Platform voor de bouw
Howest Campus Brugge gaat voor esthetische, duurzame zonwering

Howest Campus Brugge gaat voor esthetische, duurzame zonwering

Het ontwerp van de gevelrenovatie van Howest Campus Brugge vertrekt vanuit de bestaande kwaliteiten van de site: het aanwezige groen, de strategische ligging aan het groen en de flexibiliteit van het gebouw. Het nieuwe gevelconcept hield daarnaast rekening met optimale natuurlijke lichtinval en het tegengaan van oververhitting met zonwering. Voor de installatie van deze zonwering werd gekozen voor DucoSun Cubic-lamellen. Eind juni 2021 startten de renovatiewerken aan de gevel. De opleveringsdatum van het project was 21 december 2022.

Doordacht ontwerp

Het idee achter het ontwerp is eenvoudig, maar ook zeer doordacht. Het initiële doel was de bestaande openheid vanuit de leslokalen naar de groene omgeving te vertalen. Maar in het kader van een ambitieus duurzaam project, diende ook zonwering voorzien te worden.  

Bestuurder-architect Nuno Pinto van Pinto Architecten vertelt: “Tijdens warme periodes is het belangrijk om het thermisch comfort binnen de gebouwen zo aangenaam mogelijk te houden. Zeker ook in schoolgebouwen waar de concentratie van studenten niet mag worden gehinderd door te warme, onaangename temperaturen. DUCO was meteen enthousiast om mee te werken aan de ontwikkeling van het esthetisch zonweringsysteem dat wij voor ogen hadden en dit in nauwe samenwerking en overleg met ons.”

“De keuze van de DucoSun Cubic-lamellen in twee breedtes – 200 en 400 mm – had twee redenen. Enerzijds zochten we naar een strak model van lamellen dat het minimalistische, tijdloze karakter van het gebouw zou versterken. Anderzijds werd zorgvuldig gekeken naar het formaat. De combinatie van de twee verschillende breedtes zorgt voor een dynamisch en speels karakter.”

Om het effect te creëren van ‘zwevende’ lamellen, werd geopteerd voor een witte kleur die met een donkere achtergrond contrasteert.

Duurzaam, onderhoudsarm en milieuvriendelijk

Aangezien de gevel op het zuiden gericht is, werden de DucoSun Cubic-lamellen horizontaal geplaatst. Zo kunnen warme zonnestralen efficiënt buiten worden gehouden terwijl de studenten nog volop kunnen genieten van natuurlijke lichtinval. Een bijkomend voordeel is dat de horizontale plaatsing voor een uniek effect zorgt. 

Nuno Pinto verklaart: “Wat het project uniek maakt, is de combinatie van een doordacht concept met als doel het gebouw te voorzien van de meest duurzame technieken en onderhoudsarme en milieuvriendelijke materialen, met een gewaagd ontwerp dat de gedrevenheid en visie van Howest vertaalt. Bovendien slaagden we erin het karakter van het bestaande gebouw te behouden en deze zelfs te versterken dankzij de eigentijdse uitstraling van de DucoSun Cubic-zonwering.”

Effect van zwevende lamellen

Achter de schijnbare willekeurig positie van de lamellen zit een studie die vertrek vanuit de modulariteit van de gevel en speelt met de breedte van de lamellen en de functie van zonwering. Zo stemt de afstand tussen de lamellen overeen met de schaduw van het profiel. Hierdoor kon de afstand van de lamellen worden bepaald aan de hand van de twee gekozen breedtes, met behoud van de bescherming van de beglaasde gevel. 

Ook het kleurgebruik en de verdere detaillering van de plaatsing van de lamellen was van primordiaal belang. Om het effect te creëren van ‘zwevende’ lamellen, werd geopteerd voor een witte kleur die met een donkere achtergrond contrasteert. De achterliggende hangstructuren kregen dezelfde kleur van de gordijngevel. Op deze manier verdwijnen de bevestigingen immers in de achtergrond en wordt het gewenste effect van zwevende lamellen bereikt.

Achter de schijnbare willekeurig positie van de lamellen zit een studie die vertrek vanuit de modulariteit van de gevel.

Uitstekende samenwerking

Zowel architectenbureau Pinto Architecten, alsook installateur Vlado nv ondertekenen een goede samenwerking van alle betrokken partijen. Jeroen Vermeersch van Vlado nv legt uit: “De lamellen werden vlot en tijdig geleverd. Ook het installeren van de DucoSun Cubic-lamellen verliep zeer vlot dankzij het montagegemak van dit product. Daarnaast kennen we DUCO als betrouwbare partner wiens ondersteuning tijdens het volledige traject optimaal was.”    

TECHNISCHE FICHE

Architect Pinto Architecten (Waregem)
Installateur Vlado nv (Aalter)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details