Platform voor de bouw
Imposante blikvanger aan de Zuidkaai
Een imposante gevel met hoogbouwmagazijn trekt de aandacht langs de Zuidkaai.

Imposante blikvanger aan de Zuidkaai

Als gerenommeerd familiebedrijf fabriceert Moderna Products al sinds 1932 innovatieve kunststofproducten voor huisdieren. Om hun groei te bestendigen, verhuisden ze naar een groter gebouw dat kantoren, productie en opslag naadloos integreert.  

De laatste jaren voelde de derde generatie aan het hoofd van Moderna hoe het bedrijf uit zijn voegen begon te barsten. Daarom verhuisden ze naar een nieuwe locatie aan de Zuidkaai in Izegem. Slechts een paar kilometer van het oude hoofdkwartier verwijderd, maar op een strategischere plaats aan het kanaal die de verdere groei van Moderna mogelijk maakt. Ze namen een terrein van 28.500 vierkante meter met bestaande loodsen in gebruik. Voor de nieuwe fabriek met hoogbouwmagazijn rekende Moderna op de ervaring van AAVO Architects.

Een iconisch inkom verwelkomt de klanten en bezoekers.

Er werd gekozen voor betonbouw wegens zowel duurzaam als stevig. Het gebouw krijgt geen gasaansluiting, want het wordt verwarmd via de recuperatie van restwarmte uit de productie. “Tijdens het spuitgietproces wordt koelwater gebruikt en de warmteproductie wordt gerecupereerd”, verklaart zaakvoerder Bart Bonte. Op de daken liggen 6.500 zonnepanelen en in alle kantoren zijn vloerverwarming en klimaatplafonds geïnstalleerd. De kantoren zijn noordelijk gericht. Daardoor is er wel veel natuurlijk licht, maar slechts heel beperkte warmtetoetreding en geen verblinding. 

De productieruimte is naadloos afgestemd op opslag, laadkades en burelen. (Beeld: Lucien Vandenbroucke)

Productiehal op verschillende niveaus

De productie van Moderna draait 24/7 in een vijfploegenstelsel, maar de capaciteit moest omhoog. “De oude site stond propvol met 25 spuitgiet-machines”, vertelt Bart Bonte. “In de nieuwe fabriek is plaats voor 58 spuitgietmachines.” Starten doet Moderna met 33 machines, maar zo zijn de toekomstige groeimogelijkheden verzekerd. “We willen met nieuwe materialen werken op onze machines en zullen daarbij vooral inzetten op gerecycleerde grondstoffen.”

De productiehal strekt zich uit over verschillende mezzanines om het overzicht over de werkvloer te bewaren. Belangrijk is om ook de ergonomie van de arbeiders in gedachten te houden. Er zijn vier rolbruggen met een hefkracht tot 20 ton aanwezig. Ook aan de netheid werd gedacht. Alles wat lawaai maakt of stof produceert, bevindt zich in een aparte afgesloten ruimte. 

Monumentale inkomtrap.

De realisatie van een hoogbouw (40 meter hoog) met geautomatiseerde handling voor ongeveer 12.500 paletten en 3.500 vierkante meter verpakkingszone op het verdiep maakte het mogelijk om het programma van de bouwheer op het beperkte terrein te realiseren. Dit project is een voorbeeld van zuinige omgang met gronden in een regio met grote schaarste. Architecturaal mondt dit uit in een indrukwekkend spel van volumes. Hierbij werd gekozen voor lichtgrijze tinten om de impact op de omgeving te beperken.

Nieuwe manier van werken

De combinatie van de bestaande loodsen en de nieuwe fabriek bracht de nodige uitdagingen met zich mee. Lieze Vergauwe vertelt: “We leverden verschillende ontwerpen aan, waaruit optimale functionaliteit gedestilleerd werd die uitmondde in een leesbare circulatielus. Een strakke timing en duidelijke fasering waren onontbeerlijk.” De combinatie van een 5.500 vierkante meter grote productievloer, opslag in de hoogbouw en zes laadkades maakt bovendien een andere manier van werken mogelijk. Moderna heeft nu een capaciteit van drie vrachtwagens per uur. 

Cruciaal was de goede link tussen productie, opslag en kantoor. Grote raampartijen in brandwerend glas bieden transparantie en versterken de link tussen de productie en het administratieve team. “Genoeg licht is bovendien belangrijk om de kleur en kwaliteit van onze producten steeds goed te kunnen verifiëren”, stelt Bart Bonte. 

De showroom en event ruimte bevindt zich op de bovenverdieping. Glaspartijen bieden veel natuurlijk licht en een prachtig uitzicht.

De burelen bevinden zich op drie niveaus en zijn ruim ontworpen. De bedoeling is dat iedere medewerker rust vindt in gemeenschappelijke ruimtes voor interne meetings, Teams-vergaderingen en verpozing. Deze visie is mede tot stand gekomen door nieuwe inzichten ten gevolge van de coronacrisis. Er ontstaat een fijne dynamiek tussen individuele kantoren, vergaderzalen, open ruimtes en een creatieve kamer, waar de R&D- en marketing-afdeling naar hartenlust ideeën kunnen spuien. Op het vierde verdiep bevinden zich een showroom en eventruimte met dakterras met zicht op het kanaal. In de gezellige cafetaria komen alle afdelingen samen om te ontspannen. Een sportieve uitlaatklep vinden de werknemers ten slotte rond de voetbal-tafel, het dartsbord of op het padelveld.    

Holvoet – Totaalafwerking

Holvoet is een West-Vlaams schrijnwerkbedrijf dat ondertussen al drie generaties actief is in de bouwsector. In het nieuwe hoofdkwartier van Moderna leverden de vakmannen een totaalafwerking: van binnendeuren en meubilair tot plafond- en wandbekleding. Bovendien stonden ze in voor het schilderwerk. “Dit was een groot, prestigieus project”, zegt bestuurder Frederick Cornillie. “Maar laat dat nu net zijn wat we graag en goed doen.”

Het nieuwe kantoorgebouw van Moderna volgt de huidige trends en voldoet aan de eisen van het moment. “Akoestiek is een belangrijk thema dat snel aan belang wint in moderne werkomgevingen”, weet Frederick Cornillie. Holvoet dacht over alles na: geluidsabsorptie door wand- en plafondbekleding, alsook geluidswering via akoestische deuren en glaswanden. Tussen de werkplekken vind je akoestische scheidingsmuren, zodat iedereen in de open kantoorruimte toch in het volste comfort kan werken.

Holvoet gebruikte het spiksplinternieuwe Master Oak van Unilin als afwerkingsmateriaal in het volledige gebouw. “Qua afwerkingsgraad leggen we de lat steeds erg hoog. Ook hier vroeg de mooie samenstelling van het interieur wel een bepaald kwaliteitsniveau. Met ons doorgedreven vakmanschap en oog voor detail wisten we een mooi resultaat neer te zetten.”

Isocab Construct – Dak- en gevelbekleding

Isocab Construct is een dynamische en ambitieuze onderneming, gespecialiseerd in het ontwerp en de realisatie van gevel- en dakbekleding, opgebouwd uit sandwichpanelen. Ze is zowel actief in standaard industriebouw als in hoogtechnologische hoogbouwmagazijnen. Isocab Construct groeide inmiddels uit tot Belgisch marktleider. Bij de realisatie van de nieuwbouw van Moderna stond het in voor de wand- en dakbekleding en voor de dakisolatie en -dichting. Het nieuwe Moderna-gebouw werd voorzien van bijna 10.000 vierkante meter panelen. “We plaatsten 7.000 vierkante meter sandwichpanelen met verborgen bevestiging op de gevel en 2.550 vierkante meter op het dak”, vertelt Wouter Doclo, technisch directeur bij Isocab Construct. Voor de uitvoering van deze werken maakte het bedrijf uit Ingelmunster gebruik van zijn indrukwekkende eigen machinepark. “We schakelden onze twee recentste mobiele torenkranen in: MK88 en MK140. Die laatste heeft een gieklengte van 65 meter.”

Er heerst momenteel een schaarste op de markt wat stalen constructie-elementen betreft. “Hierdoor moesten we op zoek naar alternatieve bouwmethodes en -producten”, zegt Wouter Doclo. “Dat gebeurde in nauwe samenwerking met de architect en in complete transparantie ten opzichte van de bouwheer.” Die zoektocht resulteerde in een kwalitatief evenwaardige dakopbouw die, ondanks de prijsstijgingen van staal en isolatie, geen meerprijs betekende voor de klant. “Isocab Construct heeft de knowhow en rekenprogramma’s in huis om alternatieven uit te werken en te vergelijken. Dat resulteerde in een gunstige oplossing voor alle partijen.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Bart Bonte (Izegem)
  • Architect AAVO Architects (Kortrijk)
  • Hoofdaannemer(s) Beeuwsaert Construct (Ledegem)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details