Platform voor de bouw
Onderwijs

Howest Campus, Kortrijk | staal-betonligger viert dertigste verjaardag

31 juli 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Wereldwijd steunen meer dan elfduizend bouwprojecten op Peikko’s succesnummer Deltabeam. Op dertig jaar tijd heeft de staal-betonligger dus duidelijk zijn strepen verdiend. “Het gebruik ervan brengt dan ook heel wat praktische voordelen met zich mee”, zegt technisch-commercieel adviseur Ton Rodenburg.

Meer dan een halve eeuw geleden, in 1965 om precies te zijn, ontstond de Finse Peikko Group. In de schoot van die internationale ontwikkelaar en producent van stalen oplossingen voor prefabbetonmontage groeide Peikko Benelux. Deze entiteit met hoofdzetel in Nederland is vooral actief op de Belgische en Nederlandse markt. Scholen, gezondheidsinstellingen, kantoorgebouwen, distributiecentra of ondergrondse parkings: de staal-beton-ligger Deltabeam wordt overal gretig gebruikt.

Voordelen van staal én beton

Wat is het interessantste materiaal: staal of beton? Een irrelevante vraag, want de Deltabeam combineert het beste van beide werelden. De liggers zijn vervaardigd uit staal, maar worden bij de montage opgevuld met beton. “Dat heeft verschillende voordelen”, legt Ton Rodenburg uit. “Om te beginnen is Deltabeam perfect te integreren in de vloer. Je krijgt dus geen uitstekende constructies, behoudt een maximale ruimte en verkrijgt een strakke afwerking.” De vlakke vloer maakt een vrije indeling mogelijk. Bij het plaatsen van wanden hoef je geen rekening te houden met uitstekende constructies. Rodenburg gaat verder: “Tegelijkertijd zorgt de toevoeging van beton voor een brandwerend effect. Er is dus geen bekleding of nabehandeling nodig.” Peikko garandeert de brandveiligheid tot het gebouw het einde van zijn levensduur bereikt heeft. Inspecties zijn niet nodig. Onderhoud van de anders noodzakelijke afwerkingslaag evenmin.

Howest Campus, Kortrijk

“We produceerden een driehonderdtal liggers voor Howest, goed voor zowat 1.225 lopende meter”, aldus Ton Rodenburg.

 

Sterkhouder voor Howest

In 2015 werd Peikko Benelux benaderd door Architectuurbureau Dirk Martens, dat volop aan een ontwerp voor Howest Campus Kortrijk werkte. Zowel qua hoogte als brandnormering schuilde de oplossing voor dit project in de Deltabeam. “We produceerden een driehonderdtal liggers voor Howest, goed voor zowat 1.225 lopende meter”, weet Rodenburg. “Voor een deel van het gebouw was een brandwerendheid van 120 minuten nodig, en elders bedroeg de norm 60 minuten. Het gebruik van Deltabeam was een efficiënte manier om aan die voorschriften te voldoen.” In een mum van tijd werkte Peikko het voorstel technisch uit. Met succes. De Deltabeams mochten in productie en tijdens de montage in Kortrijk verliep alles vlekkeloos. “De hoofdaannemer Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster monteerde onze liggers ter plaatse. Het was een vlotte en fijne samen-werking.” Naast de Deltabeam biedt Peikko ook speciale kolomschoenen voor de snelle montage van prefabbetonkolommen en het PCs-consolesysteem voor onzichtbare opleg-constructies aan. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details