Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Iconische toren wordt ‘Urban Platform’

MULTI-01_Jasper-Van-der-Linden
De toren evolueerde van een donkere, zware doos naar een transparant, uitnodigend ‘Urban Platform’ dat zich profileert als een connector tussen de omliggende buurten.

Tekst | Timesaver

Beeld | Jasper Van der Linden

13 mei 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

De befaamde Brouckèretoren in het centrum van Brussel is niet meer. Toch niet meer in zijn oorspronkelijke hoedanigheid, want het modernistische kantorencomplex werd getransformeerd tot een gemengd gebouw dat de naam ‘MULTI’ kreeg. Het resultaat is een nieuw landmark dat op unieke wijze duurzaamheid incorporeert. De toren evolueerde van een donkere, zware doos naar een transparant, uitnodigend ‘Urban Platform’ dat zich profileert als een connector tussen de omliggende buurten.

Het gebouw werd verhoogd tot negentien bovengrondse niveaus.

De Brouckèretoren heeft meer dan vijftig jaar mee het stadsbeeld van Brussel bepaald. Niet altijd in de meest positieve zin, want de laatste decennia had het gebouw veel van zijn grandeur verloren. Een herbestemming als woontoren lag echter niet voor de hand vanwege de ligging en de omvang van de werken. Uiteindelijk besloten promotors Whitewood en Immobel Group de uitdaging aan te gaan, samen met CONIX RDBM Architects en aannemingsbedrijf Cordeel Group. “We legden de lat erg hoog”, aldus Frederik Jacobs, CEO-architect bij CONIX RDBM Architects. “Eerst en vooral wilden we de benutbare oppervlakte met 6.400 m² uitbreiden – naar 44.200 m² in totaal. Daarnaast wilden we een gemengd gebouw realiseren, waar de horizontale beweging van passage de verticale beweging van leven en werken versterkt. Voorts hadden we de ambitie om ‘MULTI’ uit te werken als een ‘Urban Platform’ en ‘Urban Connector’ die het voetgangersgebied ondersteunt en versterkt. Daarom hebben we het gebouw maximaal toegankelijk gemaakt, stedelijke terrassen voorzien en de buitenruimte een publiek karakter gegeven.”      

Circulariteit staat centraal

Het bouwteam besloot ook resoluut voor een BREAAM Excellent-certificering te gaan, wat behoorlijk ambitieus is voor een renovatieproject. Natuurlijk werd er in dit kader voor een maximale isolatie, PV-panelen en een verwarming met warmtepompen gekozen. “We trokken ook de kaart van circulariteit”, aldus Frederik Jacobs. “Samen met Rotor Deconstruction bestudeerden we de mogelijkheid om een maximale hoeveelheid gerecupereerde materialen te gebruiken. Zo werd in ‘MULTI’ de oorspronkelijke Belgische blauwe hardsteen hergebruikt en zijn er ook vloeren van ’t Zand in Brugge toegevoegd. Daarnaast recupereerden we ongeveer vierhonderd granieten tegels van Jules Wabbes uit de Generale Bank voor het terras. We verwerkten tevens circa 1.300 meter van de aluminiumprofielen uit de Brouckèretoren in de balustrades en lichtarmaturen in het atrium van de vernieuwde toren. Hergebruik op zo’n grote schaal is een waar unicum in België.”      

In ‘MULTI’ werden tal van materialen uit de Brouckèretoren en andere gebouwen gerecupereerd.

Licht en transparant 

‘MULTI’ maakt komaf met de geslotenheid en het donkere kleurgebruik die de oorspronkelijke toren kenmerkten. Daarom moest de bestaande structuur volledig gestript worden, waarna hij bouwkundig werd verstevigd door middel van metalen liggers en kolommen, gelijmde wapening en uitbreiding van de bestaande betonkolommen. “Het gebouw moest immers in twee dimensies worden uitgebreid”, verduidelijkt Frederik Goossens, projectleider bij Cordeel Group. “Enerzijds werden de verdiepingsvloeren vergroot, anderzijds werd het gebouw verhoogd tot negentien bovengrondse niveaus. Na afbraak van de bestaande technische ruimte werden nieuwe prefabbetonnen kolommen, platen en balken geplaatst. Boven op deze extra bouwlaag kwam een dubbelhoge verdieping in staal, afgedekt met cellenbetonpanelen. Daarna plaatsten we een volledig nieuwe gevel, die is opgebouwd uit verdiepingshoge aluminium gevelkaders. Door het vele glas en de lichte kleur van de gevel ontstond er een transparant en uitnodigend geheel. Het glastype heeft een lage g-waarde om de levendigheid binnenin te tonen. De gevelelementen krijgen zelf extra diepte door decoratieve elementen uit aluminium en neolit. Ook de sokkel werd in ere hersteld: de platen in blauwe hardsteen werden vernieuwd en er werd gebruikgemaakt van nieuwe grote raampartijen die op het historische model gebaseerd zijn. Het resultaat is een dynamisch gebouw dat zijn omgeving als het ware absorbeert.”

‘MULTI’ is een nieuw landmark dat op unieke wijze duurzaamheid incorporeert.

Werf met praktische uitdagingen

Naast de coördinatie stonden de bedrijven van de Cordeel Group in voor de beton- en metaalconstructies, het houten schrijnwerk en de technische installaties (HVAC, sanitair en elektriciteit). “De rest werd uitbesteed aan competente onderaannemers”, aldus Frederik Goossens. “Hoewel we als een van de grootste Belgische klasse 8-bouwbedrijven wel een en ander gewoon zijn, moesten we erg creatief omspringen met de uitdagingen die ‘MULTI’ met zich meebracht. Een werf met beperkte werkruimte in hartje Brussel vereist niet alleen just-in-timeleveringen. We moesten ook telkens de juiste materiaalhoeveelheden op de verdiepingen in kwestie voorzien. Kortom: de aanvoer verliep volgens een ingewikkelde puzzel die enkel de beste planners konden maken. Evenmin alledaags: we moesten werken uitvoeren terwijl er in de sokkelverdiepingen nog bedrijven actief waren. Dit hebben we opgelost met behulp van tijdelijke dichtingen en afschermingen, een goede communicatie en snelle interventies bij calamiteiten. Tot slot vormde de integratie van recuperatie-materialen een compleet nieuwe uitdaging.” 

De toren werd gestript tot op de bestaande structuur.

Referentieproject voor alle partijen

De volledige renovatie nam 34 maanden in beslag. Het eindresultaat is echter meer dan geslaagd te noemen. “‘MULTI’ is een uiterst interessant referentieproject voor de Cordeel Group”, vertelt Frederik Goossens. “We zijn trots dat we ons steentje mochten bijdragen aan de herbestemming van dit landmark in hartje Brussel. Vanwege de circulaire aanpak past dit project bovendien perfect binnen onze eigen bouwvisie van duurzaam ondernemen. Last but not least is het een mooie showcase voor de groep als onestopshop voor het complete bouwtraject.” Frederik Jacobs: “Voor CONIX RDBM Architects is dit iconische project het ultieme resultaat van een exemplarische samenwerking tussen alle partijen die een engagement op het vlak van circulair bouwen op zo’n grote schaal wilden aangaan. Missie geslaagd.”   

De nieuwe gevel is opgebouwd uit verdiepingshoge aluminium gevelkaders.
TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Whitewood en Immobel Group (Brussel)
  • Architect CONIX RDBM Architects (Antwerpen)
  • Hoofdaannemer(s) Cordeel Group (Temse)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details