Platform voor de bouw
Howest Campus Brugge gaat voor esthethische en duurzame zonwering
De DucoSun Cubic-lamellen kenmerken zich door een strak design.

Howest Campus Brugge gaat voor esthethische en duurzame zonwering

Het ontwerp van de gerenoveerde gevel van Howest Campus Brugge vertrekt vanuit de bestaande kwaliteiten van de site: het aanwezige groen, de strategische ligging en de flexibiliteit van het gebouw. Het nieuwe gevelconcept hield daarnaast rekening met optimale natuurlijke lichtinval en het tegengaan van oververhitting met behulp van zonwering. Voor de installatie van die zonwering werd gekozen voor DucoSun Cubic-lamellen. 

Het idee achter het ontwerp is eenvoudig, doch zeer doordacht. Het initiële doel was het bestaande open karakter van de leslokalen te behouden, maar gezien de hoge ambities op het vlak van duurzaamheid diende er ook zonwering voorzien te worden. 

“Tijdens warme periodes is het zaak om het thermisch comfort in de gebouwen zo aangenaam mogelijk te houden”, vertelt Nuno Pinto, architect-bestuurder bij Pinto Architecten. “Zeker in schoolgebouwen, waar de concentratie van studenten niet te lijden mag hebben onder warme, onaangename temperaturen. Duco was meteen enthousiast  om mee te werken aan de ontwikkeling van het esthetische zonweringsysteem dat wij voor ogen hadden, en dit in nauwe samenwerking en overleg met ons.”

De keuze viel op de DucoSun Cubic-lamellen in twee breedtes: 200 en 400 mm. “Omwille van twee redenen”, licht Nuno Pinto toe. “Enerzijds zochten we naar lamellen met een strak design, zodat ze het minimalistische, tijdloze karakter van het gebouw zouden versterken. Anderzijds werd zorgvuldig gekeken naar het formaat. De combinatie van de twee verschillende breedtes zorgt voor een dynamisch en speels karakter.”

De lamellen lijken wel te zweven.

Duurzaam, onderhoudsarm en milieuvriendelijk

Daar de gevel zuidgericht is, werden de DucoSun Cubic-lamellen horizontaal geplaatst. Zo kunnen warme zonnestralen efficiënt buiten worden gehouden terwijl de studenten nog volop kunnen genieten van natuurlijke lichtinval. Een bijkomend voordeel is dat de horizontale plaatsing een uniek effect sorteert. 

Nuno Pinto: “Wat het project uniek maakt, is de combinatie van een doordacht concept met als doel het gebouw te voorzien van de meest duurzame technieken en onderhoudsarme en milieuvriendelijke materialen, met een gewaagd ontwerp dat de gedrevenheid en visie van Howest vertaalt. Bovendien slaagden we erin het karakter van het bestaande gebouw te behouden en het dankzij de eigentijdse uitstraling van de DucoSun Cubic-zonwering zelfs te versterken.”

Zwevende lamellen

Achter de schijnbaar willekeurige positie van de lamellen zit een studie die vertrekt vanuit de modulariteit van de gevel en speelt met de breedte van de lamellen en de functie van zonwering. Zo stemt de afstand tussen de lamellen overeen met de schaduw van het profiel. Ook de kleur en de verdere detaillering van de plaatsing van de lamellen was van primordiaal belang. Om het effect van zwevende lamellen te creëren, werd geopteerd voor een witte kleur die met een donkere achtergrond contrasteert. De achterliggende hangstructuren kregen immers dezelfde kleur als de gordijngevel.

Achter de schijnbaar willekeurige positie van de lamellen schuilt een uitgebreide studie.

Uitstekende samenwerking

Zowel architectenbureau Pinto Architecten als installateur Vlado gewagen van een goede samenwerking met elkaar en met Duco. “De DucoSun Cubic-lamellen werden vlot en tijdig geleverd. Ook het installeren van de lamellen verliep zeer vlot dankzij het hoge montagegemak. We kenden Duco al langer als betrouwbare partner die altijd voor de nodige ondersteuning zorgt”, aldus Jeroen Vermeersch van Vlado.

De renovatiewerken aan de gevel startten eind juni 2021. De opleveringsdatum van het volledige project was 21 december 2022.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details