Platform voor de bouw
Hoe kan je het akoestisch comfort in een gebouw verzekeren?

Hoe kan je het akoestisch comfort in een gebouw verzekeren?

Geluidsoverlast verhinderen is een grote uitdaging voor ontwikkelaars, architecten en hoofdaannemers. Verantwoord bouwen is de missie van iedereen die betrokken is bij het investeringsproces, met akoestisch comfort als een van de voornaamste prioriteiten. Hoe kunnen ze gebouwen met een piekfijne akoestiek ontwerpen en realiseren? En wat is de rol van ramen en scheidingswanden bij het verzekeren van het akoestisch comfort?

Het tegengaan van geluidsoverlast begint bij het doorgronden van het fenomeen. De eerste stap is het maken van een onderscheid tussen luchtgeluid en contactgeluid (materiaalgeluid). De remedie voor het eerste zijn doeltreffende schilden die het geluid blokkeren, aangezien het zich als een luchtgolf voortplant (akoestische isolatie tegen luchtgeluid). De oplossing voor het tweede fenomeen schuilt in het gebruik van materialen die trillingen absorberen die veroorzaakt worden door de productie van laagfrequente geluiden (akoestische isolatie tegen contactgeluid).

Kantoorgebouw van de Poolse Gasvennootschap in Gdansk (Polen). Toegepaste systemen: MB-45 OFFICEI, MB-59S Casement, MB-70HI en andere.

Contactgeluid wordt op de meest effectieve manier bestreden in de ontwerpfase, met name door gebruik te maken van schotten die trillingen absorberen, een doordachte akoestische situering van ruimtes (vooral gangen en trappenhuizen) en het gebruik van dilatatie. Als het gebouw al ontworpen en opgetrokken is zonder dat er maatregelen zijn getroffen om het effect van trillingen van infrageluid te beperken, is er helaas weinig aan te verhelpen.

Vensters vormen doeltreffende barrière 

De situatie ziet er veel beter uit als het om de beperking van de voortplanting van geluidsgolven door de lucht gaat. In het Aluprof-assortiment vinden verantwoordelijke ontwerpers en beleggers oplossingen die het akoestisch comfort in nieuwe en gerenoveerde gebouwen aanzienlijk verbeteren. Volgens het rapport van het Europees Milieuagentschap – Europe’s urban air quality: re-assessing implementation challenges in cities – moet de vermindering van schade door geluid gerealiseerd worden via de toepassing van geluiddichte ramen. Bovendien toont het aan dat thermische isolatie
samenhangt met een betere akoestische isolatie van bouwproducten. 

In dit verband verdient de productreeks Aluprof MB-104 PASSIVE bijzondere aandacht. Zoals de naam al doet vermoeden, combineert ze goede akoestische eigenschappen met uitstekende thermische isolatie. Dat wordt bevestigd door tests van het Passivhaus Institut in Darmstadt. MB-104 PASSIVE-producten zijn verkrijgbaar in twee versies: polystyreenisolatie (SI, UW = 0.80 W/(m2xK)) en aerogel (AERO, UW = 0.76 W/(m2xK)). Deze producten worden vooral aanbevolen voor duurzame, passieve constructies die een groot akoestisch comfort moeten garanderen. 

Okna MB-104 Passive.

Bescherming via scheidingswanden 

Met het oog op een doeltreffende bescherming tegen geluid in werkruimtes heeft Aluprof het assortiment scheidingswanden uitgebreid met het MB-HARMONY OFFICE-binnenwandsysteem, dat een verbeterde akoestische isolatie biedt.
Tegenwoordig worden kantoren in de AAA-klasse ontworpen op basis van het ‘activity-based work’, wat impliceert dat men afwijkt van traditionele kantoorinrichtingen of open spaces en zich richt op een interieur dat zich leent tot verschillende soorten activiteiten. Geluidsbescherming is er dan ook van cruciaal belang. 

Hour Glass in Amsterdam (Nederland). Toegepaste systemen: MB-86 SI, MB-SR50N en MB-SR60N.

Let’s build a better future

Gezien de snelle veranderingen in de kantoor-markt, veroorzaakt door de coronapandemie, wordt het verzekeren van een comfortabele werkplek nog belangrijker. Gemotiveerde werknemers die geleidelijk aan terugkeren naar kantoren over de hele wereld zijn bijzonder gevoelig voor akoestisch comfort, waar al in de ontwerpfase voor moet worden gezorgd. Verantwoord ontwerpen en bouwen betekent niet alleen zoeken naar energie-besparingen en bouwen in overeenstemming met de natuurlijke omgeving en de lokale omstandigheden van het terrein, maar ook maximaal rekening houden met de noden en behoeften van de eindgebruikers. Tenslotte zijn zij het die een aanzienlijk deel van elke werkdag doorbrengt in het desbetreffende (kantoor)gebouw.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details