Platform voor de bouw
HVAC

Hoe kies je de juiste airconditioning?

Airconditioning_2

24 juni 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De zomer staat weer voor de deur, maar het schitterende weer overdag kan ’s nachts voor veel frustratie zorgen. Merk je dat je slaapkamer niet goed afkoelt tijdens de warme zomertemperaturen? Of wil je gewoon een frisse woonkamer? Reken dan op het ultiem comfort van een airconditioning. Het is de beste manier om grote ruimtes in een mum van tijd koel te krijgen. Er zijn verschillende soorten, maar met wat hou je nu best rekening? Wij lijsten het voor je op.

  1. De belangrijkste factor is het budget. Als dit niet hoog ligt kies je best voor een mobiel type. Let wel op dat deze meer energie verbruiken, waardoor vaste systemen op lange termijn wel goedkoper zijn.
  2. Hou rekening met het aantal te koelen ruimtes. Vanaf twee kamers kies je best voor een multisplit systeem.
  3. Welke extra opties wil je? Moderne multisplit airco’s hebben tegenwoordig veel verschillende specificaties: verwarming, bediening met een app, luchtvochtigheid regelen, etc.
  4. Is er plaats in je woning? Verschillende types hebben verschillende eisen qua locatie in huis.

Mobiele airco

De meest bekende soorten airco’s zijn de mobiele en de vaste. Een mobiele airco zal een ruimte koelen door de warme lucht naar buiten af te voeren met een grote slang. Het grote voordeel is natuurlijk dat deze soort mobiel is: kies dus zelf welke ruimte koeling nodig heeft. Overdag kan bijvoorbeeld de leefruimte gekoeld worden en tegen de avond kan je hem verplaatsen naar de slaapkamer. Daarnaast is het goedkoper en onderhoudsvriendelijker dan een vaste airco. Let er wel op dat deze types een beperkt vermogen hebben, waardoor ze vooral geschikt zijn voor het koelen van kleine ruimtes. Ze slurpen dan ook veel energie en maken vaak veel lawaai.  

De prijs varieert tussen 500 en 2000 euro.

Monoblock airco

Een monoblock airco is een toestel zonder buitenunit en is zowel mobiel als vast verkrijgbaar. Hierbij wordt de airco tegen de binnenkant van een buitenmuur geplaatst. Via roosters aan de buitenkant zal de airco de warme lucht afvoeren en koele lucht aanzuigen. Doordat er geen buitenunit aan te pas komt, is de installatie eenvoudiger. Bij dit systeem is het ook mogelijk om het op afstand te bedienen via een applicatie op je smartphone. Er zal echter meer geluidsoverlast zijn omdat alle processen binnenin één unit plaatsvinden. Daarnaast zijn de plaatsingsmogelijkheden beperkt omdat het geplaatst moet worden op een muur waar de lucht langs buiten kan en mag afgevoerd worden.

Een mobiele monoblock airco is al beschikbaar vanaf 250 euro. Naargelang het type en extra functies kan dit oplopen tot 900 euro. Een vaste monoblock airco zal tussen de 1200 en 3000 euro per toestel kosten.

Vaste airco

Een vaste airco is waar de meeste mensen aan denken als ze het woord airconditioning horen. Deze soort kan je niet verplaatsen en ze regelen de volledige temperatuur, ook verwarming. De moderne types kunnen de luchtvochtigheid ook meten en bijsturen wanneer nodig. Er zijn echter verschillende types en prijzen van een vaste airco:

            Split-airco

Een airco met splitsysteem bestaat uit een binnen- en buitenunit. Dit zorgt ervoor dat slechts één ruimte gekoeld kan worden. Het is energievriendelijk, relatief goedkoop en stiller dan een mobiele airco. De prijs ligt tussen 1500 en 2000 euro. Maar als je meerdere ruimtes wil koelen, kies je best voor een multisplitsysteem.

            Multisplitsysteem

Bij een multisplitsysteem zijn er meerdere binnenunits aangesloten op één buitenunit. Het heeft meer vermogen waardoor het de warmste kamers razendsnel koel zal krijgen. Je airco op afstand bedienen is bij dit systeem ook mogelijk. De nieuwste toestellen zijn compatibel met een smartphone applicatie, waardoor je je installatie al kan aanzetten vooraleer je thuiskomt. Zo kun je je deur opentrekken en meteen gegroetworden door een heerlijk frisse bries. De prijs varieert naargelang het model, de verschillende opties en het aantal binnenunits. De prijs van een buitenunit kan oplopen van 1000 tot 5000 euro. Per kamer dat je wil koelen moet je rekening houden met een prijs tussen 750 en 1500 euro voor een binnenunit.

Een installateur van airconditioning kan je helpen bij de keuze en installatie van een airconditioningssysteem. Zo ben je zeker dat je de juiste airco kiest die past bij je budget, woning en wensen. Daarnaast zorgt de vakman voor een correcte plaatsing van het systeem en kan je altijd bij hem terecht met vragen. Op TrustUp.be staan allerlei ervaren installateurs in jouw buurt opgelijst. Maak een slimme keuze door verschillende bedrijven en offertes te vergelijken, zo ben je gegarandeerd van een correcte prijs.  Aarzel dus niet om een vakman te contacteren en een offerte aan te vragen voor jouw airconditioning op maat.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details