Het nieuwe waterpark, met houten gevelbekleding, bevindt zich in Ieper.

02:10
30-10-2019

Ieper Bellewaerde Aquapark | Bellewaerde opent Aquapark in Ieper De nieuwste speeltuin voor waterratten

Een speels, rotsachtig landschap en een lazy river van formaat op verschillende niveaus doorheen het gebouw. En dan hebben we het nog niet over de indrukwekkende glijbaantoren gehad. Met het gloednieuwe Aquapark heeft Bellewaerde er een nieuwe hotspot bij. Ondanks de strakke timing en technische uitdagingen kon het waterpark, zoals voorzien, begin juli zijn eerste gasten ontvangen.

 Waterratten en speelvogels, verenigt u! Aan het begin van de zomervakantie zwaaide Bellewaerde Aquapark zijn deuren open. Het nieuwe paradijs voor waterfanaten bevindt zich in Ieper. Van calculaties en aanbesteding tot de oplevering en opening: het volledige project nam slechts anderhalf jaar in beslag. Een uitdagend bouwtempo voor een fabelachtig waterpark.

Archeologisch onderzoek

Rond de jaarwissel van 2017 en 2018 werd het project toegewezen aan de THV Monument Vandekerckhove – EEG – KWB. In februari 2018 startten de grondwerken. En kwam de planning ook al meteen in het gedrang. Op de site – een voormalige parking – werden diverse artefacten opgegraven. De aannemers moesten dus wachten tot het archeologisch onderzoek was afgerond. Projectleider Griet Emonts-gast van Group Monument: “Bij de start van de werken hadden we bovendien slecht weer. Het was dus een hobbelige start, maar daarna verliepen de werken gelukkig wel vlot.”Met de kelderplaat werden in april de eerste betonwerken uitgevoerd. In september stond de hele ruwbouw er. “Met dank aan een doorgedreven werkvoorbereiding en opvolging door de project- en werfleiding hielden we de planning van de ruwbouw perfect onder controle. Zo was er nog tijd voor een georganiseerde en gestructureerde afwerking, wat noodzakelijk is voor de ingewikkelde detaillering van dit type werf.”

Een speels, rotsachtig landschap en een lazy river kronkelen op verschillende niveaus doorheen het gebouw.

Luchtkussendak voor maximale lichtinval

Een van de technische uitdagingen bij de uitvoering van de werken was ongetwijfeld de realisatie van twee luchtkussendaken. De bijzondere opstelling van de dakkoepels, met opblaasbare kussens, trekt het buitenlicht maximaal naar binnen. Met voordelen voor de bezoekers én de vele planten in het Aquapark. “De kussens liggen op grote balken, die op hoge kolommen rusten. Rondom moesten we beton gieten in een op maat gemaakte bekisting”, licht Griet Emonts-gast toe. “Er was geen marge voor afwijkingen bij de profielen. Millimeterwerk dus. Bovendien moesten we er nauwgezet op toezien dat de werfstroom niet wegviel en dat de kussens niet losten. Dankzij alarmen konden we, waar nodig, snel ingrijpen.” De onderliggende structuur voor de luchtkussendaken werd berekend volgens het zwaarste scenario, inclusief regen- of sneeuwweer.

Het groen en de houten afwerkingen zorgen voor een natuurlijke sfeer.

Krinkelende winkelende waterding

Met de sierlijkheid en ritmiek van meesterwerk Het Schrijverke van Guido Gezelle doorkruist een lazy river het volledige Aquapark. De kronkelende wildwaterbaan is over verschillende niveaus gerealiseerd in ter plaatse gegoten beton – deels met op maat gemaakte isomomallen. “Die ronde vormen waren specialistenwerk”, weet de projectleider. “Ze vergden een specifieke afwerking, net als de rotsen en de speelzones. Daar stonden we voor een moeilijke evenwichtsoefening tussen de juiste uitstraling en het antislipgehalte.”   Vinylester – een spuitafwerking in polyester – bleek de oplossing. Om die afwerking uit te voeren, moest de ruimte warm genoeg zijn. Bovendien was er tijdelijke geur- en damphinder. Daarom werd er telkens een deel van het Aquapark afgeschermd en verwarmd om het vinylester te spuiten. De vloeren buiten de waterpartijen zijn aangelegd in tegels met verschillende designs en formaten, die naadloos in elkaar overlopen.   

Plezier verzekerd voor waterratten, onder meer dankzij de indrukwekkende glijbanen.

Natuurlijke omgeving

Naast de nagebouwde rotsformaties zijn het vooral de vele planten en het gebruik van hout die voor een natuurlijke sfeer zorgen. In het midden van een speelzone werd er onder meer een boom van 6 meter hoog geplant. De buitengevels zijn dan weer afgewerkt met houten gevelbekleding, die deels horizontaal en deels verticaal geplaatst is. “In lijn met het speelse karakter van het volledige project”, besluit Griet Emonts-gast tevreden.     

 

Tekst: Stephanie Demasure
Beeld: Stephanie Demasure

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Afkor – Schrijnwerk

Waterbestendig en slijtvast schrijnwerk met een natuurlijke look? Bellewaerde vond voor zijn Aquapark met Afkor (Kortrijk) de geschikte partner voor die specifieke wens. Afkor werkte alle verstiairekasten, omkleedruimtes – individuele en groepsruimtes – en sanitaire ruimtes af in volkern met houtstructuur. “Zo konden we de typische sfeer van het Aquapark ook doortrekken in het schrijnwerk, zonder in te boeten op de praktische voordelen van HPL”, legt Frederic Willems uit. “Op vraag van de bouwheer hebben we een naadloos slot ingewerkt in de lockers. De sanitaire en omkleedruimtes rustten we uit met ons eigen soft close secure-systeem, type 13.scs.” Afkor ontwikkelde dat innovatieve concept zelf. Het combineert een vingerveilig zelfsluitend deurscharnier over de volledige hoogte van de deur met een geïntegreerd dempingsmechanisme. Bij het sluiten wordt de deur in de laatste fase afgeremd, waardoor ze zachtjes dichtvalt – in functie van maximaal comfort en dito veiligheid. Ideaal voor een drukbezocht aquapark.


Agref – Plinten

Om de visie van een architect in de praktijk te brengen, is soms echt maatwerk nodig. Bij de uitvoering van Aquapark Bellewaerde was dat onder meer het geval bij de betonnen plinten. Agref uit Wetteren, dat gespecialiseerd is in architectonisch beton, maakte een betonsamenstelling met een specifieke kleur en goot de plintelementen op maat. “We mengden wit cement met een beetje grijs cement om de gevraagde kleur te bekomen. Vervolgens hebben we de plintelementen – vlakke platen met een dikte van 10 centimeter – gegoten in hoogtes van 60 tot 240 centimeter”, licht Bernard De Witte van Agref toe. Voor de productie van de betonnen plinten viel de keuze op een gladde bekisting met afgeschuinde hoeken. De plinten zijn nadien gezuurd om de zandfractie zichtbaar te maken. “Zo verkregen we een minder industriële look, die de uitstraling van natuursteen benadert”, aldus De Witte. Naast het bekisten, wapenen, gieten en afwerken van het architectonisch beton stond Agref ook in voor de voorafgaande studie en het opmaken van de plannen.


EEG – Elektriciteit, HVAC en sanitair

Dat de EEG Group zich niet laat afschrikken door technische uitdagingen, bewees het bedrijf met de uitvoering van de technieken in Aquapark Bellewaerde. De onderneming stond er in voor de elektrische, HVAC, en sanitaire- installaties. “Het was de eerste keer dat we actief waren in een waterpretpark”, zegt projectleider Christophe Dewulf. “De moeilijkheidsgraad lag hier toch een stuk hoger dan in een doorsneezwembad.” De systemen in het Aquapark zijn eerder standaard. Denk aan onder meer hoogspanning, branddetectie, audio, grote luchtgroepen, douches en toiletten. De technische complexiteit schuilde vooral in de uitvoering. Zo moesten alle bouten, moeren, draadstangen, enzovoort extra behandeld worden tegen corrosie. Een DUPLEX-coating beschermt de materialen tegen de invloed van het chloor. Daarnaast was vooral een goede voorbereiding cruciaal voor het resultaat. “In het Aquapark moesten we alles inbouwen in de rotsen en het vinylester. Daardoor was het niet mogelijk om – zoals in een standaardproject wél het geval is – nadien nog zaken toe te voegen. Alles moest vooraf dus zeer goed uitgewerkt zijn. Neem bijvoorbeeld de onderwaterverlichting. We lieten inbouwpotten op maat maken in pvc. Die werden bezand, zodat het vinylester er nadien goed op zou hechten. Het resultaat mag er zijn!”


Holvoet Gebroeders – Binnenschrijnwerk

Het chloor en het water in een zwembadomgeving vormen een agressief milieu voor allerlei bouwelementen. Ook voor het binnenschrijnwerk. Holvoet Gebroeders uit Izegem leverde en installeerde de binnendeuren in het Belle­waerde Aquapark. En die deuren moesten aan heel wat technische specificaties voldoen. Geen probleem voor het gerenommeerde bedrijf, dat al sinds 1980 gespecialiseerd is in binnenschrijnwerk en totaalafwerking van grote en middelgrote projecten. “We zijn onder meer actief in kantoorgebouwen, zorgcentra en openbare gebouwen”, zegt uitvoeringsverantwoordelijke Frederick Cornillie. “Bellewaerde Aquapark was een ‘specialleke’ en een technisch complexe uitdaging. Er moesten een aantal deuren brandwerend zijn en bestand zijn tegen water en chloor.” Vandaar dat er onder andere geopteerd werd voor Niagara­deuren met een waterresistente PU-kern. De brandwerende exemplaren zijn deuren met PU-kantlatten. Daarnaast zijn de scharnieren speciaal behandeld, is het beslag vervaardigd uit nylon en de deurkaders uit inox. Cornillie: “Het zijn duurzame, technische deuren die ook in een hygiënische context makkelijk te onderhouden zijn.”


BlowerTechnic – Luchtdichtheid en thermografie

Voor een waterpretpark zijn een gezond binnenklimaat en een evenwichtig energiebeheer belangrijke parameters. BlowerTechnic (Mortsel) nam het gebouw net voor de oplevering onder de loep. De resultaten waren globaal gezien goed. Het onderzoek leverde weliswaar enkele kleine punten voor verbetering op, zoals de afdichting van de glijbaanopeningen na sluitingstijd. “Door de complexe vochthuishouding moest vooral de luchtdichtheidstest snel en efficiënt gebeuren”, benadrukt managing director David Taelman. “Systemen zoals de ventilatie worden voor de blowerdoortest afgesloten. Enkel zo kunnen we de gebouwschil correct testen. In een vochtige omgeving verandert het binnenklimaat snel. De baden waren nog niet gevuld, maar voor de test werd het gebouw speciaal opgewarmd om luchtlekken te kunnen detecteren. Met dank aan de voorbereidingen van het bouwteam.”

De luchtdichtheidstest gebeurt onder een druk van 50 pascal. Die wordt op de gebouwschil geplaatst. Eerst gaat het team na of het gebouw over het algemeen voldoende luchtdicht is. Vervolgens wordt het volledig geanalyseerd. Met behulp van een infraroodcamera detecteert en documenteert BlowerTechnic eventuele pijnpunten. Waar mogelijk mét suggesties voor verbetering. Een tweede opdracht was het thermografisch onderzoek van de gebouwschil. Taelman: “Daarbij gaan we na of het gebouw voldoende geïsoleerd is en sporen we eventuele koudebruggen op.”

Luchtdichtheidstesten en thermografisch onderzoek zijn niet wettelijk verplicht. Toch worden ze in het gros van de nieuwbouwprojecten uitgevoerd. “Een logisch keuze, vermits elke nieuwbouw wordt uitgerust met een ventilatiesysteem. En dat kan enkel goed werken als de gebouwschil luchtdicht is. Bovendien heeft een positieve analyse een gunstige invloed op het energiepeil van een woning. Luchtdichtheid is eveneens noodzakelijk om vochtproblemen te voorkomen. De resultaten vormen tegelijk een controle van de aannemer en een geruststelling voor de architect. In dit geval met een bevredigende afloop!”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

Bellewaerde (Ieper)

Architect

LD-architecten (Kortrijk)

Hoofdaannemer(s)

Monument Vandekerckhove (Ingelmunster)

ori-foto-kopieren