01:47
19-10-2016

Hofstade | ‘t Hofje

Op vrijdag 16 oktober 2015 werd de eerste steen gelegd van de nieuwbouw van stedelijke basisschool ’t Hofje aan de Zijpstraat in Hofstade, een project dat kadert in het programma ‘Scholen van Morgen’. Het gaat deels om renovatie en deels om nieuwbouw. De Supergum Plus-roofing zorgt ervoor dat het plat dak van het nieuwbouwgedeelte uitstekend afgedicht is. 

In het groene Hofstade, nabij Aalst, wordt momenteel het scholencomplex SBS ’t Hofje onder handen genomen. De stad Aalst besliste immers in 2011 om toe te treden tot het DBFM-programma van de nv ‘Scholen van Morgen’, een publiek-private samenwerking van de Vlaamse overheid die een inhaalbeweging in de scholenbouw mogelijk maakt. De vennootschap staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het dertigjarig onderhoud van de nieuwe schoolgebouwen. Het nieuw te bouwen deel van de school is in handen van de tijdelijke handelsvennootschap Reynders B&I –Antwerpse Bouwwerken – Valens. Tom Declercq, werfleider van Antwerpse Bouwwerken: “De schoolgebouwen van ’t Hofje waren ruim honderdvijftig jaar oud en niet meer aangepast aan de huidige noden en behoeften. De nieuwbouw voorziet plaats voor achttien klassen, een mooie sportzaal, een ruime keuken, een aangepaste opvangruimte en een groene, veilige speelplaats. Ook de renovatie van twee bestaande gebouwen die in het nieuwe project worden geïntegreerd nemen we voor onze rekening.”

Waterdichte garantie

Specifiek voor de afwerking van het plat dak werd gekozen voor de Supergum Plus-roofing, een privatelabelproduct van Deschacht. Stephan Tuytschaever van Lumco, specialist in platte en hellende daken: “Supergum Plus doet dienst als bovenlaag voor het waterdicht maken van platte daken. Het verschil met de gewone Supergum is dat Supergum Plus een ATG-keuring heeft (12/2906). Dat maakt het geschikt voor grote werven zoals deze, waar de producten aan specifieke normen en wetgevingen moeten voldoen. Superuno, het dampscherm, is dan weer BENOR-gekeurd. Het is de eerste keer dat we samenwerken met Deschacht en materialen bij hen bestellen. Maar sinds dit project is opgestart, zijn er al twee andere werven bij gekomen. We ervaren de samenwerking dan ook als heel positief voor beide partijen.” Als alles volgens plan verloopt, wordt het gebouw eind december 2016 opgeleverd en zal de school in het voorjaar van 2017 in gebruik kunnen worden genomen. De bouwkost van het project, inclusief btw, bedraagt 6,4 miljoen euro. Daarnaast is er een jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding inclusief de onderhoudskost.

Eerste in rij

In tegenstelling tot Lumco kent Antwerpse Bouwwerken Deschacht al langer – het rekent immers al jaren op Deschacht als leverancier. Tom Declercq zegt waar het op staat: “Bij iedere werf is Deschacht een leverancier die ik als eerste contacteer. Ze zorgen voor een correcte begeleiding doorheen het traject, een goede opvolging, vlotte bestelling en levering volgens de gemaakte afspraken. Bovendien zijn de vertegenwoordigers altijd bereikbaar in geval van vragen of problemen. Voor dit project loopt alles opnieuw op wieltjes. We hebben onder meer rioleringsmaterialen, spouw- en dakisolatie en dakdichting besteld. De ruwbouwwerken zijn zo goed als klaar, de dakdichting is ook bijna rond, we zijn begonnen met de technieken en het plaatsen van de binnenwanden. Voor het bouwverlof is het buitenschrijnwerk nog geplaatst en erna zijn we gestart met PUR en chape in het gebouw zelf. Ook de aanleg van de buitenriolering en de speelplaats staan nog op de agenda.”

Tekst en Beeld | Deschacht

Bouwen aan Vlaanderen partners

Brussels Airport