Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

“Holle vloerelementen zijn overal toepasbaar”

©-CRH-Structural-Concrete-Belgium

Tekst | FEBE

Beeld | CRH Structural Concrete Belgium, Fingo, Megaton-Structo Prefab Systems

30 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Door de keuze uit verschillende supplementen ontstaat de ideale oplossing voor elke situatie.

Holle vloerelementen bevatten holtes om het verbruik van grondstoffen en het eigen gewicht te beperken. Hierdoor wordt ook de hoeveelheid wapening gereduceerd. Dit heeft een positief effect op de CO2-uitstoot. Ondanks het lagere eigen gewicht, kan het gewenste akoestische comfortniveau in appartementen gerealiseerd worden door de oppervlaktemassa van de holle vloerelementen, de druklaag, de uitvullaag en de wanden op elkaar af te stemmen. Voor appartementen is de toepassing van een zwevende dekvloer
op een trillingsdempende laag overigens altijd noodzakelijk, ook voor massieve betonnen vloeren.

Holle vloerelementen bevatten holtes om het verbruik van grondstoffen en het eigen gewicht te beperken. (© Fingo)

Holle vloerelementen zijn zelfdragend. Dit impliceert een enorme tijdswinst en een grote veiligheid tijdens de montage. Voorgespannen elementen moeten niet onderstempeld worden. Lange elementen in gewapend beton worden het best in het midden van de overspanning onderstempeld, tijdens het storten van een druklaag, om de doorbuiging te beperken. In veel gevallen is een druklaag niet noodzakelijk en volstaat het aanbrengen van een voegvulling. Vloerelementen in gewapend beton worden altijd snel geleverd uit voorraad. Voorgespannen holle vloerelementen worden meestal op maat geproduceerd.

Holle vloerelementen in voorgespannen beton hebben een grote stijfheid, wat resulteert in grote overspanningen en slanke constructies (© Megaton-Structo Prefab Systems)

Heel wat supplementen kunnen aangebracht worden in holle vloerelementen, zoals uitsparingen, uitstekende wapening, langssleuven, hamerkopsleuven, verminderde dikte van de uiteinden en verhoogde betondekking. Dankzij deze supplementen kan elke vloer van elk gebouw gerealiseerd worden met holle vloerelementen, ongeacht de vorm van het vloeroppervlak, het materiaal van de draagstructuur, de vereiste brandweerstand en milieuklasse(n). Door al deze supplementen in de fabriek te voorzien, is de kans op uitvoeringsfouten veel kleiner en spaart de aannemer kostbare tijd op de werf uit. 

Holle vloerelementen in voorgespannen beton hebben een grote stijfheid, wat resulteert in grote overspanningen en slanke constructies. Hierdoor kan de beschikbare ruimte in het gebouw maximaal benut worden en is het gebouw gemakkelijk aanpasbaar. Gebouwen zullen minder snel worden afgebroken en meer worden gerenoveerd.

De EPB-regelgeving legt onder meer aan platte daken, vloeren boven kruipkelders en vloeren tussen twee appartementen een maximale warmtedoorgangscoëfficiënt U op. Om hieraan te voldoen, moet isolatie voorzien worden in de vloer. De meeste fabrikanten kunnen een isolatie-materiaal aanbrengen tegen de onderzijde van de vloerelementen. In vloeren tussen twee appartementen kan een thermisch isolerende uitvullaag toegepast worden. Het extra warmteverlies ter hoogte van bouwknopen moet verplicht ingecalculeerd worden. De aansluitingen van de begane grondvloer en het plat dak met de gevels vormen kritische zones. Sommige fabrikanten kunnen geïsoleerde vloerelementen met een nokkenopleg leveren, waardoor EPB-aanvaarde bouwknopen gerealiseerd worden en koudebruggen tot een minimum herleid worden.

Holle vloerelementen verhogen de thermische inertie van het gebouw en dus ook het thermisch comfort in de zomer en de winter. Door een geothermische installatie in combinatie met stralingspanelen of vloerverwarming plus nachtventilatie zal het energieverbruik drastisch verlaagd worden. 

Vloerelementen met een glad bekiste onderzijde kunnen snel en goedkoop afgewerkt worden met verf of spuitpleister. Dit geldt voor alle voor-gespannen vloerelementen. Bij vloerelementen in gewapend beton kan de onderzijde naast glad bekist ook ruw gestort, gehamerd, gewafeld of getraand zijn voor een betere hechting van een traditionele pleisterlaag.

Meer informatie is terug te vinden op www.febefloor.be.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details