Platform voor de bouw
Huiselijk woonzorgcentrum in het poldergebied
De hedendaagse huiselijkheid komt al tot uiting in de buitenschil.

Huiselijk woonzorgcentrum in het poldergebied

De kleurrijke binnentuinen bieden de bewoners in de aanpalende kamers een aangenaam uitzicht en trekken het daglicht maximaal binnen in de gangen. Alles is aanwezig voor een comfortabele oude dag.

De gezellige binnentuin biedt bewoners rust en ontspanning.

Op de grens tussen het dorpje Lo-Reninge en het uitgestrekte polderlandschap ligt woonzorgcentrum Zilvervogel Reninge. Een dankbaar canvas om in te ontwerpen als architect, maar ook een omgeving die specifieke uitdagingen met zich meebrengt. “De toegelaten bouwhoogte was namelijk beperkt en het nieuwe gebouw moest qua stijl en materialisatie de link leggen tussen de overige bebouwing en de open vlakte”, vertelt senior architect Wim Van Cromphout. “De stedenbouwkundige diensten focusten expliciet op die verbindende functie. Wij gingen graag aan de slag met deze complexe evenwichtsoefening.” B2Ai architects werkte via meerdere voorontwerpen toe naar een achtvormig gebouw met twee patio’s en een centrale verticale circulatieschacht. Vlakke en hellende daken wisselen elkaar af. In samenwerking met INTER garandeerden de architecten een optimale toegankelijkheid. VK Architects & Engineers stond in voor de studie en opvolging van de technieken en EPB-verslaggeving. Bart Feys nam de veiligheidscoördinatie op zich. Vandenbussche uit Aalter zorgde met de ‘Wij trekken uw plan’-filosofie voor de totaalcoördinatie en uitvoering van de bouwwerken.

In functie van een goede match met de omringende lintbebouwing combineerden de architecten bakstenen en pannen.

Verweving tussen architectuur en landschap

Met het oog op een goede match met de omringende lintbebouwing combineerde B2Ai architects bakstenen en pannen. Aan de zijde van het polderlandschap creëert de typologie van de gebouwen een verweving tussen architectuur en landschap. De wandelwegen, terrassen en petanqueveldjes verhogen deze connectie en de beleving op de site. De buitenaanleg bestaat verder uit een geasfalteerde oprijzone en parkeerplaatsen in waterdoorlatende klinkers. Functioneel en eerder subtiel, zodat alle aandacht naar het gebouw en zijn bewoners gaat.

Wienerberger – Bakstenen en dakpannen
Een architecturaal ontwerp mag nog zo gedetailleerd en uitgekiend zijn, het komt pas echt tot zijn recht met hoogwaardige bouwmaterialen. De dakpannen en bakstenen van Wienerberger spelen daar ongetwijfeld een grote rol in. De binnenmuren van Zilvervogel Reninge zijn opgetrokken in Porotherm PLS Newton, PLS 15N en PLS 10N. En de Terca gevelstenen bepalen mee de uitstraling van het gebouw. “Terca Iberia Asturia zijn handvormstenen met een oranjerode tot paarse kleur en homogeen in de massa”, legt Sabine Merlevede van Wienerberger uit. “De kolenresten en sintels op de oppervlakken zijn kenmerkend voor deze stenen. Er is 1.485 vierkante meter verwerkt in wildverband en halfsteensverband.” Het voegwerk is deels uitgevoerd in dunbedmortel en deels gevoegd, in functie van dunner voegwerk en een gevel met extra cachet. De hellende daken zijn uitgevoerd met de Koramic Tegelpan 301 Toscana. Deze strakke pan past bij elke bouwstijl, van doorgedreven modern tot traditioneel of rustiek. Bovendien leent deze pan zich uitstekend tot de realisatie van uitdagende dak- en gevelaccenten, zoals gevelbekleding, erkers, portieken en dakkapellen. Met maar liefst elf mogelijke tinten is er voor elk gebouw een passende kleurenpendant voorhanden, eventueel zelfs als een combinatie van meerdere tinten. Sabine Merlevede voegt nog toe: “De subtiele schakeringen binnen elke tint zijn kenmerkend. Die geven iedere woning een individuele expressie. Dat geldt ook voor dit woonzorgcentrum.”

De architectuur gaat de dialoog met de groene omgeving maximaal aan.

Facelift voor de hele site

De achtvormige constructie is een ‘vernieuwbouw’ op de bestaande site van de zorggroep. Het voormalige gebouw met onder meer de refter en het administratieve centrum ging tegen de grond. Tijdens de werken vonden de medewerkers een alternatieve werkplek in containerbureaus. Om de continuïteit te garanderen en de hinder tot een minimum te beperken, werden de werken gefaseerd uitgevoerd. In een volgende fase wordt het gebouw voor de dementerende bewoners ook onder handen genomen. Het nieuwbouwvolume omvat 82 kamers, een cafetaria en een moderne grootkeuken. Daar zullen, naast de maaltijden voor de bewoners in Lo-Reninge, ook de maaltijden voor het woonzorgcentrum in Woumen (Diksmuide) bereid worden. Goed voor een driehonderdtal porties per eetmoment. Extra gemak en smaak voor de bewoners en het team van Zilvervogel Reninge.

“Aan de polderzijde creëert de typologie van de gebouwen een verweving tussen architectuur en landschap”   

Warm kleurenpalet vanaf de gevel

De hedendaagse huiselijkheid komt al tot uiting in de buitenschil. Een dynamisch kleurenspel van baksteentinten, met rood als hoofdkleur, wordt versterkt door de dialoog met lichte materialen. De witte crepi aan de inkom, bijvoorbeeld. Of de aluminium balken in gebroken wit aan de ramen. Dezelfde witte kleur keert terug in de luifels en de bekleding van de stalen noodtrap, die zo een zekere massiviteit toevoegt aan de uitstraling van het gebouw. De raamprofielen zijn dan weer uitgevoerd in RAL 8022, een zwartbruine tint. Voor de veiligheid van de bewoners zijn dit vaste kiep-draairamen met een slotje. De screens zijn quasi onzichtbaar geïntegreerd. Maximaal comfort zonder ontsierende architecturale elementen dus.

Deze sfeer is doorgetrokken in het interieur, dat eveneens van de hand van B2Ai architects is. De veelzijdigheid van het architectenbureau draagt bij tot het harmonieuze eindresultaat. Het globale interieurconcept is er een van uniformiteit. Zo lopen de vloeren zoveel mogelijk doorheen de verschillende ruimtes om barrières voor slechtzienden en verwarrende veranderingen voor dementerende bewoners weg te nemen. Hetzelfde geldt voor de wandbekleding, het vast meubilair en de raambekleding. Er is voornamelijk met rubberwood gewerkt. Vanuit een duurzame visie en met het oog op een warme, gezellige toets. Ook het Vescom-behang op de wanden versterkt die huiselijke uitstraling. “De basisverlichting bestaat uit inbouwspotjes in de verlaagde plafonds. Die functionele verlichting vulden we aan met pendelarmaturen. Voor aangenaam licht en extra sfeer”, licht Wim Van Cromphout toe.

Relevant artikel

Binnenafwerking van a tot z Verrassende technieken en aandacht voor akoestiek

Lees artikel

Een duurzame filosofie

Als mensgericht en nieuwsgierig ontwerpteam draagt B2Ai architects duurzaamheid hoog in het vaandel. In Zilvervogel Reninge uit die duurzame belofte zich onder meer in de vorm van een BEO-veld voor de productie van warm water. Dat water bevoorraadt de vloerverwarming. Om op elk moment aan de verwarmingsnoden te voldoen, is er een complementair systeem van traditionele ketels voorzien. De benodigde elektriciteit put het woonzorgcentrum grotendeels uit de zonnepanelen op het eigen dak. “De bouwtechnische duurzaamheid – als we spreken over technieken, materialen of inrichting – is één ding. Voor ons zit dat evenzeer in het inlevingsvermogen en de menselijke benadering. We creëerden hier een warme thuis voor bijna honderd ouderen. Dat zij in alle comfort hun oude dag kunnen beleven in een aangename omgeving, omringd door groen en met alle hedendaags comfort, is een minstens even sterk bewijs van die duurzame filosofie. Duurzaamheid in gebouwen én in hun gebruik: daar staan we voor”, besluit Wim Van Cromphout.    

Bouwheer
Patrivin (Lo-Reninge)
Architect
B2Ai architects (Roeselare)
Hoofdaannemer(s)
Vandenbussche nv (Aalter)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details