Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Hypermoderne liften tillen Brussels stadskantoor naar hoger niveau

Bru-City-Brussel-0070-0822
Twee panoramische liften midden in het atrium brengen personeelsleden en bezoekers linea recta naar de hoogste etages.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Marc Sourbron Fotografie

11 januari 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Wie Brucity betreedt, komt terecht in een wonderlijke wereld. Vooral het cirkelvormige atrium maakt indruk, onder meer dankzij twee panoramische liften die letterlijk tot in de hemel lijken te reiken. Ze werden op maat gemaakt door Schindler, dat nog achttien andere liften installeerde in dit imposante gebouw. Bestemmingsbesturing en energierecuperatie zorgen voor extra efficiëntie en ecologische performantie.

Schindler plaatste in totaal twintig liften in het Brucity-complex. Het begint bij de ondergrondse parking, waar zes 3300-liften – opgevat als drie duplexliften, die zijn uitgerust met glazen deuren om het veiligheidsgevoel te vergroten – personeelsleden en bezoekers naar het gelijkvloers brengen. Van daaruit kunnen ze zich naar de bovenliggende verdiepingen bewegen, wat op twee manieren kan. Ofwel nemen ze een van de tien kantoorliften aan de zijkant van het gebouw (één 3300-lift en negen 5500-liften). Ofwel gaan ze voor de ‘full experience’ en stappen ze in een van de twee panoramische liften midden in het atrium, die hen linea recta naar de hoogste etages brengen. “De panoramische liften zijn volledig op maat gemaakt. De kooi bestaat uit glas en de deuren uit inox”, vertelt Wim Stockx als Sales, Marketing & Product Manager New Installations Belux bij Schindler. “Tot slot zijn er nog twee kleine heftafels geïnstalleerd: één voor mindervaliden en één voor goederen.”

De panoramische liften zijn volledig op maat gemaakt. De kooi bestaat uit glas en de deuren uit inox.

Reductie van energieverbruik

Brucity is een hoogwaardig, toekomstgericht gebouw. Dat de liften vol innovatieve technologische en ecologische snufjes zitten, hoeft dan ook niet te verwonderen. “Zowel de panoramische liften als de negen 5500-kantoorliften zijn uitgerust met een energierecuperatiesysteem in de vorm van regeneratieve aandrijftechnologie. Zo wordt de benodigde energie voor liftbewegingen met 30 % gereduceerd in vergelijking met conventionele modellen”, legt Wim Stockx uit. “Bovendien zijn acht van die negen 5500-kantoorliften ook nog eens voorzien van bestemmingsbesturing via ons revolutionaire PORT-systeem. Dit maximaliseert de capaciteit en minimaliseert de bestemmingstijd door het aantal starts en stops te optimaliseren en zo veel mogelijk rechtstreekse ritten te garanderen. Iemand die naar de achtste verdieping moet, zal dus geen lift met vier intermediaire stops toegewezen krijgen. Ook dat zorgt voor een significante vermindering van het energieverbruik, zeker als je weet dat er dagelijks honderden verplaatsingen gebeuren in een publiek complex als Brucity.”

Aan de zijkant van het gebouw bevinden zich tien kantoorliften.

Complexe puzzel

Verticaal transport in een gebouw waar grote groepen mensen zich simultaan naar een ander niveau begeven: het is allerminst kinderspel. Projecten als Brucity vergen dan ook heel wat denkwerk en deskundigheid, benadrukt Wim Stockx. “Het is onze missie om voor elk gebouw een gepaste oplossing te bieden, afgestemd op de noden, wensen en behoeften van gebruikers en eigenaars. Elke realisatie brengt met andere woorden specifieke eisen en uitdagingen met zich mee. Het is een complexe puzzel die we graag leggen. Twintig liften is niet alledaags, dus ook voor ons was Brucity een groot project. Bovendien is er sprake van een ruime verscheidenheid qua types, volumes en stopplaatsen. We zijn blij dat we onze kennis en kunde optimaal hebben kunnen inzetten, met dank aan een minutieuze planning en dito voorbereiding. En de manier waarop onze liften geïntegreerd zijn in het functionele en esthetische totaalplaatje, spreekt uiteraard ook tot de verbeelding!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details