Platform voor de bouw
Imposant groendak maakt architecturaal plaatje compleet

Imposant groendak maakt architecturaal plaatje compleet

Het is moeilijk te zien vanop de begane grond, maar boven op het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis ligt een groendak van maar liefst 5.500 m². De sterk afhellende oosthoek van het gebouw, die uitmondt in een bolvormig groendak en zichtbaar is vanuit het aanpalende Warandepark, licht een subtiel tipje van de sluier. De glooiingen en organische vormen die de vooruitstrevende architectuur typeren, maakten het extra uitdagend voor groendakspecialist IBIC, dat zijn vijfentwintigjarige bestaan opluisterde met dit complexe prestigeproject.  

Dave Martens, tuin- en landschapsarchitect van opleiding en intussen drie jaar general manager bij IBIC (sinds 2011 deel van de SOPREMA Group), zit al bijna tien jaar in het vak en heeft dus al heel wat bijzondere groendaken de revue zien passeren. Toch is deze realisatie uniek in haar soort, geeft hij aan. “De eerste contacten dateren uit 2017. We werden betrokken bij enkele ontwerpmatige beslissingen, wat zeker geen overbodige luxe was. De bijzondere vormgeving met organische curves en hellende vlakken had uiteraard ook belangrijke implicaties voor de plaatsing van het groendak. Gelukkig konden we voortbouwen op high-end SOPREMA-producten, zoals wortelvaste en vloeibare waterdichtingsproducten. Dit hielp om het groendak te verankeren en op zijn plaats te houden. Ook de draagstructuren van de zonnepanelen zorgden voor extra houvast, zodat we de groenzones beter konden compartimenteren om erosie te vermijden.”

Veel tijd, energie en denkwerk

Het hoofddak van het nieuwe BNP Paribas Fortis-kantoor is volledig bekleed met extensieve groendaken. De oostzijde van het gebouw vormt de uitzondering op de regel, want daar helt het dak tot 60° en is het oppervlak bolvormig. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om er een groendak te plaatsen, want eigenlijk is de dakhelling te steil en door de aanwezigheid van technische openingen in de dakbedekking konden we het groen niet volledig doortrekken tot op het vlakke gedeelte”, legt Dave Martens uit. “We hebben specifieke maatregelen getroffen – voldoende verankeringspunten om het geheel op zijn plaats te houden, vochthoudende doeken die tevens voor een mechanische bescherming van de waterdichting zorgen, flexibele honingraatstructuren die opgevuld worden met kwalitatief daktuinsubstraat en verankerd zijn met inoxkabels, een geautomatiseerd druppeldarmsysteem voor de nodige irrigatie … – om het groen zo weerbaar mogelijk te maken tegen extreme omstandigheden (droogte, windlast, felle buien, zwaartekracht …).  Vervolgens hebben we boven op de geïrrigeerde en erosiebestendige onderlaag gewapende sedummatten geplaatst. Tot slot hebben we er nog een net over gespannen om alles extra goed te verankeren. Qua complexiteit was dit zonder twijfel een van de meest uitdagende projecten die we ooit hebben uitgevoerd. Het heeft veel tijd, energie en denkwerk gevergd om alles op punt te stellen, maar het eindresultaat is navenant!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details