Platform voor de bouw
Nieuws

Imposante renovatiewerken in Brusselse Zennekoker

employer-branding-zennekoker
Het beton van de 8 kilometer lange Zennekoker wordt hersteld. (Beeld: Jeroen Gijselinckx)

Tekst | uwtekst.be

Beeld | Renotec

9 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De renovatie- en restauratiespecialist verwijdert het aangetaste beton met hydrodemolition en geeft de tunnel twee nieuwe lagen spuitbeton. Typisch Renotec: de werkzaamheden gebeuren met de minste hinder voor de buurt – zonder breekwerken of geluidsoverlast. 

Het slechte beton wordt verwijderd met behulp van de hydrodemolitiontechniek.

Ooit meanderde de Zenne dwars door onze hoofdstad. Maar toen ze een open riool werd en bijgevolg een gevaar vormde voor de volksgezondheid, werd de rivier in de negentiende eeuw overwelfd. Nu stroomt het regenwater samen met de rivier door twee tunnels van de Zennekokers. Periodiek onderhoud is dus essentieel. “De betonstructuur van de riolering dateert van de jaren 50 en 60. Hij is enorm aangetast”, legt Renotec- projectleider Brent Van Uytsel uit. “Het Brusselse waterbedrijf VIVAQUA startte twintig jaar geleden al met de renovatie. We zijn bij quasi alle fases van die werken betrokken geweest.”

De wanden krijgen twee lagen nieuwe spuitbeton.

Hydrodemolition en spuitbeton

Hoe verloopt de renovatie van de Zennekokers? Brent Van Uytsel: “Bij de voorstudie kwam aan het licht dat maar liefst 30 procent van het beton er slecht aan toe was door betonrot, corrosie van de wapeningen en erosie. Met de hydrodemolitiontechniek halen we meer dan 7 cm weg. Daarna krijgen de wanden twee nieuwe lagen spuitbeton: een verse betonlaag van 7 cm en een beschermlaag van nog eens 5 cm dik. Omdat er twee tunnels zijn, verlopen de werken vlot. Eén tunnel wordt afgesloten en leeggepompt. De tweede tunnel blijft instaan voor de afwatering.”

De kokers zijn zo groot dat er makkelijk machines door kunnen rijden.

8 kilometer tunnel

Met een aparte afdeling voor leidingtechnieken is Renotec de vaste partner van heel wat water- en rioolbeheermaatschappijen in België. Toch zijn de Brusselse Zennekokers een werk buiten categorie. Brent Van Uytsel: “Het is een indrukwekkend project. Het gaat over betonrenovatie over een afstand van 8 kilometer, van Anderlecht tot Schaarbeek, in tunnels van 6 meter breed en 4 meter hoog. Er zijn gemiddeld twintig van onze vakmannen fulltime aan het werk. Normaal gezien renoveren we leidingen die niet of moeilijk toegankelijk zijn. Hier in Brussel rijden we met onze grote machines in de koker zelf rond.” Eveneens bijzonder is dat de kokers pal onder het Brusselse Zuidstation lopen. “Dat brengt toch wat extra spanning met zich mee. Want dat betekent dat je over een afstand van 300 meter geen in- of uitgangen kunt voorzien. Samen met de klant hebben we alles tot in de puntjes voor-bereid om de veiligheid en ventilatie op elk moment te garanderen.” 

De hinder voor de omgeving blijft beperkt tot een strikt minimum.

Minder hinder en sleufloze renovatietechnieken

Renotec heeft alle technieken in huis voor elk type leidingrenovatie. In de loop der jaren specialiseerde het bedrijf zich in vernieuwende leidingtechnieken met minder hinder voor de omgeving. Brent Van Uytsel: “Dankzij de nieuwe technieken hoeven we geen straten meer open te breken. We hebben genoeg aan twee kleine putten om aan de ondergrondse leidingen te werken.”

“Leidingtechnieken zonder hinder voor de omgeving zijn ons stokpaardje”

Renotec nam in Brussel niet alleen de Zennekokers onder handen. Het vernieuwde onder andere ook de rioleringen in Neder-Over-Heembeek met pipe bursting – een techniek die de bestaande rioolbuis in de grond drukt en op hetzelfde moment een nieuwe buis door de grond trekt. Voor Brussels Airport renoveerde Renotec de leiding die het regenwater van de parking afvoert (met behulp van spuitbeton). En het bedrijf was in 2019 actief in een van de grootste riolen in België: de collectoren aan de Vilvoordselaan. Goed voor vijfhonderd vrachtwagens afgevoerd slib!  

Over Renotec
Group Renotec restaureert en renoveert gebouwen, monumenten, kunstwerken en infrastructuur in heel België. Met dertig jaar ervaring en een team van 730 medewerkers groeide de onderneming uit tot een pionier inzake vernieuwende technieken en maakte ze van stipt projectmanagement haar handelsmerk.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details