Platform voor de bouw
Hypermodern sportcomplex  versmelt met duinlandschap
De wanden van de sporthal zijn volledig uit beton gemaakt omdat ze de gronddruk moeten opvangen.

Hypermodern sportcomplex versmelt met duinlandschap

Langs de kustlijn in Middelkerke werd een oud sportpark omgetoverd tot een innovatief sportcomplex dat feilloos overvloeit in het omringende duinlandschap. Zo bevindt de sporthal zich 4 meter onder de grond. Het zwembad vertelt een eigen verhaal, met een krokodil als uithangbord. Een projector laat de kinderen tikkertje spelen met vissen in het water. 

In het instructiebad ligt een krokodil met glijbanen en shooters.

Sportpark ‘De Krokodiel’ werd officieel geopend op 26 mei 2002. Een kleine twintig jaar later was het aan vernieuwing toe. De gemeente Middelkerke wilde een modern vrijetijdspark voor jong en oud, waar het zowel op zonnige als grijze dagen aangenaam vertoeven is. Om het project op een oppervlakte van 6.000 m² te realiseren, deed de gemeente een beroep op Vita Groep, een ontwikkelaar van zwembad- en sportinfrastructuur die bestaat uit vier partners: aannemer Cordeel, architectenbureau Slangen+Koenis, zwembadspecialist Hellebrekers en exploitant Farys. “We werken volgens de DBFMO-formule”, zegt Maarten Bauwens, Head of Operations bij Vita Groep. “Dat staat voor Design, Build, Finance, Maintenance en Operation. Het
betekent dat we alles in eigen hand houden: van ontwerp tot exploitatie en onderhoud.”

Buiten aan de cafetaria is een 7 meter hoge krokodil met twee glijbanen de blikvanger.

Geen standaardzwembad

Voor de ontwikkeling van het zwembad toonde Slangen+Koenis Architecten zich van zijn creatiefste kant. “We wilden niet zomaar een standaardzwembad ontwerpen”, zegt architect Peter Baas. “We zijn vertrokken vanuit de geschiedenis van Middelkerke, toen het eiland Testerep voor de kust lag. Er was het verhaal over een krokodil die op het strand aanspoelde. Dat hebben we een eigen invulling gegeven en als thema gebruikt.” 

Ook de sportzwemmers komen aan hun trekken in een gehomologeerd competitiebad van 25 op 16 meter met zes wedstrijdbanen.

Buiten aan de cafetaria is een 7 meter hoge krokodil met twee glijbanen de blikvanger. In het instructiebad ligt nog een krokodil met glijbanen en shooters. In het water zie je de slikken en schorren van het voormalige eiland opduiken. “De lage palen stellen de zeekralen voor”, zegt Peter Baas. “Ook in de cafetaria en bij de sporthal zijn er grafische verwijzingen naar het thema.” 

Het verhaal over een krokodil die op het strand aanspoelde in Middelkerke inspireerde het bouwteam.

Geavanceerd projectiesysteem

Het instructiebad van 12,5 op 8 meter heeft een beweegbare bodem die 3 meter diep kan zakken. “Dat kwam er op vraag van de lokale duikclub”, zegt Maarten Bauwens. “Voor kleine kinderen kunnen we de diepte beperken tot 5 centimeter, zodat ze kunnen spelen.” Wat dat spelen betreft, pakt Vita Groep uit met een primeur in Middelkerke. Boven het zwembad hangt een corrosiebestendige projector die figuren projecteert in het bad. “Zo kunnen we de kinderen tussen fonteintjes tikkertje laten spelen met vissen in het water. Uniek, want zoiets was nog niet op de markt.”

Ook de sportzwemmers komen aan hun trekken in een gehomologeerd competitiebad van 25 op 16 meter met zes wedstrijdbanen. Twee banen hebben een beweegbare bodem, zodat er bijvoorbeeld ook aquagym kan worden gegeven. Er is tevens een tribune voor 120 supporters voorzien.      

Vita Krokodiel is een nieuwe thuis voor alle soorten sporters.

Ventilatie met badmintonstand

Naast het zwembad werd er ook nog een grote sporthal gerealiseerd. “Om het duinlandschap zo min mogelijk te onderbreken, hebben we ze 4 meter onder de grond gebouwd”, zegt Peter Baas. “Daardoor ligt het landschap tegen het gebouw aan. Ook voor de sporters heeft het voordelen: er is geen instraling van de zon, zodat hun zicht niet wordt belemmerd. En er is een ventilatiesysteem met een ‘badmintonstand’ die minder luchtverplaatsing veroorzaakt.”

De wanden van de sporthal zijn volledig uit beton gemaakt omdat ze de gronddruk moeten opvangen. In de hal hangt een plint van 3 meter hoog in geperforeerd hout voor de akoestiek. “Dat er ook grote evenementen moeten kunnen plaatsvinden, was een uitdaging”, zegt Peter Baas. “We hebben een hellingbaan van 44 meter gebouwd, zodat een busje tot de sportvloer kan rijden om materiaal af te zetten.”

Ook met het energieverbruik werd rekening gehouden. De groene daken zorgen er niet alleen voor dat het landschap doorloopt, maar bufferen ook regenwater. Dat wordt onder meer gebruikt om de toiletten door te spoelen. Boven op het gebouw staan een warmtepomp en 680 fotovoltaïsche panelen om elektriciteit op te wekken.    

CBS BETON – PREFABBETONNEN KEERWANDEN

CBS Beton is al meer dan dertig jaar een autoriteit in België op het vlak van prefabbetonelementen. Omdat het zwembad van Vita Krokodiel in Middelkerke voor een groot deel ingegraven ligt, deed Cordeel Group een beroep op de professionele knowhow van CBS Beton uit Wielsbeke om de juiste keerwanden te voorzien. “Voor dit speciale project leverden we uitsluitend maatwerk af”, zegt Nele Bouvyn, Internal Sales en Technical Advice bij CBS Beton. “We produceerden 48 keerwanden en elke muur was anders opgebouwd. Het was een mooi en boeiend project. Aangezien het specifiek om afgeschuinde muren ging, was het voor ons zeker een uitdaging om de best mogelijke oplossing te bieden. Er kwam heel veel tekenwerk aan te pas.”

CBS Beton kon snel werk leveren door zijn eigen inhouse teken- en studiebureau. Aan de hand van de plannen van de aannemer werkte het een oplossing uit voor de wanden rondom het zwembad. De keerwanden werden aan alle in- en uitgangen geplaatst. “Het was de eerste keer dat we samenwerkten met Cordeel Group, en dat is ons meer dan goed bevallen. Hoewel we voor dit project maatwerk leverden, zijn standaard keermuren toch nog altijd onze corebusiness.” CBS Beton is actief in de infra en industrie, recyclage, wegen- en waterbouw en in de landbouw voor mestverwerking en de aanleg van sleufsilo’s in België,
Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Gemeente Middelkerke
  • Architect Slangen+Koenis Architecten (IJsselstein, Nederland)
  • Hoofdaannemer(s) Vita Groep (Cordeel Group, Temse)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details