Platform voor de bouw
Indische inspiratie langs de Schelde

Indische inspiratie langs de Schelde

Een piekfijn uitgekiende gevelbekleding op basis van historische architectuur uit India, een prachtig uitzicht over de Schelde en een overvloed aan levend groen. Dat zijn in een notendop de bijzonderste troeven van Huis aan de Kade, een van de nieuwe residentiële blikvangers in Antwerpen.

Huis aan de Kade is de recentste verwezenlijking van Triple Living in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid. Net zoals voor eerdere gebouwen in de nieuwbouwwijk heeft de projectontwikkelaar hiervoor een beroep gedaan op een gerenommeerd architectenkantoor. In Antwerpen tekende Robbrecht en Daem architecten recent ook het nieuwe Cadixziekenhuis van ZNA en het nieuwe onthaalgebouw voor het Rubenshuis. Voor Huis aan de Kade lieten de Gentse ontwerpers zich inspireren door de historische architectuur in de Indische stad Fatehpur Sikri, meer bepaald door het zestiende-eeuwse Panch Mahal-paleis. Dit uit zich in het gebruik van donkerrode Indische zandsteen, die in Antwerpen ook al te zien was op de gevels van het Museum aan de Stroom (MAS).

Huis aan de Kade biedt een fraai uitzicht op de Schelde en de (toekomstige) groene kaaien.

Zandsteen

Een groot verschil met de gevelbekleding van Huis aan de Kade is dat de kleurschakeringen er minder gevarieerd zijn. “Voor het MAS zijn vier verschillende tinten zandsteen gebruikt, terwijl onze architecten bewust gekozen hebben voor een monochroom effect”, legt projectleider Maarten Verhaegen (Triple Living) uit. “Gevels, balkons, beton en schrijnwerk kregen dezelfde tint. Niet eenvoudig, want zandsteen heeft als natuurproduct altijd verschillende kleurschakeringen. Daarom hadden we op basis van een staal een groot lot natuursteen gereserveerd in de steengroeve waaruit al onze gevelstenen werden gehouwen.     

Om één harmonieus kleurenpalet te creëren, selecteerden we bovendien, op basis van het zandsteenstaal, een unieke bijpassende kleur voor de ramen. Ook het recept en productieproces van het zichtbeton zijn uitvoerig onderzocht om dezelfde aardetint te evenaren. Dit kostte ons maanden werk, met eindeloos veel stalen en finaal nog een gevelmock-up om alle elementen samen te brengen, maar het resultaat is heel bijzonder.”

De monochrome gevelbekleding in donkerrode Indische zandsteen geeft het gebouw een fraaie uitstraling.

Gegolfd glas

Net als het MAS krijgt Huis aan de Kade een gegolfde schil. Het verschil is dat bij het MAS het glas gegolfd is en hier de gevel zelf. Die buitenschil schermt de winterterrassen af en biedt tegelijk een panoramisch uitzicht over de Schelde. De plooiing van de gevels schept met haar caleidoscopische veelkantigheid een sfeer van beweeglijkheid. De met zorg gekozen terracottatinten brengen een warme lichtreflectie tot stand, die tot diep in de leefruimtes doordringt.

Binnen de nieuwe wijk neemt Huis aan de Kade een prominente plaats in, omdat het rechtstreeks uitkijkt op de Schelde. Dit plaatst het gebouw niet alleen in de kijker als architectuurproject, maar verhoogt ook zijn commerciële waarde. Dergelijke uitzichten zijn schaars. Bij de voorverkoop van de appartementen tekenden dan ook zes op de tien gegadigden meteen in. In totaal omvat Huis aan de Kade 101 appartementen met één tot vier slaapkamers, verdeeld over een hoog volume met zeven verdiepingen en flanken met vier verdiepingen.

Veel levend groen

Het U-vormige woongebouw wordt geflankeerd door veel levend groen. De binnentuin, een ontwerp van Bureau Bas Smets, is publiek toegankelijk, maar de daktuinen zijn privé. De vrij massieve gevel en de lichte muren van de wintertuinen vormen samen een evenwichtig geheel. Het gelijkvloerse niveau is langs de kant van de Schelde en die van de Jos Smolderenstraat volledig opengewerkt. Dankzij deze doorwaadbaarheid komt de groene binnenruimte volop tot haar recht.   

De pilaren lijken het woongedeelte van het gebouw op te tillen en het landschap eronderdoor te laten lopen.

Bewoners en investeerders

De ruime en lichte appartementen worden volledig naar individuele wens van de kopers afgewerkt. “Dit ligt in lijn met de visie van de architecten op wonen als persoonlijke beleving”, klinkt het bij Triple Living. Wie geen appartement koopt of kocht om er zelf zijn intrek te nemen, kan gebruikmaken van de eigen verhuur- en beheerservice van Triple Living. “Die haalt een bezettingsgraad van 98 %”, aldus de projectontwikkelaar.    

De kleur van het schrijnwerk sluit nauw aan bij die van de gevelbekleding.

KA Construct – Buitenschrijnwerk en beglazing  

Voor KA Construct was Huis aan de Kade het derde project op Nieuw Zuid. KA Construct plaatste er het aluminium buitenschrijnwerk en de beglazing van zowel de appartementen als de inkomgehelen en de commerciële ruimtes. “In het voortraject werden al de wensen van de architect reeds uitvoerig besproken. Elk uitvoeringsdetail en iedere ruwbouwaansluiting werden secuur uitgewerkt, zodat wij in uitvoering niet voor verrassingen konden staan. Deze projectvoorbereiding op maat is een procedure die noodzakelijk is voor het welslagen van een verfijnd project als Huis aan de Kade”, zegt projectleider Stefan De Schutter. “Huis aan de Kade is gebouwd met ons op maat voor dit project verdiept buitenkader, zodat de dagkanten zijdelings meteen mee afgewerkt waren. Deze profielen hebben tevens een rol in functie van de stabiliteit. Het buitenschrijnwerk, met de SP75 I+-profielen van Sprangers Aluminium, loopt door over de volledige gevel van de commerciële ruimte, met variabele hoeken. Ook de lamellen erboven volgen de hele gevelomtrek. De architect had oog voor detail, tot en met de beslagonderdelen. De inkomdeuren van de appartementen en de commerciële ruimtes zijn bijvoorbeeld uitgerust met op maat gemaakte trekkers, naar een ontwerp van de architect.”

KA Construct was verantwoordelijk voor de wind- en waterdichting van de volledige buitenschil. “Hiervoor hebben wij vooraf een mock-up gemaakt, waarop alle aansluitingen konden worden getest”, vertelt Stefan De Schutter. “Het specifieke ontwerpdetail van de architect beoogt een uiterst strak en minimalistisch uitgelijnde raampartij met minimumspeling, waarbij het schrijnwerk bij wijze van spreken gekneld zit tussen de bovenkant van een terras en de onderkant van het bovenliggende terras. De uitvoering vergde een sterke vorm van precisie voor het schrijnwerk én de betonstructuren.” Alle buitendeuren van de traphallen zijn brandwerend en moesten buiten de ruwbouw geplaatst worden. “Omdat dit geen standaard plaatsing is, moesten we hiervoor een goedkeuringsproces opstarten bij het Instituut voor Brandveiligheid.”

Naadloze vloeren en wanden voor Antwerpse blikvanger

Floorcouture (Wijnegem/Schoten) plaatste in Huis aan de Kade naadloze vloer- en wandsystemen. Moederbedrijf Phenix Total Interior werkte in Antwerpen ook mee aan diverse andere bouw- en renovatieprojecten.

Tekst Koen Mortelmans   |   Beeld Phenix Total Interior, Steven Diels

“Denk aan basisschool Reuzenpoort in Borgerhout en de Kennedytunnel, waar we de wandpanelen schilderden met een speciaal voor tunnels ontwikkeld drielagensysteem van Keim. We voeren opdrachten uit in heel België en ook in Nederland, Luxemburg en zelfs in Italië”, vertelt bestuurder Jeffrey Tjoens. “Als Antwerpenaren in hart en nieren werken we hoe dan ook het liefst in Antwerpen en omgeving. Dat we van de partij mogen zijn op Nieuw Zuid – we werkten er ook al eerder samen met projectontwikkelaar Triple Living – vinden we het fantastisch. Het is fijn om mee ideeën te mogen uitwerken die de stad nog mooier en interessanter maken.”

In deze woning stonden Phenix Total Interior, Floorcouture, MVS decor en Strak Spanplafonds samen in voor de totaalrenovatie, van gietvloeren tot schildertechnieken en spanplafonds.

Familiebedrijf met ervaring

“De vloeren die we in Huis aan de Kade plaatsten zijn gebaseerd op polyurethaan en cement en op betonstuctechnieken”, licht Tjoens toe. “Per appartement waren we er ongeveer anderhalve week aan de slag. Als familiebedrijf hebben we intussen al dertig jaar ervaring met kunststofvloeren én plafondafwerkingen. Het moeilijkste aspect van de opdracht was de strakke einddatum om onze delicate systemen te plaatsen, in combinatie met de nodige subtiele communicatie en scherpe planning om te vermijden dat medewerkers van andere aannemers in pas gegoten vloeren zouden trappen.”

“Als familiebedrijf hebben we intussen al dertig jaar ervaring met kunststofvloeren én plafondafwerkingen”, zegt Jeffrey Tjoens.

Ook totaalrenovaties

Floorcouture kwam tot stand vanuit Phenix Total Interior, dat met een specialisatie in schilderwerken en vloerbekledingen op de projectmarkt werd opgestart door Patrick Tjoens en daarna mee op de kaart werd gezet door zoon Timothy. Later kwam ook tweede zoon Jeffrey erbij en bouwden ze Floorcouture uit, dat zich met wanden en gietvloeren vooral b2c profileert, terwijl Phenix zich overwegend b2b opstelt. Intussen omvat de familiale cluster ook MVS Decor (fijnschilderwerken, b2c) en Strak Spanplafonds. “Dit maakt dat Phenix Total Interior niet alleen zijn b2b-klanten kan helpen met alle vloer-, wand- en plafondafwerkingen, maar dat we ook totaalrenovaties kunnen uitvoeren voor particulieren. Vooral met naadloze gietvloeren, schildertechnieken en spanplafonds. Deze afwerkingstypes worden meer en meer toegepast wegens de snelle mogelijke uitvoering, de akoestiek en het naadloze karakter, wat de schoonmaak erg vergemakkelijkt. Met MVS staan we onder meer in voor allerlei schilderwerken en schildertechnieken in lofts.”   

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Triple Living (Antwerpen)
  • Architect Robbrecht en Daem architecten (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Hooyberghs (Arendonk) Buitenschrijnwerk KA Construct (Beerse)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details