wzc keyhof huldenberg
02:12
18-03-2016

Woonzorgcentrum Keyhof voor Zusters Annonciaden in Huldenberg

De Zusters Annonciaden van het Keyhof in Huldenberg bouwen een woonzorgcentrum voor hun zorgbehoevende zusters. Het sluit aan bij hun verouderd kloostercomplex, dat zij nadien zullen vervangen door een nieuwbouw. Daartoe heeft de orde de vzw Keyhof opgericht, met het Antwerpse architectenbureau CONIX RDBM Architects, in samenwerking met BUUR, als ontwerper van het masterplan voor de site en van de verschillende gebouwen. De eerste twee gebouwen zijn opgeleverd in april 2015.

Het masterplan beoogt een zorggerelateerde herontwikkeling van de hele site, vertrekkend van haar landschappelijke draagkracht. De visie van CONIX RDBM zet in op levensloopbestendig wonen. “Zelfstandig wonen en zorg gaan hier hand in hand”, verklaart Frederik Jacobs, zaakvoerder van CONIX RDBM. “Zo verbind je zorg met publieke plekken en wordt ze integraal onderdeel van de ruimte van steden en dorpen. De baseline van het project is niet voor niets ‘waar rust tot leven komt’”.

Eerste fase
De eerste fase van het woonzorgcentrum omvat het optrekken van drie gebouwen rond een binnenplein, met daaraan gekoppeld de afbraak van bestaande gebouwen en de heraanleg van een deel van de publieke ruimte. Een collectieve gang op de gelijkvloerse verdieping verbindt de drie gebouwen onderling en met het toekomstige nieuwe klooster. Elk gebouw heeft een eigen toegang, drie of vier bouwlagen, een gemeenschappelijke ruimte en een kantoor. Van de geplande 64 kamers en 39 assistentiewoningen zijn er in de twee voltooide gebouwen, met een vloeroppervlakte van 6.020 m², respectievelijk 64 en 9 gerealiseerd.

Modulair concept
“Binnen het zorgconcept is in het ontwerp de nadruk gelegd op ‘kleinschalig genormaliseerd wonen’”, verduidelijkt Jacobs. “We zijn uitgegaan van leefgroepen van maximaal acht personen, die per twee horizontaal worden geschakeld en elk een gemeenschappelijke ontspanningsruimte hebben. Daarvoor hebben we een typeverdieping van ongeveer 26 bij 35 meter ontworpen. De modulaire maten maken op termijn een andere invulling mogelijk, bijvoorbeeld als het aantal zusters wegens hun gemiddeld hoge leeftijd afneemt.”

De gelijkvloerse verdiepingen van de twee al gerealiseerde gebouwen worden ingenomen door onthaal, cafetaria, zorglokalen (onder andere kapsalon, kine en bibliotheek) en kantoren. Ze liggen half ingegraven in het achterliggende landschap, wat het mogelijk maakte om ondergronds technische ruimten en een parking te realiseren. Op de eerste en tweede verdieping zijn er telkens twee leefgroepen van acht kamers, met elk een eigen keuken en ontspanningsruimte. De derde verdieping van gebouw 1 bestaat uit negen assistentiewoningen en een gemeenschappelijke ruimte. Gebouw 2 is dermate opgevat dat er later een verdieping aan kan worden toegevoegd.

In het nog op te trekken derde gebouw komen er alleen assistentiewoningen: vier op het gelijkvloers, zes op de eerste verdieping en telkens tien op de tweede en derde verdieping.

Verschillende gevelafwerking
Als hoofdaannemer stond Van Roey in voor de ruwbouw, het wind- en waterdicht maken en de afwerking van de twee gebouwen. Verder was het bedrijf pilootaannemer voor de technieken en het vast meubilair. “De draagstructuur van de gebouwen bestaat uit betonwanden, kalksteen en voorgespannen welfsels”, legt projectleider Jan Rombouts uit. “De twee gebouwen hebben een verschillende gevelafwerking: gebouw 1 met sierpleister, gebouw 2 met natuursteen (Mocca), de terrassen en sierbanden bestaan uit wit beton. De binnenwanden zijn uitgevoerd in gipskarton en de vloerbekleding is in lino.”

i-project-infov3Participanten aan het woord

PUBRO & Co – GEVELAFWERKING MET SIERPLEISTER
Pubro & Co uit Gierle is gespecialiseerd in gevelbepleistering met isolatie voor nieuwbouw en renovatie. De firma verzorgt tevens het leveren en plaatsen van plinten in natuursteen en van keramische tegels. Bij het project Keyhof in Huldenberg heeft Pubro & Co de gevels van gebouw 1 afgewerkt met het Muro-Thermsysteem, een buitengevel-isolatie met pleisterafwerking.

Zaakvoerder Dave Van den Putte: “Muro-Therm heeft een Belgische Technische Goedkeuring ATG en wordt toegepast bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Het systeem heeft een degelijke isolatiewaarde. Het wordt aangebracht op een isolerende EPS-isolatieplaat van diverse dikten en op een wapeningslaag. De afwerking gebeurt met crepi in de kleur en de korrel die de klant verkiest. De sierpleister kan een extra nabehandeling krijgen, wat de duurzaamheid verhoogt en het onderhoud vergemakkelijkt.”


Technische Fiche
Bouwheer vzw Keyhof (Huldenberg)
Architect CONIX RDBM Architects (Antwerpen, Brussel, Rotterdam en Terneuzen)
Hoofdaannemer Van Roey (Rijkevorsel)

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

utiity2build 2016zilverhof diegem