Platform voor de bouw
Nieuws

Hoe kan men zorgen voor het akoestisch comfort van een gebouw?

IMG_2735
Kantoorgebouw van de Poolse Gas Vennootschap, Gdańsk, Polen. Toegepaste

Tekst | Aluprof

Beeld | Aluprof

29 september 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Geluidsoverlast is een groot probleem vanuit het oogpunt van ontwikkelaars, architecten en hoofdaannemers. Verantwoord bouwen is de zaak van iedereen die betrokken is bij het investeringsproces, waaronder de zorg voor akoestisch comfort. Hoe dient men dus gebouwen met een groot akoestisch comfort te ontwerpen en te bouwen? Wat is de rol van ramen en scheidingswanden bij het verzekeren van akoestisch comfort?

Ten eerste: herken de bron van het geluid

De oplossing voor geluidsoverlast ligt in het begrijpen van het fenomeen. De eerste stap is het maken van een onderscheid tussen luchtgeluid en contactgeluid (materiaalgeluid). De remedie voor het eerste zijn doeltreffende schilden die het geluid blokkeren, dat zich als een luchtgolf voortplant (akoestische isolatie tegen luchtgeluid). De oplossing voor het tweede fenomeen is gelegen in het gebruik van materialen die trillingen absorberen die veroorzaakt worden door emissie van laagfrequente geluiden (akoestische isolatie tegen contactgeluid).

Contactgeluid wordt het meest effectief bestreden in de ontwerpfase door gebruik te maken van schotten die trillingen absorberen, door de akoestisch doordachte situering van ruimtes (vooral gangen en trappenhuizen) en het gebruik van dilatatie. Als het gebouw al is opgetrokken en is ontworpen, zonder dat maatregelen zijn genomen om het effect van trillingen van infrageluid te beperken, is er helaas weinig dat nog kan worden gedaan.

Hour Glass, Amsterdam, Nederland. Toegepaste systemen: MB-86 SI, MB-SR50N,

Ten tweede: onthoud dat vensters een doeltreffende barrière vormen tegen geluid

Het ziet er veel beter uit als het gaat om de beperking van de voortplanting van geluidsgolven door de lucht. In het Aluprof-assortiment vinden verantwoordelijke ontwerpers en beleggers oplossingen die het akoestisch comfort van het interieur van gerenoveerde en ontworpen gebouwen aanzienlijk verbeteren.

Volgens het rapport van het Europees Milieuagentschap Europe’s urban air quality – re-assessing implementation challenges in cities moet de vermindering van schade door geluid worden bereikt door het gebruik van geluiddichte ramen. Bovendien toont het aan dat thermische isolatie met een betere akoestische isolatie van bouwproducten samenhangt.

In dit verband verdient de productreeks Aluprof MB-104 PASSIVE bijzondere aandacht. Zoals de naam al doet vermoeden, worden hier goede akoestische eigenschappen gecombineerd met uitstekende thermische isolatie. Dat wordt bevestigd door tests van Passivhaus Institut in Darmstadt. MB-104 PASSIVE producten zijn verkrijgbaar in twee versies polystyreenisolatie (SI, UW = 0.80 W/(m2xK)) en aerogel (AERO, UW = 0.76 W/(m2xK)). Deze producten worden vooral aanbevolen voor duurzame, passieve constructies die een groot akoestisch comfort moeten garanderen.

Okna MB-104 Passive, Aluprof.eu

Ten derde: bescherm uzelf met scheidingswanden tegen geluid

Met het oog op een doeltreffende bescherming tegen geluid in werkruimten heeft Aluprof het assortiment scheidingswanden uitgebreid met het MB-HARMONY OFFICE binnenwandsysteem dat een verbeterde akoestische isolatie biedt.

Tegenwoordig worden kantoren in de AAA-klasse ontworpen op basis van het activity-based work, wat in het kort betekent dat men afwijkt van traditionele kantoorinrichtingen of open spaces en zich richt op een interieur dat de werknemers verschillende soorten activiteiten biedt, waar geluidsbescherming  van cruciaal belang is.

Let’s build a better future

Door de snelle veranderingen, veroorzaakt door de wereldwijde pandemie, wordt het verzekeren van een comfortabele werkplek nog belangrijker. Gemotiveerde werknemers die geleidelijk aan terugkeren naar kantoren over de hele wereld zijn bijzonder gevoelig voor akoestisch comfort, waar reeds in de ontwerpfase voor moet worden gezorgd. Verantwoord ontwerpen en bouwen in een duurzame trend betekent niet alleen het zoeken naar energiebesparingen, bouwen in overeenstemming met de natuurlijke omgeving en lokale omstandigheden van het terrein, maar betreft ook de grootst mogelijke zorg voor de eindafnemer die een aanzienlijk deel van elke werkdag doorbrengt in het betreffende gebouw. 

Artikel gesponsord door Aluprof

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details