Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Ieper Bellewaerde Aquapark | Bellewaerde opent Aquapark in Ieper De nieuwste speeltuin voor waterratten

groupmonument_bellewaerdeaquapark_9i7a3251-pano

30 oktober 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Een speels, rotsachtig landschap en een lazy river van formaat op verschillende niveaus doorheen het gebouw. En dan hebben we het nog niet over de indrukwekkende glijbaantoren gehad. Met het gloednieuwe Aquapark heeft Bellewaerde er een nieuwe hotspot bij. Ondanks de strakke timing en technische uitdagingen kon het waterpark, zoals voorzien, begin juli zijn eerste gasten ontvangen.

 Waterratten en speelvogels, verenigt u! Aan het begin van de zomervakantie zwaaide Bellewaerde Aquapark zijn deuren open. Het nieuwe paradijs voor waterfanaten bevindt zich in Ieper. Van calculaties en aanbesteding tot de oplevering en opening: het volledige project nam slechts anderhalf jaar in beslag. Een uitdagend bouwtempo voor een fabelachtig waterpark.

Archeologisch onderzoek

Rond de jaarwissel van 2017 en 2018 werd het project toegewezen aan de THV Monument Vandekerckhove – EEG – KWB. In februari 2018 startten de grondwerken. En kwam de planning ook al meteen in het gedrang. Op de site – een voormalige parking – werden diverse artefacten opgegraven. De aannemers moesten dus wachten tot het archeologisch onderzoek was afgerond. Projectleider Griet Emonts-gast van Group Monument: “Bij de start van de werken hadden we bovendien slecht weer. Het was dus een hobbelige start, maar daarna verliepen de werken gelukkig wel vlot.”Met de kelderplaat werden in april de eerste betonwerken uitgevoerd. In september stond de hele ruwbouw er. “Met dank aan een doorgedreven werkvoorbereiding en opvolging door de project- en werfleiding hielden we de planning van de ruwbouw perfect onder controle. Zo was er nog tijd voor een georganiseerde en gestructureerde afwerking, wat noodzakelijk is voor de ingewikkelde detaillering van dit type werf.”

Een speels, rotsachtig landschap en een lazy river kronkelen op verschillende niveaus doorheen het gebouw.

Luchtkussendak voor maximale lichtinval

Een van de technische uitdagingen bij de uitvoering van de werken was ongetwijfeld de realisatie van twee luchtkussendaken. De bijzondere opstelling van de dakkoepels, met opblaasbare kussens, trekt het buitenlicht maximaal naar binnen. Met voordelen voor de bezoekers én de vele planten in het Aquapark. “De kussens liggen op grote balken, die op hoge kolommen rusten. Rondom moesten we beton gieten in een op maat gemaakte bekisting”, licht Griet Emonts-gast toe. “Er was geen marge voor afwijkingen bij de profielen. Millimeterwerk dus. Bovendien moesten we er nauwgezet op toezien dat de werfstroom niet wegviel en dat de kussens niet losten. Dankzij alarmen konden we, waar nodig, snel ingrijpen.” De onderliggende structuur voor de luchtkussendaken werd berekend volgens het zwaarste scenario, inclusief regen- of sneeuwweer.

Het groen en de houten afwerkingen zorgen voor een natuurlijke sfeer.

Krinkelende winkelende waterding

Met de sierlijkheid en ritmiek van meesterwerk Het Schrijverke van Guido Gezelle doorkruist een lazy river het volledige Aquapark. De kronkelende wildwaterbaan is over verschillende niveaus gerealiseerd in ter plaatse gegoten beton – deels met op maat gemaakte isomomallen. “Die ronde vormen waren specialistenwerk”, weet de projectleider. “Ze vergden een specifieke afwerking, net als de rotsen en de speelzones. Daar stonden we voor een moeilijke evenwichtsoefening tussen de juiste uitstraling en het antislipgehalte.”   Vinylester – een spuitafwerking in polyester – bleek de oplossing. Om die afwerking uit te voeren, moest de ruimte warm genoeg zijn. Bovendien was er tijdelijke geur- en damphinder. Daarom werd er telkens een deel van het Aquapark afgeschermd en verwarmd om het vinylester te spuiten. De vloeren buiten de waterpartijen zijn aangelegd in tegels met verschillende designs en formaten, die naadloos in elkaar overlopen.   

Plezier verzekerd voor waterratten, onder meer dankzij de indrukwekkende glijbanen.

Natuurlijke omgeving

Naast de nagebouwde rotsformaties zijn het vooral de vele planten en het gebruik van hout die voor een natuurlijke sfeer zorgen. In het midden van een speelzone werd er onder meer een boom van 6 meter hoog geplant. De buitengevels zijn dan weer afgewerkt met houten gevelbekleding, die deels horizontaal en deels verticaal geplaatst is. “In lijn met het speelse karakter van het volledige project”, besluit Griet Emonts-gast tevreden.     

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details