Platform voor de bouw
Hoe verandert blockchain de bouwindustrie?

Hoe verandert blockchain de bouwindustrie?

Blockchain hebben we allemaal leren kennen toen de Bitcoin koers ineens als een pijl omhoog schoot. Inmiddels is deze cryptomunt qua waarde wat afgevlakt, maar alsnog is blockchain een populaire en hippe term. Het heeft dan ook implicaties voor veel industrieën, zo stroomlijnt het projectmanagement in de bouwsector. Het is niet ongebruikelijk dat bouwprojecten tegen problemen aanlopen. Communicatie tussen bouwers, verkopers en arbeiders kan de voltooiingstermijnen vertragen. De acceptatie van blockchain is een trend die de bouwsector in het algemeen efficiënter zal maken. Dit heeft te maken met de volgende redenen! 

Proactief toezicht 

Wanneer tientallen onderaannemers worden ingehuurd om taken uit te voeren, is extra toezicht nodig om ervoor te zorgen dat een complex project voldoet aan lokale normen en voorschriften. Dit kan juridisch advies zijn om te voldoen aan overheidsvoorschriften, veiligheidsbeheer om processen op de werkvloer te bewaken of vakbondsvertegenwoordiging om te pleiten voor werknemers op locatie. Voor projecten die gebruikmaken van blockchain-technologie, kunnen deze derde partijen naadloos worden geïntegreerd in projecttoezicht. Ze hebben toegang tot cruciale documenten vanaf het moment dat ze in de blockchain zijn opgenomen, waardoor er minder tijd wordt verspild aan het indienen van informatieverzoeken. 

Voorspellend onderhoud

Het toonaangevende bedrijf voor bouwoplossingen en -diensten Aon schat dat 95% van de informatie over een bouwproject verloren gaat bij de overgang naar de eerste eigenaar van het voltooide project. Het gedistribueerde grootboek in blockchain kan levenscyclusinformatie opslaan over elk activum in een bouwproject, zoals garanties, certificeringen en vervangingen. Met behulp van Building Information Management (BIM) technologie wordt binnen de blockchain een onveranderlijke, digitale replica van het bouwproject opgezet. Dit fungeert als een model om ervoor te zorgen dat het project binnen de reikwijdte valt, maar ook als een virtueel huis voor activa, zodat ze gemakkelijk kunnen worden doorzocht en gekwantificeerd. Het bewaken van de levenscyclus van een individuele asset en het plannen van onderhoud worden geautomatiseerde processen, vooral als ze zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie. 

Versnelde betaling

Het verwerken van betalingen via blockchain is in de meeste gevallen gratis, ook als je hiervoor crypto koersen gebruikt. Geen autorisatie- of verwerkingskosten betekent snellere betalingen en minder heen en weer. De strikte grenzen van blockchain, afgedwongen met slimme contracten, zorgen ervoor dat betaling wordt ontvangen voor werk dat is gedaan volgens het projectraamwerk. Slimme contracten werken op mijlpalen, dus wanneer elke mijlpaal is bereikt, gaan de betalingen automatisch door. Het blockchain-framework zorgt ervoor dat het werk volgens de specificaties wordt voltooid en dat er geen gedoe meer is met het autoriseren of innen van betalingen. Betalingsautomatisering vermindert overhead en kostenoverschrijdingen, waardoor alle partijen tevreden blijven. 

Slimme contracten

Slimme contracten voegen blockchain-technologie toe aan traditionele, schriftelijke overeenkomsten. Omdat gegevens gedecentraliseerd en direct beschikbaar zijn in het hele netwerk, is het dupliceren van documenten overbodig. Alle contracten leven in de blockchain en zijn toegankelijk met een simpele zoekopdracht. Het sequentiële karakter van een blockchain-opstelling houdt aannemers verantwoordelijk door te eisen dat een project aan de specificaties voldoet, anders wordt het contract niet nagekomen. Wijzigingsopdrachten en vertragingen zijn direct traceerbaar tot een punt van herkomst, waardoor tijdrovend toezicht overbodig wordt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details