Platform voor de bouw
Monumenten

Huis Myle opnieuw blikvanger van grootste Vlaamse marktplein

myle-253
Huis Myle is opgetrokken in neo-Vlaamse renaissancestijl.

Tekst | Koen Mortelmans

Beeld | Peter Louis, Era, X architecten

14 juli 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Na een renovatietraject van vier jaar is Huis Myle klaar voor de toekomst. Deze vroegere patriciërswoning langs de Grote Markt van Sint-Niklaas, veruit het grootste marktplein van België, genoot al sinds 1996 een beschermd statuut. Het historische karakter van het herenhuis bleef dan ook bewaard, al is het voortaan veel energie-efficiënter en uitgerust met technieken voor alle hedendaags comfort. 

Hedendaagse focus op glas en daglicht.

Niet alleen vastgoedspecialist Era, maar ook X architecten, projectontwikkelaar Yxilon, Syndica, Premium Plus en Z Landmeters namen onlangs hun intrek in Huis Myle. Het initiatief kadert in een algemenere strategie van Yxilon om bekende gebouwen een nieuwe toekomst te geven. Huis Myle onderging in dat verband een herinrichting als businesscenter, in een heel fraai decor. “We streefden naar een gebalanceerde mix tussen het historische karakter en aanvullingen in eigentijdse architectuur”, zegt architect Christophe Van Dender (X architecten). “Zo speelden we creatief met de actuele aandacht voor het gebruik van glaspartijen en de inval van daglicht, in contrast met de statige voorgevel en inkomhal, met oog voor het kleinste detail.”

Kantoren met uitstraling.

Comfort verzoend met geschiedenis

“Het zou financieel moeilijk haalbaar geweest zijn om dit gebouw of een vergelijkbaar pand volgens zijn historische functie als eengezinswoning te renoveren en in te richten én tegelijk te voldoen aan de hedendaagse vereisten inzake leefkwaliteit en de huidige wetten en normen. Het leek ons dan ook aangewezen om Huis Myle – rekening houdend met de bestaande indeling en de historisch waardevolle onderdelen – in te richten als kantoorgebouw”, legt de architect uit.

“De achterbouw had geen historische betekenis of esthetische waarde. Daarom kozen we ervoor om hem te slopen en op die plaats een nieuwe aanbouw op te trekken om er onder meer de technische uitrusting in onder te brengen. Op die manier moesten we weinig of geen structurele wijzigingen aanbrengen aan het waardevolle deel van het gebouw. Zo slaagden we er ook in de bestaande ornamenten, specifieke stucwerken en andere kostbare elementen maximaal te behouden. Het nieuwe gedeelte hebben we op-gevat als een glazen ‘box’ om de confrontatie met het monumentale deel van het gebouw zoveel mogelijk te vermijden en het contrast tussen nieuw en bestaand maximaal te benadrukken.”

Normconforme eigentijdse trap in een historisch kader.

Essentiële ingrepen

Toch bleken enkele ingrepen essentieel. “We behielden de bestaande centrale trap tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping. Hij vormt ook de toegang tot de nieuwe achterbouw. De benauwde trap naar de tweede verdieping voldeed niet aan de huidige wetgeving inzake toegankelijkheid en aan de brandweernorm. We hebben hem vervangen door een aangepast exemplaar.”

Voor de structurele aanpassingswerken in het bestaande gebouw, zoals de versterking en de gedeeltelijke vervanging van de steunbalken van de bestaande dakstructuur (met behoud van de oude detailelementen) stond bouwbedrijf Inter-Fast in. “Naast nieuwbouwprojecten heeft Inter-Fast een zeer ruime ervaring inzake het verbouwen en/of restaureren van gebouwen met een historische waarde. Daarom waren we hier de geschikte partner”, aldus projectleider Gunther Thierens (Inter-Fast). “Ook de eigentijdse bureeluitbouw en de vijf appartementen realiseerden we met de nodige aandacht voor details.”    

Maatschappelijke meerwaarde

De bouw van vijf appartementen in de relatief grote achtertuin ondersteunde de financiële belasting door de restauratie van het hoofdgebouw. “Bij de parkappartementen ligt de nadruk op integratie in het groen. Zo hebben ze een extensief groendak en houten gevelaccenten. Hun volume bleef beperkt, zodat de grandeur van het historische gebouw en de belasting op het groene binnengebied niet in het gedrang kwamen. De lichte, witgrijze tint van de gebruikte gevelsteen vormt in combinatie met het hout van de gevelpanelen en het buitenschrijnwerk een rustig, uniform geheel.”

Wandelaars kunnen nu via de tuin van Huis Myle een zachte doorsteek maken naar het Jef Burmpark. Dit betekent dat het park dankzij de extra groenaanplantingen niet alleen groter werd, maar dat het overdag ook toegankelijk is via de Grote Markt.    

Z landmeters – Meet- en tekenwerk

Z landmeters deed niet alleen de nodige opmetingen in Huis Myle. Het team tekende ook de grondplannen, doorsnedes en de gevelaanzichten uit en tekende ook de plannen voor de basisakte (inclusief berekening van de quotiteiten). Bovendien nam Z landmeters zelf zijn intrek in het gebouw, samen met vijf andere bedrijven. “Het is onze tweede vestiging, na Berlare”, zegt CEO Stijn D’haese. Hij leidt een team van drie landmeters-experten, ingenieurs en administratieve krachten. Hij is ook lid van de Nationale Beroepsfederatie Koninklijke Confederatie der Landmeters-Experten en de Nationale Vereniging van Landmeters-Experten (KCLE).

Bij opmetingen maakt Z landmeters gebruik van de modernste, hoog-technologische meetapparatuur. Onlangs hebben de landmeters-experten zich bijgeschoold tot volwaardige dronepiloten. Ze gebruiken deze technologie bij diverse complexe opmetingen en bij inspecties. “We brengen de reële situatie volledig in kaart en zorgen voor een gedetailleerd plan van de bestaande toestand, dat als basis kan dienen voor alle projecten – van splitsingsplannen en uitzetwerken tot verkavelings-ontwerpen. Voor Huis Myle pasten we 3D-laserscanning toe. Dat vergemakkelijkt en versnelt het meetwerk, zeker voor gevels, grondplannen en doorsnedes. Onze toestellen meten met een snelheid van 2 miljoen punten per seconde. Het verwerken van de enorme hoeveelheid data vergt wel wat meer tijd. De verzamelde informatie omvat onder meer de scheefstand van muren en vloeren, de toegepaste metselverbanden en zelfs de gebruikte materialen. We maken er niet alleen 2D-plannen mee, maar ook volledige 3D-modellen.”

Naast Huis Myle voerde Z landmeters ook 3D-laserscans uit voor onder meer herenhuis Reynaert in Temse, Hof ’t Steengelaag in Stekene en de school Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie in Sint-Niklaas.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Yxilon (Sint-Niklaas)
  • Architect X architecten (Sint-Niklaas)
  • Hoofdaannemer(s) Inter-Fast (Beveren-Waas)
  • Landmeter Z landmeters (Berlare, Sint-Niklaas)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details