Platform voor de bouw
Nieuws

Hoogwaardige HVAC-installatie garandeert optimaal comfort met minimaal geluidsniveau

F8A826F5-4585-474B-893B-2103B9D2F3B6-kopiëren
De belangrijkste aandachtspunten bij de uitwerking van de HVAC-installatie waren het thermische en akoestische comfort.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | H.Essers, Bovema

30 november 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Geen state of the art hoofdkantoor zonder performante, energiezuinige HVAC-installatie. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat H.Essers het onderste uit de kan wilde halen op het vlak van klimaateisen. Een kolfje naar de hand van Bovema, al jaar en dag de huisleverancier van verwarming, koeling en ventilatie voor het Limburgse transportbedrijf.

“Het nieuwe hoofdkantoor van H.Essers bestaat uit verschillende entiteiten: een foyer met een auditorium op het gelijkvloers, grote kantoorruimtes op niveaus 1 tot en met 5 en een polyvalente ruimte op de bovenste verdieping, die momenteel is ingenomen door een pop-upsterrenrestaurant”, vertelt Renaat Penders, gedelegeerd bestuurder bij Bovema. “In deze delen van het gebouw vinden soms heel andere activiteiten plaats en is er dus ook vaak sprake van een variabele interne warmtelast. We hebben daarom drie afzonderlijke ventilatiesystemen voorzien, die gedimensioneerd zijn in functie van het specifieke ruimtegebruik en de potentiële bezetting.”

Keuze voor klimaatplafonds

De belangrijkste aandachtspunten bij de uitwerking van de HVAC-installatie waren het thermische en akoestische comfort. “Het is geen sinecure om op de werkvloer het juiste koelvermogen te produceren zonder een tochtgevoel en geluidshinder te veroorzaken. Vandaar de keuze voor klimaatplafonds, die op een aangename, geruisloze manier voor de verwarming en de koeling van de verschillende ruimtes zorgen”, legt Renaat Penders uit. “Daarnaast hebben we uiteraard ook rekening gehouden met het energetische plaatje, temeer omdat H.Essers zijn elektriciteit zelf produceert met behulp van windmolens en PV-panelen. Om die groene stroom maximaal te kunnen benutten, hebben we twee grote, futureproof R32-warmtepompen met een capaciteit van 250 kW geïnstalleerd, die zowel individueel als bivalent of in cascade kunnen functioneren. Zo kan er gelijktijdig verwarmd en gekoeld worden, naargelang de behoeften in de verschillende ruimtes. Het variabele ventilatiedebiet wordt gestuurd op basis van CO2-meting. De ventilatiegroepen zijn uitgerust met een hoogrendementswarmtewiel om maximale warmterecuperatie te kunnen toepassen.

Veel aandacht voor esthetiek

De band tussen H.Essers en Bovema gaat al een hele tijd terug. “We worden regelmatig geconsulteerd voor het klimatiseren van de industriële gebouwen van de groep. Het lag dus voor de hand dat we ook het nieuwe hoofdkantoor zouden uitrusten met een hoogwaardige HVAC-installatie”, zegt Renaat Penders. “Aangezien we niet aan ons proefstuk toe waren – denk onder meer aan gelijkaardige referenties zoals CKS in Dilsen-Stokkem en Aviovision in Hasselt – vormde dit project in technisch opzicht geen onoverkomelijke uit-daging. Qua uitvoering was het echter minder evident, vooral gezien de hoogte van het gebouw en het feit dat alle technieken beneden in de kelder staan. Het was dus wel een huzarenstukje om de 35 meter hoge hoofdschacht en alle andere componenten op hun plaats te krijgen. Vermits het een betonnen gebouw met veel glas en weinig wanden is, hebben we eveneens veel aandacht besteed aan het esthetische aspect. Zo is er nergens een rooster te zien – ondanks de aanzienlijke luchtverplaatsing van 42.000m³/h – en zijn bepaalde delen van het klimaatplafond niet geactiveerd en uitgerust met een onzichtbaar ventilatierooster om het 3.000 m² grote plafond overal mooi te kunnen laten doorlopen. Het is fijn om te horen dat onze inspanningen en oog voor detail hun vruchten hebben afgeworpen!”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details