Platform voor de bouw
Cegelec stond in voor de indrukwekkende technische ruimte.

HVAC die past in de visie op functionaliteit en esthetiek

In het nieuwe Beurs-, Meeting- en Congrescentrum in Brugge leverde Cegelec een technisch en logistiek huzarenstukje. Stad Brugge was de opdrachtgever van het nieuwe beurs- en congresgebouw op het Beursplein met een vloeroppervlakte van respectievelijk 5.000 en 10.000 vierkante meter. Cegelec nam de installatie van de HVAC en het sanitair op zich in dit prestigieuze Design & Build-project. Zelfs esthetiek en akoestiek waren cruciale aandachtspunten. 

De beginfase van het project was voorbehouden voor het modelleren van alle betonuitsparingen in het 3D BIM-model. Cegelec bezit al heel wat ervaring met de techniek en was dus de ideale partner. Senior Project Manager Bart Vandermeersch: “Het interieur van het hele beurs- en congresgebouw wordt gekenmerkt door zichtbaar beton en open plafonds. In de technische ruimte op niveau 2 moesten we rekening houden met diagonale draagbalken. Via het BIM-model kregen we een reëel beeld van de nog te bouwen installatie.”

Het vervoer en de plaatsing van grote onderdelen vormde een logistieke uitdaging.

Hoge eisen

“Onze systemen volgen waar de mensen zijn, meten het CO2-gehalte en sturen voor iedere ruimte de temperatuur en het luchtdebiet bij”, zegt Bart Vandermeersch. Het gebouw heeft een BEN-karakter, onder andere dankzij efficiënte en duurzame technieken zoals warmtepompen met geothermie en het gebruik van hemelwater voor het sanitair. Ook esthetiek speelde een
belangrijke rol. “Enerzijds werden alle kabels voor sturing en regeling ingewerkt in het beton, anderzijds bleven alle technieken in het plafond zichtbaar door de open lamellen.”

Voor dit project gebeurde tevens een uitzonderlijke akoestische berekening. Cegelec houdt steeds rekening met de demping van de eigen installaties, maar in het beurs- en congresgebouw werd ook in de omgekeerde richting geredeneerd. “Hier kunnen evenementen plaatsvinden tot 95 dB, en dat geluid mag niet de weg naar buiten vinden via HVAC-installaties”, legt Bart Vandermeersch uit. “Het was zeker een logistieke uitdaging”, besluit hij. “Al het aangeleverde materiaal verwerkten en installeerden we meteen, want er was op de werf te midden van de woonwijk geen plaats voor stockage. Toch hebben we alles tot een goed einde gebracht, met een performant Beurs-, Meeting- en Congrescentrum als resultaat.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details