie met sociale ruimtes. Dit concept is zo ontwikkeld om ruimtelijk zeer compact te kunnen werken, met korte en gelijkwaardige looplijnen voor alle werknemers. Op deze manier wordt er efficiënter gewerkt, is er een betere kennisoverdracht én ontstaan er geen ‘dode’ hoeken, noch werkplaatsen die te verafgelegen zijn. We voorzagen op het dak van het centraal magazijn binnentuinen op beide verdiepingen.”

Alle werkplaatsen hebben een inrijpoort en zijn aaneensluitend geschakeld rond een centraal magazijn, in combinatie met sociale ruimtes.

Hypermoderne elektrische bussen

Dirk Moerman, architect-bestuurder bij DEMO Architecten: “Voor VDL Bus Roeselare en VDL Bus & Coach Belgium werd in Roeselare een nieuwe bedrijfssite ontworpen, bestaande uit meervoudig samengestelde nieuwe bedrijfsgebouwen en de volledige aanleg van de omgeving. De bedrijfsgebouwen bieden eerst en vooral plaats aan een nieuwe assemblagelijn voor hypermoderne elektrische bussen. De gebouwen bestaan uit een samengesteld geheel: de hoofdbeuk met assemblagelijn, dwarse toeleveringshallen en afwerkingsposten, laadkaaien, sociale ruimtes (lockerzaal, douches, sanitair), bedrijfsrestaurant, kantoren voor de verkoop, administratie en R&D-afdeling, een toonzaal en een volledig nieuwe mecha- nische werkplaats met aanhorige magazijnruimtes en kantoren voor verkoop, aankoop en aftersales.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details