Platform voor de bouw
Hoe ben je goed beveiligd tijdens het werk?

Hoe ben je goed beveiligd tijdens het werk?

Laten we vooral de persoon die op het dak aan het werk is niet vergeten! Vallen van het dak is namelijk nog het meest voorkomende ongeluk qua vallen. We dienen ons te focussen op dakbeveiliging. Hoe kunt u dakbeveiliging op een effectieve manier toepassen op alle bestaande  daken?

En ook nog dat het op alle situaties toepasbaar is? En efficiënter werken met zich meebrengt? Kijk naar de toegang van het dak. Je werknemers of externe monteurs zullen op regelmatige basis onderhoud moeten verrichten op of aan het dak. Denk hierbij aan airconditioningsystemen, dakramen en dakdoorvoeren. Deze personen moeten toegang hebben tot het dak. Daar moeten ze immers hun werk doen. En dan wel op een veilige manier.

Dakbeveiliging

Het soort dak is natuurlijk van belang. Dit bepaalt mede de manier van dakbeveiliging voor het pand. Dakrandbeveiliging is eigenlijk de meest geschikte oplossing. Een permanente dakrandbeveiliging is tegelijkertijd een collectieve bescherming, zo kun je lezen op dakrandbeveiliging.nl. Iedereen die op het dak komt, is gelijk beveiligd en beschermd. Je hoeft dus geen speciale individuele valbeveiliging aan je lichaam vast te maken. De beveiliging zit op het dak zelf en is dus niet persoonsgebonden. Dakrandbeveiliging, zowel tijdelijk als permanent, kan op een plat dak maar ook op een schuin dak worden toegepast. De aanwezige ruimte is natuurlijk van belang.

Valbescherming

In het geval van valbescherming kun je meer denken aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Een valstopapparaat of een harnas ter beveiliging tegen vallen, zijn voorbeelden hiervan. Dakbeveiliging is beter. Dit is een bescherming die aan het dak vast zit. De gevaren die werken op grote hoogte met zich mee brengen worden helaas nog steeds behoorlijk onderschat. Maar juist ook van lagere hoogte, bijvoorbeeld een schuurtje van twee meter tachtig, kan een val zeer ernstige gevolgen hebben. Vanaf 2,5 meter is het daarom ook verplicht om je tegen vallen te beschermen. Je denkt makkelijk, ach dat kan wel even, totdat je een misstap maakt en naar beneden valt. Een gebroken been, of erger, is het resultaat. Permanente dakrandbeveiliging is daarom de beste optie. Met een volgens de regels en voorzien van de vereiste veiligheidscertificeringen uitgevoerde en gemonteerde dakrandbeveiliging ben je te allen tijde goed beveiligd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details