Platform voor de bouw
Hoe een sportcomplex zijn sportieve ambities overtreft.
Geen spektakelarchitectuur, maar rustgevende vormen en kleuren die passen in het open landschap. (Beeld ScaldisInkom)

Hoe een sportcomplex zijn sportieve ambities overtreft.

‘Gavere, een hart voor sport.’ Met de realisatie van Sporthal Scaldis heeft de stad zijn leuze meer dan ooit in de verf gezet. Het sportcomplex was het sluitstuk van een masterplan dat de groene sport- en recreatiezone Sportdreef moest verbinden met het centrum van de stad. Het resultaat mag er zijn. Dit doordacht ontwerp bewijst dat een sporthal veel meer kan zijn dan louter wat extra vierkante meters sportinfrastructuur. De stad Gavere heeft een uitnodigende ontmoetingsplek gecreëerd die naadloos opgaat in de groene omgeving langs de Schelde.

Een bedrijfsfilosofie van verticale integratie 

De realisatie van dit sportcomplex werd toevertrouwd aan LCV Real Estate, de ontwikkelingspoot van de Willy Naessens Group. Ze realiseerden dit project via de Design- en Build procedure. In die constellatie vormen ontwikkelaar, aannemer en architect één projectteam die samen instaan voor de realisatie van alle facetten van het bouwproject. ‘Het verenigen van zoveel disciplines in één projectgroep, is efficiënt en werkt tijdbesparend,’ licht Steven Scheldeman toe, commercieel afgevaardigde bij de Willy Naessens Group. ‘Verticale integratie is de rode draad in onze bedrijfsfilosofie. Die geïntegreerde manier van werken resulteert in een efficiënt bouwproces met directe communicatielijnen en gegarandeerde planning.’ 

De volwaardige sportzaal van het compacte gebouw.

De Schelde als energiebron

Een belangrijke uitdaging van elke nieuwbouwcomplex is om zo goed mogelijk in verbinding te staan met de omgeving. Dit sportcomplex bevindt zich op een idyllische plek, in een bocht van de Schelde, omgeven door natuur, aan de voet van de stad Gavere. Om het gebouw zo goed mogelijk te laten assimileren met de natuur is de buitenkant sober gehouden. Hier geen spektakelarchitectuur, maar rustgevende vormen en kleuren die passen in het open landschap. Toch is er dankzij het slim en open ontwerp, met opvallend dakterras en uitnodigende trappen een zeer nadrukkelijke connectie met de omgeving en passanten. En heel bijzonder in dit geval, is dat we hier zelfs kunnen spreken van een letterlijke verbinding met de natuur. Scaldis is Latijn voor Schelde, die naamkeuze heeft niet enkel met de locatie te maken. Via ondergrondse leidingen wordt het Scheldewater gebruikt als onuitputtelijke energiebron voor de koeling in de zomer en verwarming in de winter. 

Langetermijndenken in een bouwkundig concept

Duurzaam bouwen is niet enkel een kwestie van de juiste materialen en technieken. Het begint al bij een goed bouwkundig concept dat de tand des tijds doorstaat. Of zoals Bob van Reeth, de eerste Vlaamse Bouwheer, het ooit verwoordde: “We moeten bouwen voor meer dan 100 jaar ver.” Deze langetermijnvisie is ook de filosofie van de ontwerpers. Flexibiliteit in gebruik is bijgevolg conceptueel verankerd in het ontwerp. Er is geopteerd voor een eenvoudige logische structuur die resulteert in een aanpasbare herinvulbare structuur. De semi-industriële bouwstructuur met prefabelementen leent zich hier perfect toe. Prefab-betonstructuren zijn bovendien perfect circulair omdat ze gedemonteerd en gerecycleerd kunnen worden en zelfs het beton uit de gevel is materiaal dat terug tot grondstof kan verwerkt worden. 

De polyvalente zaal en horecagelegenheid zijn beide ook extern toegankelijk. (Beeld Sporthal Gavere-HorecaBinnen)

Compact maar compleet

Vanuit het duurzaamheidsprincipe is heel bewust geopteerd voor een zo compact mogelijk volume. Daarom is er gekozen voor gestapeld bouwen waar mogelijk. Daarbij zitten de technische ruimtes heel centraal waardoor tracés van leidingen zijn beperkt. Toch heeft de sporthal alle faciliteiten: een grote sportzaal, een multifunctionele dans- en gevechtszaal, kleedkamers, circulatie- en administratieve ruimtes. En last but not least, de belangrijke troeven zijn de polyvalente zaal en horecagelegenheid die beide ook extern toegankelijk zijn waardoor ze ook voor allerlei evenementen, los van de sporthal, geschikt zijn. Met zijn aanlokkelijke terrassen en panoramisch dakterras zullen die ongetwijfeld op zonnige dagen als trekpleister fungeren voor fietsers en wandelaars. 

(Beeld: Sporthal Gavere-GestapeldBouwen) Waar mogelijk is gekozen voor gestapeld bouwen, waardoor de ruimtes efficiënt en compact op elkaar aansluiten.

Slot

Het nieuwe sportcomplex in Gavere belichaamt niet alleen de sportieve ambities van de stad, maar ook haar verbondenheid met de omringende natuur en haar inzet voor duurzaamheid. Met Sporthal Scaldis heeft Gavere een dynamische ontmoetingsplek gecreëerd die nog vele generaties zal dienen en inspireren.    

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Stad Gavere (Gavere)
Architect Sileghem & Partners Architecten en Ingenieurs (Zwevegem
Hoofdaannemer(s) LCV Real Estate / Willy Naessens Group (Wortegem-Petegem)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details