Platform voor de bouw
Verwarming

Hoe energiebesparing en comfort hand in hand kunnen gaan

david_plas_79266
Het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel is een schoolvoorbeeld van energie-efficiëntie.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | David Plas Photography, EQUANS

16 november 2022 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

De torenhoge energieprijzen zorgen voor beroering. In overheidsgebouwen wordt de binnentemperatuur deze winter beperkt tot 19 °C, terwijl veel werknemers geneigd zijn om opnieuw meer naar kantoor te gaan, zodat ze hun persoonlijke verwarmingsfactuur enigszins binnen de perken kunnen houden. Is de thermostaat lager zetten dé manier om met z’n allen energiezuiniger door het leven te gaan? “Het is een eenvoudige maatregel die ieder van ons kan nemen”, benadrukt Jonas Segers van EQUANS, “maar er zijn ook technologische oplossingen voorhanden om nog meer te besparen, zonder impact op het comfort!”

Door de delicate geopolitieke situatie in Europa swingen de energieprijzen al een tijdje de pan uit. Zowel voor huishoudens als bedrijven en overheidsinstanties is dit een zware financiële dobber. Gelukkig kunnen deskundige service providers als EQUANS soelaas bieden. “Wij hebben oplossingen in huis om de energiefactuur voor gebouwen drastisch te reduceren”, zegt Jonas Segers. “We bekijken op maat van bouwpromotoren, vastgoedeigenaars en facility managers wat de mogelijkheden zijn. Onze oplossingen zijn niet enkel voorbehouden voor nieuwe gebouwen, ook bestaande gebouwen kunnen er baat bij hebben – zonder dat het noodzakelijk gepaard hoeft te gaan met een forse investering.”

“Zeker in kantooromgevingen kunnen onze oplossingen een enorm verschil maken”, weet Jonas Segers.

Krijg inzicht in het gebruik van je gebouw

Als veelzijdige service provider spitst EQUANS zich onder meer toe op het technisch beheer van gebouwen. “Zeker in kantooromgevingen kunnen onze oplossingen een enorm verschil maken”, weet Jonas Segers. “Sinds de coronacrisis hebben veel bedrijven hun werking opnieuw onder de loep genomen en onderzocht welke capaciteit hun kantoorgebouwen moeten hebben. Aangezien de bezettingsgraad enorm kan variëren, is het geen slecht idee om te registreren hoeveel werkplekken er op welke momenten bezet worden, zodat gebouweigenaars en -gebruikers beter kunnen inschatten hoeveel plaats ze moeten voorzien. Zo kunnen ze niet enkel de capaciteit, maar vooral ook het energieverbruik optimaliseren. Dit kadert bij EQUANS binnen de specialisatie ‘visual management’. Daarbij leveren we gebruikers-tools aan die onder meer gekoppeld zijn aan de klimatisatie, zodat er niet nodeloos verlucht, verwarmd en gekoeld wordt. Bij Belfius hebben we de CO2-detectie bijvoorbeeld gekoppeld aan de ventilatie, zodat er echt vraaggestuurd geventileerd wordt. Comfort is echter meer dan temperatuur- en CO2-waarden. Denk aan energiezuinige ledtechnologie met aanwezigheidssturing, waardoor je beter en aangenamer kan verlichten zonder meer te verbruiken. Dat is bijvoorbeeld het geval in Quatuor in Brussel. Naast gebruikers plukken ook eigenaars daar de vruchten van. Een laag energieverbruik, gebruikscomfort en smart building-toepassingen zijn cruciale troeven met het oog op de verhuur van (kantoor)gebouwen.”    

In het kader van ‘visual management’ levert EQUANS gebruikerstools aan die onder meer gekoppeld zijn aan de klimatisatie, zodat er niet nodeloos verlucht, verwarmd en gekoeld wordt.

Voorspellend onderhoud: een absolute must

Meten is weten. Een tweede pijler waar EQUANS bijgevolg sterk op inzet, is datamonitoring en -visualisatie. “Dat gaat van het energieverbruik tot technische parameters in functie van onderhoud”, legt Jonas Segers uit. “Een belangrijk onderdeel hiervan is ‘anomaly detection’. Zo beschikken we over slimme tools die eventuele waterlekken kunnen detecteren. Ook ‘predictive maintenance’ is meer dan ooit een essentiële prioriteit. Door bepaalde parameters te monitoren, kunnen we gedetailleerd voorspellen wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt of vervanging van een bepaald onderdeel. Aangezien dat zowel de bedrijfszekerheid als de efficiëntie en de levensduur van installaties maximaliseert, komt dat op termijn een stuk voordeliger uit dan het klassieke preventieve onderhoud. Zo hebben we voor een industriële klant de vervangingstermijn van een pomp kunnen verdubbelen op basis van trillingsmetingen. In gebouwomgevingen staan we nog maar aan het begin van deze revolutie, vermits dat in het verleden nooit echt een issue is geweest. Maar nu duurzaamheid alsmaar belangrijker wordt en de energieprijzen exponentieel gestegen zijn, zijn monitoring en optimalisatie urgenter dan ooit.”

Door bepaalde parameters te monitoren, kan EQUANS voorspellen wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt of vervanging van een bepaald onderdeel (‘predictive maintenance’).

Bespaar tot 20 % dankzij AI

Vermits rationeel energiebeheer een must is in deze crisistijden, gaat EQUANS desgewenst nog een stap verder dan monitoring en optimalisatie. Zo kan het gebouwen automatisch aansturen op basis van artificiële intelligentie. “Er gebeurt nog erg veel manueel, wat maakt dat er weleens menselijke fouten gebeuren, zoals verwarming die ’s nachts blijft branden in kantoorgebouwen”, zegt Jonas Segers. “Vandaar dat we een samenwerking op poten hebben gezet met DeltaQ, waarbij we een IT-systeem hebben geïntroduceerd dat het energieverbruik voorspelt en optimaal bijregelt op basis van artificiële intelligentie (‘predictive regulation’). Niet enkel in putje zomer en hartje winter, maar ook in de tussenseizoenen kan dat een wezenlijk verschil maken. Denk aan dagen waarop het ’s ochtends behoorlijk koud is, maar ’s namiddags toch aardig opwarmt. In een klassiek gebouw zal de chauffage ’s ochtends aanspringen, waardoor het gebouw in de loop van de dag te veel zal opwarmen en er een onnodige koelbehoefte ontstaat. De oplossing houdt rekening met gedetailleerde weersvoorspellingen en zorgt ervoor dat de verwarming tijdig uitgeschakeld wordt, zodat er geen koeling nodig is. Dit resulteert dus in een dubbele besparing: minder verwarming én minder koeling! Dankzij die software kunnen gebruikers gemiddeld 20 % besparen zonder in te boeten aan comfort. Bovendien blijft de investeringskost beperkt en bedraagt de terug-verdientijd amper drie maanden, aangezien alle installaties reeds aanwezig zijn in het gebouw. Het is dus letterlijk en figuurlijk een ‘quick win’!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details